domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Egipt
Skrivnosti piramid in faraonskih grobnic – križarjenje po Nilu – starodavna Aleksandrija – mistični Abu Simbel

Piramide, faraonske grobnice, reka Nil - že od otroških let nam ta čudežna dežela buri domišljijo. Domovina starih Egipčanov, ene najmogočnejših civilizacij v zgodovini človeštva, nam bo postregla z mnogimi presenečenji. Obiskali bomo izjemni tempelj Abu Simbel, grobnice v Dolini kraljev, barantali na živahnih tržnicah. Da bo naše poznavanje Egipta popolno, bomo šli tudi izven običajnih poti – v Aleksandrijo, ki so jo spoznale tudi mnoge Slovenke, aleksandrinke.

Slavni aleksandrijski svetilnik bo zopet postavljen

od 27.okt.2022
do 03.nov.2022
Cena
1.390 (najmanj 25 potnikov),
1.450 (najmanj 20 potnikov),
1.490 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Kairo
Zberemo se na ljubljanskem letališču ali se odpeljemo do enega od bližnjih letališč ter z enim postankom poletimo v Egipt. Po pristanku prevoz do hotela. Večerja in nočitev.
2. dan: Aleksandrija
Zajtrk. Iz vrveža Kaira nas bo pot preko delte Nila vodila proti obali Sredozemskega morja, v starodavno mesto Aleksandrija. Mesto je bilo nekoč kulturno središče antičnega sveta, tu je stal slavni svetilnik, eno od sedmerih čudes starega sveta. Aleksandrijo so dobro spoznale tudi mnoga slovenska dekleta in žene, ki so v Egipt odhajale kot dojilje, hišne pomočnice, gospodinje. Videli bomo novo biblioteko in se ustavili pri Citadeli. Tu so še znane katakombe, romansko gledališče in drugi ostanki antičnega sveta. Popoldan se vrnemo v Kairo in se ustavimo na enem največjih bazarjev v arabskem svetu, Khan el Khaliliju, kjer nam bodo trgovci ponudili vse, kar si bomo zaželeli, seveda pa bomo pri tem uporabili svoje pogajalske sposobnosti. Večerja in nočitev.
3. dan: Giza, piramide
Zajtrk. Ta dan bomo skrivnosti starih Egipčanov začeli spoznavati v Gizi, kjer domujejo slavne piramide. Največja med njimi, Keopsova piramida, je še zadnje od sedmerih čudes antičnega sveta, saj so bila vsa druga uničena v vojnah, požarih ali potresih. Pred mogočnostjo teh ogromnih spomenikov starega sveta in pred genialnostjo ter naporom njihovih graditeljev, bomo tudi sami obnemeli. Našo pozornost bo pritegnila znamenita Sfinga, obiskali bomo tudi kakšno od delavnic papirusa in parfumov. Popoldan bomo občudovali izjemne eksponate v slovitem Nacionalnem muzeju ter se povzpeli na citadelo. Večerja in nočitev.
4. dan: Asuan
Zajtrk in jutranji polet v Asuan. Dopoldan bomo spoznali Visoki jez, ki ustvarja eno največjih umetnih jezer na svetu in varuje pokrajino
pred visokimi vodami. Sledi vkrcanje na ladjo, kjer bomo imeli tudi kosilo. Popoldan bomo s starimi jadrnicami felukami obiskali Botanični vrt in obkrožili Elefantino, otok s slonjo obliko. Večerjali bomo na ladji. Nočitev.
5. dan: Abu Simbel-Asuan-Kom Ombo-Edfu
Zgodaj zjutraj odhod z avtobusom v Abu Simbel, kjer stoji tempelj Ramzesa II. Tega je Unesco rešil v izjemni reševalni akciji, ko so tempelj razrezali in nato ponovno sestavili na varnem mestu. Po vrnitvi v Asuan bomo odpluli proti Kom Ombu, kjer bomo naleteli na dvojno svetišče bogov Sobeka in Hora. Včasih je bilo mesto pomembno trgovsko središče in stičišče karavanških poti. Po kosilu bomo po Nilu nadaljevali vožnjo do Edfuja, kjer si bomo pogledali veličasten kip boga Hora. Vse do današnjih dni se je tempelj dobro ohranil, saj ga vsakoletne poplave niso dosegale. Večerja in nočitev na ladji.
6. dan: Edfu-Luksor
Prijetno vožnjo bomo nadaljevali proti Luksorju in opazovali življenje ob najpomembnejši afriški reki. Kosilo. To popoldne bomo obiskali znamenita templja Luksor in Karnak na desnem bregu Nila. V Karnaku so več kot dva tisoč let slavili sončnega boga Amon Raaja. Sončni bog naj bi svojo ženo vsako leto potoval do Luksorja. Tu bomo opazili tudi figuri sedečega Ramzesa II. Večerja in nočitev.
7. dan: Luksor-Dolina kraljev
Zapeljali se bomo na zahodni breg reke, kjer so v Dolini kraljev pokopani nekateri najpomembnejši egipčanski vladarji. Med drugim je tukaj tudi mogočen tempelj kraljice Hačepsut. Osupnila nas bosta še Memnosova kolosa, ki merita skoraj dvajset metrov. Ob koncu križarjenja bomo spoznali še tradicionalno delavnico alabastrnih izdelkov, kjer si bomo ogledali proizvodnjo, lahko bomo tudi kaj kupili. Večerja in nočitev.
8. dan: Luxor-Kairo-Ljubljana
Zajtrk in polet z vmesnim postankom proti enemu od okoliških letališč. Še prevoz z avtobusom do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji