domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Libanon
Stik Bližnjega vzhoda in Mediterana

Pridružite se nam pri raziskovanju ene manj poznanih bližnjevzhodnih destinacij. V Libanonu en trenutek zremo v visoke, moderne stavbe, v drugem pa se sprehajamo po suku, kjer se nam zdi, kot da smo v nekem drugem času in kulturi. Občudujemo fantastične ostanke rimskega obdobja, navduši nas križarski grad z neverjetno lokacijo. Libanon se ponaša z lepo naravo, slikovitimi razglednimi točkami in pravljičnimi jamami ter soteskami. Vse to je le začetek. Dodajmo še prijazne, nadvse gostoljubne ter slastne libanonske jedi in tukaj je recept za zanimivo in nepozabno potovanje. Povrhu vsega je še udobno, saj smo ves čas nastanjeni v Bejrutu, od koder se odpravljamo na dnevne izlete, kajti razdalje v Libanonu niso velike.

od 25.okt.2020
do 30.okt.2020
Cena
990 (najmanj 20 potnikov),
1.090 (najmanj 15 potnikov),
1.190 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana–Bejrut
Prevoz na odhodno letališče in polet proti prestolnici Libanona, Bejrutu. Prevoz do hotela in kratka nočitev.
2. dan: Bejrut–jama Jeita–Faqra–Bejrut
Dopoldan si ogledamo prestolnico Libanona. Obiščemo Golobjo skalo, obalno promenado ter se zapeljemo skozi središče mesta, ki ga država vztrajno prenavlja v moderno metropolo. Povsod se gradi in nove, privlačne stavbe se dvigajo više in više. Ogledamo si Narodni muzej, kjer se spoznamo s staro zgodovino Libanona. Popoldan se zapeljemo do kompleksa kraških jam Jeita. Tam nas žičnice popeljejo do izhodišča. Ogledamo si najlepše dele jam, ki so kandidirale za eno od novih sedmih naravnih čudes sveta. Zatem se zapeljemo še v Faqro na 1.500 m nadmorske višine, kjer si ogledamo ostanke lepo ohranjenega rimskega templja. Proti večeru vrnitev v hotel v Bejrutu. Večerja in nočitev.
3. dan: Bejrut–dolina Beka-Baalbek–Ksara–Bejrut
Danes se vozimo proti dolini Beka, da pridemo do enega najpomembnejših zgodovinskih krajev na svetu. Obiskali bomo ruševine Baalbeka, najlepše rimske ruševine v Libanonu, ki so tudi zaščitene pod Unescom. Ogledamo si Jupitrov, Bakhusov, Venerin tempelj ter Veliko sodišče in Heksagonalno sodišče. Najbolj impresiven je veličasten Bakhusov tempelj. Ne manjka zanimivih detajlov in le občudujemo lahko nekdanje graditelje. Zatem nadaljujemo proti vasici Taanayel ob istoimenskem jezeru. Tam si privoščimo sprehod in uživamo v prelepih razgledih na slikovito okolico. Popoldan še vožnja v območje Ksare, kjer obiščemo vinsko klet in imamo pokušino libanonskih vin. Večerja in nočitev.
4. dan: Bejrut–Harissa–Byblos–Tripoli-Bejrut
Zjutraj se zapeljemo v Harisso, kjer se z žičnico povzpnemo do kipa Notre dame oz. Naše gospel Libanonske. Od tam se nam odpre fantastičen razgled na mesti Bejrut in Jounieh spodaj. Po povratku na izhodišče nadaljujemo
v Byblos, eno najstarejših konstantno naseljenih mest na svetu. Že 5.000 let brez prestanka tukaj žive ljudje. V Byblosu obiščemo mestno citadelo, cerkev Sv. Janeza ter staro pristanišče. Popoldan vožnja cedrovega gozda in soteske Baatare, kjer si ogledamo eno od naravnih čudes Libanona, slap Balaa, ki se spušča 255 metrov skozi več kraških jam, ki so znane tudi kot Jame treh mostov. Pravo čudo narave, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Še vožnja v Tripoli, ki je znan kot prestolnica libanonskega severa. Tripoli ima zanimivo zgodovino in precejšen del mesta je lepo ohranjen še iz otomanskih in mameluških časov. Sprehodimo se po starem delu mesta, kjer se suki in khani (tržnice) nadaljujejo eden v drugega in kar vrvijo od življenja in kjer je še vedno 12 zgodovinskih mošej ter kar nekaj hamamov, otomanskih javnih kopališč. Večerja in nočitev.
5. dan: Bejrut–Sidon–Tir–Bejrut
Danes bomo obiskali južni del Libanona. Prva postojanka bo mesto Sidon, živahno trgovsko in administrativno središče, ki se ponaša z zanimivim križarskim gradom, ki se dviga nad mestnim pristaniščem. Kratek sprehod tudi skozi stari del mesta, kjer se prepletajo ozke uličice in trgovinicam ni videti ne konca ne kraja. Občutek imamo, kot da smo se znašli v nekem drugem času. Nadaljujemo v mesto Tir, ki se ponaša s pestro zgodovino in je bilo nekoč otok. Danes moderno mesto še hrani ostanke preteklosti, med katerimi izstopata rimska Slavolok zmage ter Hipodrom, ki je pod Unescovo zaščito in je izjemen tako zaradi velikosti, kot zato, ker je lepo ohranjen. Večerja in nočitev.
6. dan: Bejrut–Ljubljana
Zgodaj zjutraj vožnja na letališče v Bejrutu in polet preko vmesnega letališča proti bližnjemu letališču. Še prevoz do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji