domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Iran, veliki krog
Doživeta perzijska pravljica

Iran nas vedno znova preseneti z gostoljubnostjo in prijaznimi domačini. Tržnice, čajnice in trgovine so v Iranu središče dogajanja in tudi nam se ne bo težko potopiti v ta vrvež in barantati. Mogoče domov prinesemo kakšno čudovito preprogo… Seveda pa je bila nekdanja Perzija prostor mogočnih civilizacij, ki so nam zapustile mnoge neprecenljive arheološke zaklade. Na potovanju bomo zavili tudi v manj obiskani del iranskega Kurdistana in tu še bolj doživeli pristno lepoto pokrajine, starodavnih vasic in tradicionalnega življenja. Iran je čudovita dežela, v kateri se bomo velikokrat počutili kot v pravljicah iz Tisoč in ene noči, domov pa se bomo vrnili s spoznanjem o drugačnem dojemanju sveta, tako zelo različnim od našega…

od 21.okt.2019
do 02.nov.2019
Cena
1.890 (najmanj 20 potnikov),
1.940 (najmanj 15 potnikov),
1.990 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Istanbul-Teheran
Zberemo se na ljubljanskem letališču ter preko Istanbula poletimo v Iran. Nočni let.
2. dan: Teheran-Kerman
Dan bomo namenili spoznavanju več kot deset milijonske prestolnice pod gorovjem Alborz. Teheran je upravno in politično središče dežele. Osredotočili se bomo na nekatere pomembne muzejske zbirke. Muzej draguljev hrani neverjetno zbirko dragih kamnov (obisk, če bo odprt), obiskali bomo arheološki muzej s pomembnimi zbirkami predislamske umetnosti. Zanimivi so muzeji preprog in keramike. Spoznali bomo tudi poletno rezidenco zadnjega perzijskega šaha Reze Pahlavija, če bo čas dopuščal pa se sprehodili še po živahnem bazarju. Večerni let v Kerman. Večerja in nočitev.
3. dan: Kerman-Bam-Mahan-Kerman
Zjutraj se odpeljemo v starodavno mesto Bam, ki je pod zaščito Unesca. Po ogledu tega izjemnega arheološkega najdišča se odpravimo do prijetnega mesteca Mahan, ki privablja obiskovalce z vrtovi, čudovito palačo in mavzolejem znanega sufijskega derviša. Mavzolej slovi po kupoli in keramičnih ploščicah. Zagotovo je ta del Irana pravo nasprotje hrupnega in včasih kaotičnega Teherana. Po ogledih se vrnemo v Kerman, ki je manjša mešanica kultur, saj tu živijo tudi ljudje indijskega porekla, pripadniki Zaratustrovega nauka... Večerja in nočitev.
4. dan: Kerman-Yazd
Preko zanimive in raznolike pokrajine, kjer gojijo odlične pistacije, se bomo napotili v Yazd, mesta na robu puščave s pomembno strateško lego. Tu so bili vedno doma trgovci, celo Marko Polo se je ustavil v Yazdu. Trgovalo se je z marsičim, posebno pomen je imela svila, saj je bil to mesto na znameniti Svilni poti. Mesto je enkratno ohranjeno, poseben čar mu daje mešanica kultur in verstev. Stari del je eden najstarejših na svetu. Tu je večina hiš zgrajenih iz zidakov iz posušenega blata, iz streh pa gledajo hladilni jaški, ki so jih uporabljali že nekoč in še danes izkoriščajo vsako sapico v zraku. Yazd je izredno pomembno središče zaratustrstva, ki ga predstavlja Tempelj večnega ognja, v katerem plamen neprekinjeno gori že od leta 470. Izjemna arhitekturna mojstrovina je tudi petkova mošeja z dvema čudovitima minaretoma. Večerja in nočitev.
5. dan: Yazd-Pasargad-Perzepolis-Širaz
Odpravimo se proti Širazu in spotoma obiščemo Pasargad z znamenito grobnico kralja Kira Velikega. Nato nas čaka še obisk izjemnega Perzepolisa, nekdanje mogočne in bleščeče prestolnice Darija I. Ostanki bodo sami zase pričali o slavi, bogastvu in moči kraljestva. Dvorana stoterih stebrov, stopnišča, reliefi, grobnice, palače... Kar so gradili 150 let, pa je mimogrede porušil Aleksander Veliki, ostanki pa so vendarle še vedno mogočni. V Nagš-I-Rostamu nato vidimo grobnice perzijskih vladarjev, v Nagš-I-Radžabu pa še reliefe sasanidskih kraljev. Zvečer prispemo v Širaz. Večerja in nočitev.
6. dan: Širaz
Dan preživimo v Širazu, iranski kulturni prestolnici, ki ga imenujejo Mesto vrtnic in slavčkov, postal pa je tudi pojem za poezijo, rože in vino. Posebno doživetje je že sprehod po ulicah in opazovanje vsakdanjega življenja, neprestanega trgovanja, na drugi strani pa vidimo vdanost veri in zbrano molitev v mošeji. Spoznamo koranska vrata, obiščemo pokriti bazar Vakil in Alijev mavzolej. Sredi čudovitih vrtov obiščemo mavzoleja znamenitih
perzijskih pesnikov Hafez in Sadi. Večerja in nočitev.
7. dan: Širaz-Isfahan
Zjutraj se odpeljemo proti Isfahanu. Po prihodu začnemo spoznavati dušo tega prekrasnega mesta, ki je bil perzijska kulturna in verska prestolnica. Najprej bomo obiskali mogočen Imamov trg, ki je sploh eden največjih na svetu. Okrog njega stojijo čudovite stavbe, odlični primerki islamske arhitekture. Spoznali bomo Imamovo in Luftollahovo mošejo, sedemnadstropno palačo Ali Qapu. Poseben čar dajejo mestu tudi znameniti mostovi preko reke Zayandeh. Nekaj časa morda preživimo tudi v čajnici ob skodelici čaja ali vodni pipi. Večerja in nočitev.
8. dan: Isfahan
Cel dan bomo posvetili Isfahanu. Mošeja Jameh je izjemen primer islamske umetnosti, kjer lahko spremljamo njen razvoj. Še en biser je palača Chenel Sotun, poslikana z mnogimi zanimivimi prizori, ki nas bodo po svoje presenetili. Lep je tudi park, ki obdaja palačo. Obiskali bomo armensko četrt, ki ima poseben pomen in pripoveduje o usodi tega naroda. Središče tega dela mesta je katedrala Vank. Vsekakor se nam bo prileglo tudi nekaj prostega časa, ko lahko preprosto opazujemo vrvež na trgih in ulicah, barantamo za spominke ali se prepustimo užitkom in umirjenosti starih čajnic. Večerja in nočitev.
9. dan: Isfahan-Horamabad
Čaka nas spoznavanje Irana, ki ga največkrat ni v običajnih turističnih itinerarjih. Pot nas vodi proti severu, proti gorovju Zagros. Potujemo v Horamabad, prestolnico Lorestana. Lori govorijo svoj jezik in imajo samosvoje navade in kulturo. Uživamo na tržnici in obiščemo etnografski muzej. Večerja in nočitev.
10. dan: Horamabad-Kermanšah
Potujemo naprej v Kermanšah, smo že v slikoviti in prijazni kurdski deželi. Obiskali bomo zanimive sasanidske jame in v skalo vklesane reliefe Tagh-e Bostan. V preostanku dneva se sprostimo v barantanju ali prijetnem srebanju čaja v kakšni stari zanimivi čajnici. Večerja in nočitev.
11. dan: Kermanšah-Sanadaj-Hamadan
Pot nas vodi v slikoviti prestolnico province Kordestan v Sanadaj. Že sama lega mesta je zanimiva in tudi obisk Sanadaja je kot obisk muzeja na prostem. Tu so doma Kurdi, ki imajo tu zanimiv muzej. Prav pogosto sem tuji popotniki ne zaidejo, zato se domačini z nami radi pogovarjajo in nam pokažejo zanimive kotičke mesta. Morda si privoščimo dobro kosilo in že smo na slikoviti poti preko hribov v Hamadan. Večerja in nočitev.
12. dan: Hamadan-Teheran
Hamadan je bi nekoč eno najmogočnejših mest na svetu in tudi prestolnica perzijskega kraljestva. Ker leži na visoki planoti ni tu nikoli prevroče. Mesto je ležalo na stari trgovski poti v Bagdad. Obiščemo judovsko svetišče in grob velikega srednjeveškega učenjaka Avicenne, ki je pomembno vplival na medicino v Evropi. Sprehod po središču mesta in bazarju. Popoldne se počasi odpravimo nazaj v Teheran. Večerja in nočitev.
13. dan: Teheran-Ljubljana
Zjutraj se odpeljemo na letališče in se preko enega od evropskih letališč vrnemo Ljubljano, kjer zaključimo našo pot.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji