domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Slonokoščena obala
Osrčje zahodne Afrike, tradicionalne skupnosti, plesi z maskami

Za potovalni svet še precej neobiskana in nepoznana destinacija. Avtentičnost zagotovljena. Obiski etničnih skupin (plemen, ljudstev) so glavni poudarek potovanja po Slonokoščeni obali. Veliko je stika z domačini in dovolj je časa, da te skupnosti dodobra spoznamo. Slednje še niso množično obiskane, zato je izkušnja zelo pristna.

od 24.apr.2019
do 05.maj.2019
Cena
3.090 (najmanj 12 potnikov),
3.250 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Abidjan
Polet z ljubljanskega ali bližnjega letališča z enim postankom v Abidjan. Po pristanku prevoz do hotela. Nočitev.
2. dan: Abidjan-Yamoussoukro (Z, K, V)
Abidjan je največje mesto Slonokoščene obale s skoraj petimi milijoni prebivalcev. A Abidjan ni politična, ampak zgolj ekonomska prestolnica dežele. Gremo na kratko vožnjo z ladjico (razgled na središče mesta), spoznamo tržnico Treichville, se peljemo skozi sosesko Cocody, obiščemo Narodni muzej (umetniška dediščina 62-ih etničnih skupin Slonokoščene obale), gremo skozi novi predel mesta Youpugon in se ustavimo pri največji mestni pralnici. Po ogledu Abidjana vožnja v Yamoussoukro, politično prestolnico Slonokoščene obale. Namestitev v hotelu in nočitev.
3. dan: Yamoussoukro-Man (Z, K, V)
Yamoussoukro, politična prestolnica Slonokoščene obale je 20-krat manjša kot Abidjan in prav zanimivo ju je primerjati. Zjutraj se zapeljemo po širokih ulicah mesta, ki je postala prestolnica Slonokoščene obale leta 1983. Je popolnoma novo, polno visokih, modernih zgradb. Obiščemo baziliko, ki je kopija bazilike Sv. Petra v Rimu. Nadaljujemo z vožnjo v Man. Na poti se ustavimo na eni od plantaž kakava ter izvemo, kakšna je pot od semena do čokolade. Proti večeru prispemo v Man, prestolnico etničnih skupin We in Guere. Namestitev in nočitev.
4. dan: Man-izlet do naravnih lianinih mostov in v Danane (Z, K, V)
Zjutraj je čas, da se začnemo spoznavati z animizmom, ki je v Slonokoščeni obali še zelo živ. Obstaja vrsta zanimivih ritualov, ki osmislijo življenje. Stik z moderno civilizacijo obstaja, a je omejen. Kako izjemno, da lahko doživimo ta svet, ki ohranja močan stik z naravo. Zapeljemo se do tropskega deževnega gozda, katerega posebnost so mnogi naravni mostovi iz lian (ovijalk). Nadaljujemo k deževnemu gozdu Gbpelu, kjer domujejo svete opice in se odpravimo na kratek sprehod. Vsak manjši ali večji deževni gozd ima v Slonokoščeni obali močan pomen za domačine, saj predstavlja povezavo med posvetnim in nadnaravnim življenjem. V manjši vasici nam predstavijo ples z maskami, ki predstavlja povezavo s spiritualnostjo. Pozno popoldan se vrnemo v Man. Nočitev.
5. dan: Man-Odjenne (Z, K, V)
Jutranji odhod in vožnja do vasic plemena Yakuba oz. Dan. Obiščemo vasice, znane po tipični okrogli obliki. Sprehodimo se do velikega drevesa Iroko in ribnika. Vse ima pomen. Tudi to pleme ima svoje plese z maskami, ki nam jih predstavijo. Maske so nam vsem vedno zelo zanimive in pri etnični skupini Dan so prav maske najpomembnejši del njihove kulture. Nadaljevanje vožnje v Odjenne. Namestitev in nočitev.
6. dan: Odjenne-Boundiali (Z, K, V)
Blizu Odjenne obiščemo tradicionalno
naselje etnične skupine Malinke. Del njih so sloviti lovci Dozo, poznani po pogumu in mističnih sposobnostih. Srečamo se z bojevniki in lovci Dozo in se z njimi odpravimo na pohod po savani. Predstavijo nam zdravilne moči rastlin in nas popeljejo do ene od bolj odmaknjenih vasic ter nam pokažejo kakšen svoj obred. Po pohodu nadaljujemo z vožnjo v Boundiali. Namestitev in nočitev.
7. dan: Boundiali-Korhogo (Z, K, V)
Zjutraj obiščemo naselja etnične skupine Fulani in se seznanimo z njihovo kulturo. Nadaljujemo z vožnjo v Korhogo, ki je znan po pestri zgodovini, ki sega v 13. stoletje. V bližini Korhoga obiščemo vasice plemena Senoufo, znane po zgradbah nenavadnih oblik. Izvemo vse o njihovi kulturi in pozno popoldan občudujemo ples panterjev, ki oznanja prehod fanta v moškega. Iniciacija je izjemno pomemben del življenja vsakega posameznika v vseh etničnih skupinah. Prav tako je tudi v Slonokoščeni obali. Pogosto so obredi iniciacije najbolj slikoviti in zanimivi. Proti večeru namestitev v hotelu in nočitev.
8. dan: Korhogo-Bouake (Z, K, V)
Jutranji odhod in vožnja v Bouake. Na poti obiščemo vasice etnične skupine Baule, ki izvirajo iz Gane, imajo svoj jezik in vlada jim kralj. Posebnost te skupine so dovršeno izdelani kipi, ki predstavljajo spiritualni svet. Obisk preproste vasice je zanimiv kot najbolj znane svetovne znamenitosti. Po prihodu v Bouake namestitev in nočitev.
9. dan: Bouake-Abenguru (Z, K, V)
Jutranji odhod in vožnja v Abenguru. Na poti obiščemo vasice etnične skupine Akan, ki je znana po Komianih, ljudeh, ki imajo možnost komunikacije s svetom duhov. Komunikacijo dosežejo s posebej divjim plesom in spremljajočimi obredi, da pridejo v stanje nekakšnega transa. Spoznamo Komiane in izvemo vse o njihovem poslanstvu. Obiščemo tudi izjemno zanimivo skupnost oz. »monarhijo« Agni, kjer vlada kralj. Nadaljevanje vožnje v Abenguru. Po prihodu namestitev in nočitev.
10. dan: Abenguru-Assinie (Z, K, V)
Vožnja v Assinie. Assinie oz. Grand Bassam je mesto s kolonialno zgodovino in še vedno v njem stoji kar nekaj zgradb s kolonialnim izvorom. Mesto je ob zalivu Ebrie, ki je povezano z morjem in je danes počitniško naselje večinoma za prebivalce Abidjana. Prosto popoldne za lastno raziskovanje in nekaj počitka. Nočitev.
11. dan: Assinie-Abidjan-Evropa (Z, K)
Zaokrožujemo naše potovanje po Slonokoščeni obali. Tako začetek kot zaključek vsakega potovanja sta lepa. Vmes je pot, ki je nikakor ne bomo pozabili. Prosto do odhoda na letališče. Opcijska vožnja po zalivu vse do Atlantskega oceana. Vožnja v Abidjan na letališče. Polet preko vmesnega letališča proti domu.
12. dan: Ljubljana
Nadaljevanje poleta v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, kjer zaključimo s potovanjem.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji