domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Uganda
Izjemni naravni parki, gorske gorile in šimpanzi

Dežela, ki ima vzdevek Biser Afrike nam ponuja izjemno potovalno doživetje. Predvsem za ljubitelje narave je to lahko eno najlepših potovanj sploh, sej se nedotaknjeni naravni parki vrstijo eden za drugim. Tu najdemo izredno raznolikost živalskih vrst, od vseh »klasičnih« afriških živali in »velikih pet«, številnih vrst ptic, verjetno pa je Uganda najbolj znana kot dom gorskih goril, saj tu živi kar polovica svetovne populacije teh primatov. Narava nas preseneča in navdušuje na vsakem koraku, spoznavali bomo najvišjo gorsko verigo v Afriki, čarobno jezero Bunyonyi…

od 24.jan.2019
do 03.feb.2019
Cena
2.970 (najmanj 12 potnikov),
3.120 (najmanj 6 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Entebbe
Zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim vmesnim postankom poletimo proti Ugandi.
2. dan: Kampala-Fort Portal-narodni park Kibale (Z, K, V)
Našo pot po deželi, za katero pravijo, da je Afrika v malem, začnemo z daljšo vožnjo v Fort Portal. Mimo nas beži drugačen svet. Poseljena in vrveča Kampala, zatem manjša naselja, živo zeleni raznovrstni nasadi, plantaže čaja. Povsod je veliko ljudi v pisanih oblačilih. Ko prispemo v Fort Portal, se sprehodimo po lokalni tržnici. Ni boljšega načina za spoznavanje nove dežele, kakor sprehod čez tržnico. Preverimo ponudbo in že nadaljujemo. Še krajša vožnja in prispemo na rob nacionalnega parka Kibale, kjer se namestimo ter se popoldan odpravimo na osvežujoč sprehod. Nočitev v lodžu.
3. dan: Kibale, šimpanzi (Z, K, V)
Današnji dan je namenjen šimpanzom. Zapeljemo se v nacionalni park Kibale, ki je ena najboljših lokacij na svetu za opazovanje divjih šimpanzov. Šimpanzi so za nas, ljudi, še posebej zanimivi, saj imamo z njimi skupnega kar 99% DNK-ja! Z izkušenimi spremljevalci (rangerji) se odpravimo na pohod po parku, kjer žive šimpanzi in to je njihovo naravno okolje. Zato je trajanje pohoda nepredvidljivo, prav tako teren, saj se spremljevalci med sabo obveščajo in iščejo lokacije, kjer se nahajajo šimpanzi. Hodimo po tropskem deževnem gozdu in vmes opazujemo čudovito naravo, saj je park dom 13-tih vrst primatov, več kot 60-tih vrst ostalih sesalcev, 325-tih vrst ptic ter preko 250-tih vrst dreves. Narava je nepredvidljiva in nemogoče je zagotoviti, kaj vse med pohodom vidimo, a vedno je zadovoljstvo veliko. Popoldan se sprehodimo še po območju več manjših vaških skupnosti skozi lepo pokrajino blizu parka Kibale ter spoznavamo lokalno življenje in hkrati iščemo divje živali. Proti večeru vrnitev v naš lodž. Nočitev v lodžu.
4. dan: Kibale-narodni park Queen Elizabeth (Z, K, V
Odpravimo se proti narodnemu parku Queen Elizabeth. Vožnja hitro mine ob pogledih na živo zeleno okolico. Ko prispemo, se namestimo v lodžu na robu parka, popoldan pa se odpravimo na safari v park. Vse do večera sledimo divjim živalim v parku Queen Elizabeth, kjer živi kar 95 vrst sesalcev, med katerimi so tudi levi, leopardi, sloni, mnogo vrst pašnih živali, nilski konji ter preko 500 vrst ptic. To je pravi afriški safari in z nami so izkušeni sledilci živali, ki se trudijo, da nam pokažejo čim več! Proti večeru vrnitev v naš lodž. Nočitev v lodžu.
5. dan: narodni park Queen Elizabeth (Z, K, V)
Cel dan je namenjen tistemu, po čemer je Afrika najbolj znana. Divjini. Pristni afriški divjini. Nacionalni park Queen Elizabeth slovi kot eden najboljših v Ugandi! Od prejšnjega dne košček parka že poznamo, a to je le začetek. Z izkušenimi sledilci živali se dopoldan odpravimo na safari s terenskimi vozili. Začnemo že pred sončnim vzhodom, da uzremo še tisto, kar bi nam sicer ostalo skrito. Popoldan se odpravimo na vožnjo z ladjico po kanalu Kazinga, kjer imamo možnost videti nilske konje, krokodile, bivole, slone ter množico pisanih ptic (v parku Queen Elizabeth je več kot 500 vrst ptic). Proti večeru se vrnemo v naš lodž. Nočitev v lodžu.
6. dan: Queen Elizabeth-Kisoro-jezero Mutanda (Z, K, V)
Zjutraj zapustimo park in začnemo vožnjo skozi pokrajino, imenovano »afriška Švica« zaradi zelenega podeželja in razgledov na gorovje Virunga. Med vožnjo imamo kar
nekaj postankov na lepih točkah, saj čudovitih razgledov ne zmanjka. Pozno popoldan prispemo v Kisoro/jezero Mutanda v bližini meje z Ruando ter Kongom. Pričakovanje se stopnjuje, saj se pripravljamo na tisto, po čemer Uganda slovi po celem svetu, srečanje z gorskimi gorilami. Namestimo se v lodžu blizu Kisora. Nočitev v lodžu.
7. dan: gorske gorile v narodnem parku Bwindi (Z, K, V)
Današnji dan je namenjen srečanju z gorskimi gorilami, katerih na svetu živi le še približno 650. Neopisljiva življenjska izkušnja. Gre za treking skozi neprehodno džunglo, ki je na trenutke naporen in neprijeten. A ko stojimo le nekaj metrov stran od teh izjemnih bitij, je ves TRUD poplačan. Zgodaj odidemo na pot in se zapeljemo v Nacionalni park Bwindi. V parku jih živi 340. Pred začetkom trekinga se srečamo s strokovnimi vodniki, ki nam povedo pravila obnašanja ob srečanji z ranljivimi gorskimi gorilami. Zatem se odpravimo na sledenje gorilam. Obstaja devet družin gorskih goril, ki so navajene na človeka za kratek čas vsak dan. Hodimo v več manjših skupinah. Nikoli se ne ve, kje se družine točno nahajajo, zato je trajanje trekinga nepredvidljivo, od 2-8 ur. Teren je neraven in neurejen, zato je potrebna primerna oprema, moramo biti tudi dobro pripravljeni. Srečanje z gorskimi gorilami ni 100% zagotovljeno, a odstotek uspeha se vedno bolj približuje 100%. Gorilam se približamo na največ 7 m razdalje. To je zagotovo eno najmočnejših, poučnih, čustvenih potovalnih in življenjskih doživetij. Po trekingu vrnitev v naš lodž. Nočitev v lodžu.
8. dan: Kisoro-jezero Bunyonyi (Z, K, V)
Zapustimo našo bazo za obisk gorskih goril ter se zapeljemo k jezeru Bunyonyi. Jezero Bunyonyi velja za najlepšega v Ugandi in to z dobrim razlogom. Jezero je enostavno čudovito z vsemi hribčki v okolici, neravno obalo, 29-timi otočki, večino objezerske površine obdelano v slikovite terasice. Pravi kraj za počitek ali kakšno od mnogih možnih aktivnosti. Ko prispemo do jezera Bunyonyi, se namestimo v lodžu na obali jezera, preostanek dneva pa je prost. Lahko ga izkoristimo za počitek, sprehode in raziskovanje okolice, najamemo kanuje in veslamo po jezeru, se udeležimo izobraževalnega pol-dnevnega izleta z obiskom lokalnih skupnosti. Možnosti je dovolj, dan je kratek! Nočitev v lodžu.
9. dan: Bunyonyi-narodni park jezero Mburo (Z, K, V)
Zapustimo slikovito jezero Bunyonyi in se zapeljemo proti narodnemu parku jezera Mburo. Daljša vožnja je priložnost za spoznavanje raznolikih pokrajin prelepe Ugande. Popoldan prispemo v park ter se namestimo v kampu. Zatem se odpravimo na sprehod po okolici. Park je sicer znan po velikih številih pašnih živali, med katerimi izstopajo zebre, elandi (največje antilope na svetu) ter impale, ki jih je največ. Prelepe, neokrnjene afriške narave ni nikoli dovolj. Nočitev v kampu.
10. dan: Mburo-Entebbe (Z, K)
Zjutraj se odpravimo na dolg pohod v spremstvu izkušenih rangerjev v park jezera Mburo. To je edinstvena priložnost doživeti divjo naravo najbolj od blizu. Hodimo približno 3 ure ter sledimo divjim živalim, opazujemo in raziskujemo naravo. Po pohodu se vrnemo v naš kamp ter nadaljujemo z vožnjo v Entebbe, kjer smo naše raziskovanje Ugande tudi začeli. Daljša pot je polna postankov in v Entebbe prispemo pozno popoldan oz. proti večeru.
11. dan: Entebbe-Ljubljana-Maribor
V zgodnjih jutranjih urah se poslovimo od Ugande ter poletimo preko vmesnega letališča na ljubljansko ali bližnje letališče (v tem primeru bo organiziran prevoz).
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji