domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Madagaskar
Prijazni domačini, osupljiva narava in očarljivi lemurji

Tonga soa! Dobrodošli na Madagaskarju! Potovanje po »izgubljenem kontinentu« ali »Velikem rdečem otoku« vas udobno zapelje po samobitni deželi, kjer življenjsko filozofijo malgašev zaznamujeta besedi »mora, mora« ali »hiti počasi« Madagaskar je edinstven otok. Ko se je pred 165 milijoni let odcepil od Afrike, je s seboj vzel celoten zbir čudovitih rastlin in živali, katerih razvoj je šel po svoji poti. Največji umetnik je narava, saj tukaj ne boste našli veličastnih palač in osupljivih templjev. Gozdovi prehajajo v prostrane savane s čredami zebujev, vabijo nas fantastični pogledi na gorske masive in mistična jezera, peščene plaže in toplo tropsko morje. Med sprehodi po narodnih parkih nam družbo delajo edinstveni lemurji, morda uzremo tudi najmanjšega, za konico vžigalice velikega kameleona, občudovali bomo drevesa v obliki hobotnic in baobabe v obliki steklenic… Izjemnost otoka se kaže tudi v ljudeh. Malgaši so navdušeni nad življenjem! Živijo ga strastno, kot da jutri ne obstaja! Vedno nasmejani in pripravljeni za klepet. Razdeljene med 18 avtohtonih afroazijskih plemen združuje starodavna vera v prednike, saj živijo zato, da bi umrli. Prepustite se deželi in doživite Madagaskar v vsej njegovi lepoti.

od 09.nov.2019
do 21.nov.2019
Cena
2.990 (najmanj 15 potnikov),
3.190 (najmanj 12 potnikov),
3.290 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Antananarivo
Prevoz z avtobusom do enega od okoliških letališč in polet preko vmesnega letališča poletimo v prestolnico Madagaskarja.
2. dan: Antananarivo
Pristanek v poznem popoldnevu. Ureditev obmejnih formalnosti in odhod v hotel. Večerja in nočitev.
3. dan: Antananarivo-Ambatolampy-Antsirabe
Prvi koraki v domače življenje, prvi zanimivi postanki na poti. Na poti nas spremljajo rodovitna polja pšenice, riža in barvite vasice. Poglejte kako perejo in sušijo perilo! Antsirabe, nekdaj zdraviliško mesto z najhladnejšim podnebjem na otoku, je bilo priljubljeno mesto misijonarjev, katerih vpliv je lepo viden na lokalni arhitekturi. Kar premalo časa imamo za vse, kar nam mesto nudi. Območje slovi po poldragih kamnih, zato se odpravimo na pašo za dušo, oči in denarnico: roževec, kamnita strela, citrin... Večerja in nočitev.
4. dan: Antsirabe-avenija Baobabov-Morondava
Zgodaj začnemo našo avanturo proti zahodnemu delu otoka. Čaka nas vožnja proti Morondavi, kjer bomo v poznem popoldnevu ugledali tisto, po kar smo sem prišli. Avenija Baobabov je postal spomenik nacionalnega pomena leta 2007. Videli bomo najvišja drevesa te vrste »Adansonia grandidieri«, ki se vzpenjajo tudi 30 metrov visoko in so poimenovana po francoskih botanikih iz 19. stoletja Michelu Adansonu in Alfredu Grandidieru. Sončni zahod je odličen čas dneva za najlepše slike. Vožnja v Morondavo. Nastanitev, večerja in nočitev.
5. dan: Morondava-Tulear-Ranohira
Čaka nas polet v Tulear. To je živahno pristaniško mesto z mešanico najrazličnejših ljudi in ras. Ogledamo si zanimiv botanični vrt, potem pa se odpravimo na pot v Ranohiro, ki bo naše izhodišče za raziskovanje narodnega parka Isalo. Nastanitev, večerja in nočitev.
6. dan: narodni park Isalo
Spektakularna, včasih skoraj nezemeljska pokrajina, sprehodi med čudovitimi kanjoni, ki nam bodo še dolgo ostali v spominu, kopanje v naravnih tolmunčkih s čisto izvirsko vodo, na poti nam delajo družbo radovedni lemurji in eksotične rastline. Zvečer se vrnemo v Ranohiro. Večerja in nočitev.
7. dan: Ranohira (narodni park Isalo)-narodni park Anja-Fianarantsoa-Ranomafana
Nedaleč stran postanemo v narodnem parku Anja, ki slovi po tem, da lahko od blizu vidimo najbolj znane
lemurje s črno obarvanimi obročki na repu – Maki catta. Postanemo tudi na gričih Fianarantsoe, drugega največjega mesta na otoku in centru ljudstva Betsileo. Ustavimo se za ogled tradicionalne izdelave papirja antaimoro iz vlaken drevesa avoha, ki ga okrasijo s svežim cvetjem. Morda srečamo tudi največji market z zebuji na otoku! Zvečer prispemo do narodnega parka Ranomafana. Nastanitev, večerja in nočitev.
8. dan: narodni park Ranomafana-Ambositra-Antsirabe
Tukaj so lemurji skoraj na vsakem koraku, Spoznamo nekatere njegove prebivalce, npr. mišje lemurje ali celo foso, največjega plenilca na otoku. Nekaterih vrste lemurjev iz tega parka ne najdemo nikjer drugje na otoku. Sledi vožnja v prestolnico domače obrti, Ambositro. Obiščemo tradicionalne rokodelce oz. umetnike, ki iz lesa ustvarjajo neverjetne izdelke. Sprehodimo se po živahni tržnici in ugibamo kdo je komu bolj zanimiv… Naša končna postaja za današnji dan je naš kraj, ki smo ga spoznali že na začetku potovanja, Anstirabe. Večerja in nočitev.
9. dan: Antsirabe-Antananarivo
Po zajtrku si lahko privoščimo sprehod okoli bližnjega jezera, obiščemo tržnico… Potem nadaljujemo z vožnjo do Antananariva. Gotovo vidimo sedaj mesto z drugačnim pogledom, kot na začetku našega potovanja. Gremo opazovat pristno življenje, ki se dogaja na ulicah in tržnicah, ki so polne radovednih obrazov. Del njihovega življenja smo postali tudi mi, vendar ne za dolgo. Večerja in nočitev.
10. dan: Antananarivo–Andasibe
Mandra pihaona indray ari e Tana! (Tana, se vidimo!) Narodna cesta št. 2 nas vodi na vzhod! Kako enostavno so na Madagaskarju označene ceste! Vijugamo med riževimi polji in raznovrstnimi nasadi. Tu in tam je naselje, kjer ob cesti prodajajo vse mogoče. So res vse te hiše, na katerih piše »hotely«, hoteli? Bo kdo zvečer že zaslišal tipične glasove »indri indri-jev«? Večerja in nočitev.
11. dan: Andasibe-narodni park Perinet-Antananarivo
V narodnem parku Perinet se srečamo z najbolj značilnimi prebivalci Madagaskarja, lemurji. Tukaj so svoj dom našli največji med lemurji, črno beli indriji, ki se edini med seboj sporazumevajo s petjem. Vsi ostali brundajo in godrnjajo. Poleg njih je tu še nekaj drugih vrst lemurjev, pa veliko endemičnih vrst rastlin, praproti, rož.... Popoldan se vrnemo v prestolnico. Večerja in nočitev.
12. dan: Antananarivo-Akamasoa-Evropa
Za konec še utrip prestolnice, ki raste med mnogimi griči in mu domačini rečejo kar Tana. Mesto je razdeljeno na spodnji in zgornji del in predstavlja pravo nasprotje mirnega podeželja, ki ga bomo še spoznali. Odpeljemo se v vas Akamasoa, kjer deluje Pedro Opeka. Pedrova Akamasoa, po slovensko »dobri prijatelji« se imenuje eno najbolje urejenih bivalnih naselij v mestu. Na tisoče hiš, z majhnimi dvorišči in obdelanimi vrtički, se v terasah dviga po bregu proti vrhu hriba. Ogledamo si vas in okolico ter tako spoznamo zgodbo, ki jo že vrsto let tukaj vodi slovenski misijonar. Slike in doživetje, ki nam gotovo ostanejo v spominu. Sledi vožnja na letališče, od koder poletimo proti Evropi.
13. dan: Ljubljana-Maribor
Pristanek ter še prevoz do odhodnih krajev.
06.01.2017
Madagaskar
Salama, salama, tako smo se pozdravljali na Madagaskarju in če si me vprašal AKURI (kako si ?), ti pravim TSARA BE (zelo dobro ). Torej, novembrsko potovanje s Trudom in vodičem Damjanom je za nami, vtise smo si sedaj že popredalčkali po možganih. In kaj reči za potovanje? Naša ekipa Štajerke, Dolenc, Primorka smo enotni, da je bilo super. Res imeli smo se lepo, veliko smo doživeli, videli vse nianse zelene barve riževih polj, spoznali, da je otok v resnici rdeč (rdeča zemlja). Spoznali, da se da oprati perilo tudi v rdeče obarvani reki, spoznali smo prijazne, nasmejane domačine. Seveda smo se soočili tudi z revščino, s težkim življenjem domačinov. Obiskali smo Akamasoo, vendar gospoda Pedra Opeka ni bilo doma, vseeno, pa smo si ogledali to naselje. Prava dogodivščine pa so se dogajale v nacionalnih parkih, ko smo se srečali z lemurji, s temi čudovitimi, »mehkimi« živalcami.

Naš vodič Damjan, ki je super dečko, v objavi vodičev ni povedal ničesar o nočnem življenju, pa bom to sedaj jaz. Naša grupa je hotela spoznati še nočno življenje, torej smo se popeljali s pus pusiji v mesto in potem v gostilni »degustirali« pivo oziroma rum. Ali veste, da obstaja rum z okusom vanilije, ličija, ingverja, limone... Da smo lahko ugotovili, kateri okus je najboljši, smo seveda morali vse preizkusiti - ja, odločili smo se, da je okus vanilije najboljši. Zraven nas je šel tudi malgaški vodič in imeli smo priložnost, da ga poslušamo v petju na »karaokah«. Fant je pel za deset. Če strnem v enem stavka - Madagaskar je zanimiv, neodkrit biser in vreden ogleda.
Milena
08.01.2016
Madagaskar
Salama Slovenija! Ali pa Tong Soa! Vedno znova lepo pozdravljeni, dolgih 10.000 kilometrov od Madagaskarja. Otok tam daleč »doli« v Indijskem oceanu. Kako daleč je in obenem blizu. Kdo ne pozna Pedra Opeke in njegovih gigantskih dosežkov. Resnično veselje je videti njegovo skupnost in veliko ponosa se naseli v Slovencu, ko vidi kaj je naredil naš misijonar. Prava blagovna znamka je. Ne samo na Madagaskarju, zdaj že v svetu.. Vtisi… lepi, raznoliki, vsega po malem: narava, živali, ljudje. Klasika Afrike, bi rekli na prvi pogled, a vendarle. Malgaši ko Malgaši. Afrika pač. Prijazni ljudje, na »izi«. Prej azijskih potez, kot afriških, res je, velika mešanica ljudstev. Naše dvanajstdnevno potepanje po »Rdečem otoku« nam je ponovno potrdilo spoznanje: tudi najbolj revni ljudje na zemlji, so lahko srečni. Kako malo je potrebno, da sem jim priplazi prijazni nasmešek na usta. Ko se bodo enkrat znebili svojih »vodij«, jim bo vse še veliko lepše. A kje je še ta dan? Saj tudi pri nas v Evropi ni veliko bolje. Hudo je gledati tako velike socialne razlike, a Afrika to pač kaže na vsakem koraku. In cerkev kot institucija tukaj resnično veliko odtehta. To vzamemo v času potovanja v zakup. Tako je in nič drugače. Malgaške ceste ti tudi »dajo vetra«. Počasne in luknjaste, vsaka cestna luknja, bolje rečeno udarna jama, ima svoje ime. Po njih potuješ s petimi do desetimi kilometri na uro. Rekord 12 kilometrov, 52 minut! A Malgaši so mojstri improvizacije. Njih očitno to ne spravlja v obup. Le mi, tujci, »vazahe« smo tisti, ki nergamo. In koliko ljudi in tovora spravijo v svoje vaške taksije, neverjetno! Smetišča ob cestah so moteča, a njihovo okoljevarstveno razmišljanje je še daleč od našega. Tudi to spada k Afriki. Krasna narava, lepo obdelana dežela riževih polj, bazaltnih skalnatih gora in obilje stojnic ob poti. Kaj vse ne prodajajo ob cesti. V spominu ostajajo igračke iz recikliranih pločevink, vseh velikosti, izjemnega umetniškega navdiha. Res so mojstri. Električnih žic k sreči ni. Vsaj tri četrt poti, ki smo jo prevozili ne pozna elektrike! Neverjetno za nekdanjo francosko dobro stoječo kolonijo! Da o traktorjih in ostalih strojih ne govorimo. Tu so voli, bivoli in ljudje, ki garajo na riževih poljih. Obljubljena dežela za fotografe. Mobitel pa že v vsaki vasi in mladež sanja o mobitelih, tablicah in ostalemu zahodnemu strupu. Podeželje se hitro spreminja, prvobitna arhitektura izginja, povsod polno pasti sodobne globalizacije. Tu so še Kitajci s svojimi lovkami; pravi neokolonialisti. Z nekaj kilometri zgrajenih cest si vzamejo pravico in ropajo domače bogastvo. Kakšna škoda se dela povsod, ropanje narave, sekanje gozdov, erozija. Živalski svet je presenetljiv. Nepoučeni pričakuje afriško paleto živalstva, a le to je posebno, odmaknjeno, endemično kot rečejo učeni. Ni čudno saj se je otok že pred 160 milijoni let »odtrgal« od Afrike in odtlej živi samostojno življenje. Ostale so praopice lemurji, plazilci vseh vrst in kakšna drobna gozdna divjad. Ni ne levov, ne slonov, ne žiraf. Lemurjev je veliko vrst in vsi po vrsti so nas razveseljevali, od indrijev do plešočih dervišev, sifak. Vznemirljivi gozdni pohodi so nam jih še bolj približali. Madagaskar je otok tradicije, vraževerja, mešanja verstev. Po vsem otoku smo naleteli na množico novozgrajenih cerkva. Maše so priljubljena nedeljska zabava, zanimive so, ob nedeljah številni ljudje romajo k domačim cerkvam. Popoldan pa posedajo na in ob cesti. Cesta je vir družabnosti. Na njej se suši riž, ob njej se hodi, sprehaja, obiskuje vaške točilnice, poseda na toplem asfaltu….In vino imajo tudi na tem otoku. Ne ravno vrhunsko, a vseeno zanimivega okusa. Mnogo boljši je domači rum in to naši popotniki vedo iz prve roke. Vrhunec doživetij pa je srečanje (končno) z debelimi drevesi, baobabi. Narobe obrnjena drevesa, vodni rezervoarji in njih obrisi v sončnem zahodu in vzhodu. Meka za fotografe. Poseben trenutek potovanja, ko končno objameš baobab v njegovi deželi! Če bi izbiral, kaj je najlepše na otoku: brez dvoma baobabi! Skratka: na Madagaskar, da objameš svoj baobab!
Rok Videc
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji