domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SRBIJA > Srbski samostani z dr. Šerbeljem
Srbski samostani z dr. Šerbeljem
Strokovno vodstvo: dr. Ferdinand Šerbelj

Z dr. Šerbeljem
Velika žarišča srbske kulture in umetnosti, kjer se je porajala srednjeveška Srbija

od 25.maj.2022
do 29.maj.2022
Cena
415 (najmanj 35 potnikov),
485 (najmanj 25 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Beograd
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Zagreba v Beograd, prestolnico Srbije. Mesto ima zelo lepo in strateško ugodno lego na hribovitih obronkih Avale na sotočju dveh rek, Save in Donave. Ogledi starega dela mesta z avtobusom in tudi peš: saborna cerkev, Patriarhova palača, Konak kneginje Ljubice, Trg republike, Terazije, skupščina ... Zapeljali se bomo na Kalemegdan, si ogledali trdnjavo ter uživali ob zanimivem pogledu na sotočje Save in Donave. Za konec potepanja po Beogradu se bomo ustavili še na Vračarski ploščadi in obiskali prekrasno cerkev sv. Save, ki sodi med največje pravoslavne cerkve na svetu - z marmorjem so jo krasili slovenski strokovnjaki. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
2. dan: Beograd:Kraljevski dvori na Dedinju - Avala
Po zajtrku bomo na Dedinju obiskali palači kraljevske dinastije Karadžordžević: Kraljevski in Beli dvor, ter dvorno kapelo. Kraljevski dvor je začel leta 1924 graditi jugoslovanski kralj Aleksander Karadžordžević za svojo poletno rezidenco. Kasneje se je za svoje tri sinove odločil zgraditi še Beli dvor, vendar pa ga zaradi prezgodnje smrti (atentat v Marseillu 1934) ni dočakal - palačo je dokončal njegov bratranec, regent Pavle. Leta 1945 je kraljevski kompleks na Dedinju prešel v roke nove Jugoslavije in dvori so postali ena izmed mnogih Titovih rezidenc. Šele leta 2002 so bili vrnjeni kraljevi družini in danes tukaj živi vnuk kralja Aleksandra - kronski princ oz. prestolonaslednik Aleksander II. z družino. Prosto na Terazijah za kosilo po želji, nato pa popoldne vožnja na Avalo, kjer si bomo ogledali spomenik oz. mavzolej neznanemu junaku iz 1. svetovne vojne znamenitega kiparja Ivana Meštrovića. Vrnitev v Beograd ter večerja v tipični srbski restavraciji v bohemski četrti Skadarlija. Vrnitev v hotel in nočitev.
3. dan: Smederevo - Pokajnica - Manasija - Ravanica
Zajtrk. Vožnja v Smederevo. Zgodovinsko mesto ob Donavi je zraslo na ostankih starega rimskega naselja. Ogled mogočne trdnjave, ki jo je na bregu Donave postavil despot Juraj Branković. Mnogo let je kljubovala turškim napadom in sodi med najbolje ohranjene evropske utrdbe tega obdobja. Vožnja proti jugu, kjer bomo najprej obiskali Pokajnico, leseno cerkvico z začetka 19. stol. Zgradil jo je knez Vujica Vulićević v znak kesanja zaradi umora svojega botra Karadžordža. Sledi ogled samostana Manasija iz 15. stol. Cerkev sv. Trojice je obdana z močnim obzidjem z enajstimi stolpi. Samostan s svojo arhitekturo in freskami sodi med največje srednjeveške srbske zaklade. Še en samostan nas čaka ta dan: Ravanica. Samostan s cerkvijo Vnebohoda je zgradil knez Lazar v 14. stol. Razgibano črtasto pročelje iz belega kamna in opeke ter notranje poslikave so izreden umetnostni dosežek moravske šole. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
4. dan: Lazarica - Kalenić - Ljubostinja - Žiča - Studenica
Zajtrk. V Kruševcu si bomo ogledali cerkvico Lazarico, "zadužbino" kneza Lazarja. Sezidali so jo leta 1380, obnovili pa v 19. stol. Lazarica je ena izmed prvih zgradb moravske šole in je služila za vzor številnim drugim cerkvam. Vožnja do samostana Kalenić ob vznožju Gledićkih planin. Zgradili so ga v začetku 15. stol. Zunanjost cerkve je slikovito okrašena z vodoravnimi venci in pilastri ter stebrički, v notranjosti pa z odličnimi freskami. Samostan sodi v sam vrh moravske umetnostne šole. Nadaljevanje poti do samostana Ljubostinja, ki je "zadužbina" kneginje Milice, vdove kneza Lazarja. Postavili so ga konec 14. stol., freske pa so iz 15. stol. in je eden najpomembnejših spomenikov moravske šole. Nato se bomo odpeljali v Dolino kraljev: v dolini rek Ibra in Raške, kjer se je rodila srbska srednjeveška država. Obiskali bomo samostan Žiča, ki ga je v začetku 13. stol. dal zgraditi srbski kralj Štefan Prvovenčani. Samostan je bil prvi sedež patriarhije. V cerkvi je bilo kronanih več srbskih kraljev, z umetnostnega vidika pa sodi v raško šolo. Za zadnjega smo prihranili slavno Studenico, samostan, ki je najbogatejši in najpopolnejši izmed vseh. Konec 12. stol. ga je začel graditi Štefan Nemanja ter si ga izbral za grobnico. Studenica je bila ves srednji vek najpomembnejša cerkev in kulturno središče Srbije. Samostan, ki je skozi stoletja ostal popolnoma nepoškodovan, je ena sama velika zakladnica srednjeveške umetnosti. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
5. dan: Oplenac
Zajtrk. Vožnja po slikoviti Šumadiji, srcu Srbije. Obiskali bomo Topolo, mestece na pobočju hriba Oplenac, kjer se je odvijala pomembna srbska zgodovina. Ogledali si bomo naslednje znamenitosti: z mozaiki okrašeno cerkev sv. Jurija - mavzolej kraljevske dinastije Karadžordžević, hišo kralja Petra I. - muzej o dinastiji Karadžordžević, v značilnem šumadijskem slogu zgrajeno Vinogradnikovo hišo, Karadžordževo utrjeno mesto z obnovljeno rezidenco, cerkvijo in šolo ter Kraljevo vinsko klet, pokrajina okoli Topole namreč že od nekdaj slovi po odlični vinski trti. Vrnitev mimo Beograda v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji