domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Malavi in Mozambik
Sanjske pokrajine in pristna Afrika

Dve malo obiskani deželi v Afriki, Malavi in Mozambik, imata veliko za pokazati. Od nenehno spreminjajočih se pokrajin do samosvoje kulture, od živahnih mestnih središč do tradicionalnih vasic, od strmih hribov do prostranih plaž. Malavi se ponaša s čudovitim jezerom Malavi, ki spominja na morje, z edinstveno planoto Zomba, parkom Majete z mnogimi divjimi prebivalci, neskončnimi plantažami čaja v območju Mulanje. In z nadvse prijaznimi in gostoljubnimi prebivalci. Mozambik ima kar nekaj kolonialne zgodovine ob obali, precej prašnih, a pristnih vasic in neskončno kilometrov belih ter zlatih plaž, kjer ni težko najti kotička le zase. Malce drugačna, manj poznana, a tudi to je vedno lepa Afrika.

od 14.okt.2019
do 27.okt.2019
Cena
3.990 (najmanj 20 potnikov),
4.090 (najmanj 15 potnikov),
4.190 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Lilongwe
Zapeljemo se proti enemu od bližnjih letališč, od koder z enim postankom poletimo daleč na jug, v prestolnico Malavija, Lilongwe. Nočitev na letalu.
2. dan: Lilongwe
Popoldanski pristanek v prestolnici Malavija. Po opravljenih formalnostih vožnja do hotela in namestitev. Popoldan se zapeljemo v mestno zavetišče za rešene divje živali. Sprehodimo se skozi zavetišče, spoznamo nekaj živali. Večerja in nočitev.
3. dan: Lilongwe-misijon Mui-jezero Malavi
Danes prav zares začnemo raziskovanje te, po mnenju mnogih, najprijaznejše afriške države. Na poti obiščemo tkalnico unikatnih tekstilnih izdelkov. Vozimo se v Mui, kjer je najstarejši misijon v Malaviju. Misijonsko središče je bilo ustanovljeno v podporo plemenu Ngoni l. 1903. Še danes se misijon trudi, da bi ohranili bogato kulturo Malavija in tukaj je možno videti tudi 400 od 10.000 mask kulta Gule Wamkulu, ki se jih uporablja v skrivnih kultnih obredih malavijske etnične skupine Chewa. Kult Gule Wamkulu je danes pod zaščito Unesca. Nadaljujemo k jezeru Malavi, kjer se namestimo v bližini obale. Jezero ima 29.600 km2 površine in je del Velikega tektonskega jarka. Je tretje največje jezero v Afriki in deveto največje na svetu. Popoldan se sprehajamo po okolici, uživamo prijetno vzdušje. Namestitev, večerja in nočitev.
4. dan: jezero Malavi-planota Zomba
Dopoldne še nekaj prostega časa ob jezeru. Zatem se vozimo proti jugu vse do planote Zomba, ki je v celoti gozdni zaščiteni rezervat. Ima unikatno, visoko tropsko mikro podnebje in visoko biodiverziteto ptic in živali. Obiščemo kraljevo in kraljičino razgledno točko, se ustavimo pri Chingwejevi luknji, ki naj bi bila brez dna in se sprehajamo po prijetnih poteh z lepimi razgledi na zanimivo okolico. Namestitev na robu planote Zomba. Večerja in nočitev.
5. dan: Zomba-Majete
Zapustimo Zombo in že se vozimo proti gospodarskemu središču Blantyre. Postanek v središču modernega mesta in nadaljujemo proti nacionalnemu parku Majete. Namestitev in pozno popoldan safari v parku, ki je znan po številčni populaciji slonov, možno pa je videti tudi bivole, leve, nyale in še več vrst antilop, mnogo vrst ptic in občasno celo sramežljive leoparde. Zvečer se vrnemo v naš lodž. Večerja in nočitev.
