Jordanija
Arabska zakladnica zgodovine, kulture in čudovite narave

Jordanija je dežela, polna vsebine in prav vsak dan potovanja je drugačen, zanimiv, presenetljiv. Toliko bogate zgodovine. Svetovno znana, prečudovita Petra, citadela v Amanu, rimski ostanki v Jerašu, mozaiki v Madabi, križarski grad Kerak! Prav tako navdušuje narava. Slikovita puščava Wadi Rum, Rdeče morje v Aqabi ter Mrtvo morje, najnižja točka na svetu. Vse to povezujejo gostoljubni Jordanci ter njihova izvrstna kulinarika, saj njihovih prijaznih nasmehov in dobrot na krožnikih kar ne zmanjka!

od 19.feb.2022
do 24.feb.2022
Cena
990 (najmanj 20 potnikov),
1.040 (najmanj 15 potnikov),
1.090 (najmanj 10 potnikov),
Vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje v hotelih 4**** (enkrat v beduinskem šotoru), polpenzione po programu, vse prevoze, vstopnine in oglede, slovenskega vodnika, zdravstveno in nezgodno zavarovanje; - Za vstop potnikov v Jordanijo je obvezen negativen PCR test, ki ga boste morali opraviti najkasneje 72 ur pred odhodom in na odhodno mesto prinesti uradno potrdilo v angleškem jeziku. - Potrebno je skleniti polico o zdravstvenem zavarovanju, ki krije tudi primer zdravljenja Covida v bolnišnici.
Doplačilo po želji: enoposteljna soba 170 evrov, priporočljive napitnine 30 evrov
Vizum: potrebujemo barvno kopijo ali sken potnega lista z veljavnostjo vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja;
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Aman
Odpeljemo se do enega od okoliških letališč in poletimo v prestolnico Jordanije, Aman. Popoldne si ogledamo amansko citadelo, od koder se odpre prelep razgled na sodobno mesto. Citadela se ponaša z mnogo lepimi ostanki iz rimskih časov, tukaj je tudi čudovito ohranjeno rimsko gledališče, zanimiv Herkulov tempelj ter omajadska palača z mošejo. Večerja in nočitev.
2. dan: Aman-gora Nebo-Madaba-grad Kerak-Petra
Potujemo proti jugu. Nedaleč od Amana se ustavimo pri gori Nebo. Zatem nadaljujemo v Madabo, kjer si ogledamo zemljevid Svete dežele v mozaiku, sestavljen iz dveh milijonov koščkov. Naslednji cilj je grad Kerak, legendarni nepremagljivi grad vitezov križarjev, ki leži ob antični kraljevi cesti, ki je že v Mojzesovih časih povezovala dolini Evfrata in Tigrisa z Arabskim polotokom. Grad se nahaja 1.000 metrov nad morjem, obdajajo ga tri doline. Za grad je značilna mešanica evropskih, bizantinskih in arabskih slogov. Zidovi so ojačani s pravokotnimi stolpi, dolgimi kamnitimi galerijami, ki jih razsvetljujejo le ozke špranje. Po ogledu nadaljujemo z vožnjo v Petro. Večerja in nočitev.
3. dan: Petra-Wadi Rum
Petra, svetovna znamenitost, eno od novih čudes sveta, Unescova svetovna dediščina in vsekakor kraj,
ki ga je treba videti in doživeti. Obiskali bomo več kot 2.500 let staro mesto Nabatejcev, podjetnih Arabcev, ki so služili z davki mimoidočih trgovcev. Najprej se sprehodimo skozi ozko sotesko, katere stene se dvigajo do 200 metrov nad nami. Približno en kilometer soteske in odpre se nam pogled na Zakladnico. Še posebej zunanji del Zakladnice je impresiven in je preživel vsa ta stoletja. Hodimo mimo svetišč, grobnic, po starodavnih ulicah in občudujemo spretnost nekdanjih graditeljev. Prav zares je Petra prava poezija v (rožnatem) kamnu. Popoldne se zapeljemo do »vstopne točke« za puščavo Wadi Rum. Namestimo se v beduinskem taboru. Večerja in nočitev. Večerja in nočitev.
4. dan: Wadi Rum-Aqaba
Zjutraj si z džipi privoščimo 4-urno vožnjo po puščavi Wadi Rum. Slikovita puščava je bila med drugim tudi prizorišče snemanja filma Lawrence Arabski. Vozimo se po negostoljubni pokrajini, ustavljamo se ob najlepših točkah in spoznavamo življenje Beduinov, ki so se na to okolje prilagodili pred več kot 3.000 leti. Stenske poslikave dokazujejo, da so ljudje tu bivali že v prazgodovini. Sledi odhod v letoviško Aqabo. Popoldan čas za plažo, izlet z ladjico na koralni greben, snorklanje. Večerja in nočitev.
5. dan: Aqaba-Mrtvo morje-Aman
Dopoldne še nekaj časa za kopanje ali raziskovanje živahne tržnice. Nato odhod proti severu, kjer v Mrtvemu morju preverimo, ali lahko v njem res kar lebdimo. Voda Mrtvega morja ima 33% slanost in je znana tudi kot zdravilna. Po kopanju se odpeljemo v Aman. Večerja in nočitev.
6. dan: Aman–Ljubljana
Prevoz na letališče in polet do enega od okoliških letališč ter še transfer do odhodnih krajev.