6. dan: Majete-Mulanje
Zgodaj zjutraj se odpravimo na safari v park Majete in si še enkrat privoščimo opazovanje čudovite divjine. Tudi zajtrk vzamemo s sabo in si ga privoščimo nekje v naravi tekom safarija. Zatem se vrnemo v lodž in se odpravimo v predel Mulanje, v še eno drugačno okolje Malavija, med vse mogoče odtenke zelene barve. Mulanje je »gora-otok«, ki se nenadno dvigne ok. 2.000 metrov nad skoraj povsem ravno okolico. Namestimo se sredi plantaž čaja. Popoldan se sprehajamo po plantažah, srečamo delavce na čajnih plantažah, ki potrpežljivo trgajo list za listom tega »zelenega zlata« in počasi polnijo velike koše na svojih hrbtih. Obiščemo eno od predelovalnic čaja in izvemo še več o pridelavi te pijače. Večerja in nočitev.
7. dan: Mulanje-Nampula
Najprej kratka vožnja do meje z Mozambikom, kjer opravimo obmejne obveznosti in nadaljujemo s potjo v Nampulo. Ustavimo se tu in tam, ko je na poti kaj zanimivega. Vasice, lepa pokrajina, neskončna cesta. Vozimo se skozi del Mozambika, ki prideluje tobak, iz ravne pokrajine pa tu in tam štrlijo slikovite gore-otoki nenavadnih oblik. Pozno popoldan prispemo v prašno Nampulo. Večerja in nočitev.
8. dan: Nampula-Ilha de Mozambique
Vozimo se proti obali Mozambika in sredi dneva prispemo do otoka Mozambik (Ilha de Mozambique). Prečkamo 3 km dolg most, ki otok povezuje s celino. Otok Mozambik je bil prva prestolnica Portugalske Vzhodne Afrike, danes je pod zaščito Unesca. Najprej obiščemo naselje Macuti s tipičnimi lesenimi mozambiškimi hiškami, zatem pa še Kamnito mesto (Stone city), ki so ga zgradili Portugalci v 16. stoletju. Opazujemo preplet arabske, afriške, indijske in evropske arhitekture in kulture ter spoznavamo značaj današnjega Mozambika. Pozno popoldan še vožnja do naše namestitve blizu obale. Večerja in nočitev.
9. dan: Ilha de Mozambique
Današnji dan je namenjen izletu z ladjico na bližnje otočke. Naredimo kar nekaj postankov, kjer z maskami lahko raziskujemo tudi svet pod morsko gladino, se kopamo v toplem morju, uživamo na lepih plažah. Nekje vmes si privoščimo kosilo. Pozno popoldan se vrnemo na otok Mozambik. Še en sprehod po promenadi zgodovinskega kraja. Večerja in nočitev.
10. dan: Ilha de Mozambique-Pemba-Macufi
Zapustimo prijeten otok in se vozimo proti severu vse do polotoka, kjer je mesto Pemba. Tu si ogledamo trdnjavo, v kateri je potekalo trgovanje s sužnji ter svetilnik Ponta Romero. Sprehodimo se skozi središče mesta, kjer je vedno veliko ljudi in se vedno kaj dogaja. Popoldan se zapeljemo še malce južneje od Pembe, v naselje Macufi, kjer se namestimo blizu morja. Naj se počitniško vzdušje začne! Večerja in nočitev.
11. dan: Macufi
Zjutraj se odpravimo na poldnevni izlet z ladjico. Raziskujemo samotne plaže, snorklamo, plavamo, morda uzremo delfine. Popoldan se vrnemo v Macufi in imamo prosti čas za karkoli nam srce poželi. Večerja in nočitev.
12. dan: Macufi-Pemba-Maputo
Pomahamo lepim plažam v slovo in se zapeljemo do letališča Pemba, od koder poletimo v prestolnico Mozambika, Maputo. Po pristanku vožnja v hotel in namestitev. Popoldne raziskujemo mesto. Obiščemo ribjo tržnico, kolonialno železniško postajo, mestno trdnjavo iz 18. stoletja, od zunaj občudujemo mošejo Baixa in vsrkavamo pestro mestno vzdušje. Večerja in nočitev.
13. dan: Maputo-Evropa
Zjutraj še skok na mestno tržnico ter na tržnico umetniških izdelkov in že je čas za odhod na letališče. Popoldan poletimo preko vmesnega letališča proti Evropi.
14. dan: Ljubljana-Maribor
Pristanek na enem od bližnjih letališč in vožnja v domače kraje.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji