domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Slonokoščena obala, Gana, Togo, Benin

Predstavljamo vam potovanje, ki vas bo popeljalo preko štirih dežel z raznoliko pokrajino in prvobitnimi ljudstvi. Potovali bomo od poraščenih obalnih predelov v gvinejskem zalivu s trdnjavami iz kolonialnih časov in ribiškimi vasicami do savan na severu, kjer v majhnih tradicionalnih vasicah živijo ljudstva na starodavni način. Spoznavali bomo barvite afriške tržnice, slikovite plese in pogrebna slavja, animistična varovanja…

od 13.nov.2020
do 29.nov.2020
Cena
3.790 (najmanj 12 potnikov),
3.950 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana – Abidjan (Slonokoščena obala)
Mednarodni polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega letališča v Abidjan. Pristanek zvečer v Abidjanu. Ureditev obmejnih formalnosti in prevoz do hotela. Namestitev in nočitev.
2. dan: Abidjan – Yamoussoukro
Abidjan je največje mesto Slonokoščene obale s skoraj 5 milijoni prebivalcev. A Abidjan ni prestolnica. Si predstavljate 5-milijonsko mesto v Afriki? Težko je zgolj skozi slike ugotoviti vzdušje Abidjana, zato je še toliko bolje, da smo danes tukaj in mesto doživimo od blizu! Zjutraj ogled mesta: kratka vožnja z ladjico (razgled na središče mesta), tržnica Treichville, vožnja skozi sosesko Cocody, obisk Narodnega muzeja (umetniška dediščina 62-tih etničnih skupin Slonokoščene obale), vožnja skozi novi predel mesta Youpugon, postanek pri največji mestni pralnici. Po ogledu vožnja v Yamoussoukro, politično prestolnico Slonokoščene obale. Po prihodu namestitev v hotelu in nočitev.
3. dan: Yamoussoukro
Zjutraj se zapeljemo po širokih ulicah Yamoussoukra, ki je postal prestolnica Slonokoščene obale leta 1983. Mesto je popolnoma novo, polno visokih, modernih zgradb. Obiščemo mestno Baziliko, ki je kopija Bazilike Sv. Petra v Rimu in je vsekakor impresivna in nepričakovano mogočna. Približno četrtina prebivalcev Slonokoščene obale naj bi še kar prakticirala animizem. To je kar visok delež in ni kar tako doživeti nedotaknjen animizem od blizu. Pogosto so obredi iniciacije najbolj slikoviti in zanimivi. Kosilo. Popoldan se odpravimo v okolico Yamoussoukra, kjer se pridružimo domačinom in smo priča plesu z maskami plemena Zaouli. Proti večeru vrnitev v prestolnico. Nočitev.
4. dan: Yamoussoukro – Grand Bassam
Vožnja v Grand Bassam. Tudi Slonokoščena obala ima svoje letovišče in čisto kratek oddih nam bo pred nadaljevanjem dobro del. A Grand Bassam ni klasično letovišče. Skriva tudi kar precej zgodovine, sprehod po mestu pa nas vrne v čisto neke druge čase. Grand Bassam je mesto s kolonialno zgodovino. Leži ob zalivu Ebrie, ki je povezano z morjem in je danes počitniško naselje večinoma za prebivalce Abidjana. Kosilo. Popoldan izkoristimo za raziskovanje mesta. Nočitev.
5. dan: Grand Bassam – Axim (Gana)
Zjutraj odhod proti mejnemu prehodu z Gano. Zaokrožujemo naše potovanje po Slonokoščeni obali. Čas je, da odidemo naprej, pričakuje nas Gana. Gana je bila nekoč znana kot »Zlata obala« zaradi zalog zlata na obrežjih rek Ankobra in Volta. Prihod na mejo, ureditev obmejnih formalnosti in nadaljevanje poti proti Aximu. Po prihodu namestitev v hotelu. Popoldan izkoristimo za sprehod po obmorskem mestu, seveda pa ne izpustimo obiska gradu, kjer se pričnemo spoznavati z evropskim osvajanjem zahodne Afrike. Namestitev in nočitev.
6. dan: Axim – Elmina – NP Kakum - Kumasi
Vožnja do gradu Elmina, najstarejše evropske zgradbe v Afriki. Postavili so ga Portugalci v 15. stoletju. Tukaj izvemo vse o neslavni trgovini s sužnji, ki je močno zaznamovala večino držav Zahodne Afrike. Grad je tik ob živahni tržnici, kjer se gnetejo pisani čolni v majhnem zalivu in kjer je moč kupiti prav vse, kar nam srce poželi. Zatem gremo v naravo. Nadaljujemo do narodnega parka Kakum, kjer se sprehodimo do visečega mostu in se povzpnemo 37 metrov visoko med drevesne krošnje. Sprehodimo se med drevesnimi krošnjami in se čudimo naravi. Popoldan se vozimo v Kumasi, kulturne in duhovne prestolnice današnje Gane. Večerni prihod, namestitev in nočitev.
7. dan: Kumasi – Techiman
Za Kumasi in okolico pravijo, da je Gana v malem. S pristnim afriškim vzdušjem. Povezujemo zlato, trgovino s sužnji, kralje… Nekoč se je v teh krajih veliko dogajalo. V duhovni in zgodovinski prestolnici kraljestva Ashanti spoznamo zgodbo o nastanku današnje, moderne države Gane. Večji del dneva izkoristimo za raziskovanje mesta. V mestu obiščemo kraljevo palačo in kulturni center kraljestva Ashanti. Obiščemo mestno tržnico, ki velja za eno največjih na kontinentu. Od spominkov do zelenjave, ničesar ne manjka. Če bomo imeli srečo, se bomo lahko udeležili kakšne slovesnosti ali pa se srečali z lokalnim poglavarjem. Popoldan se vozimo v Techiman, trgovsko mesto na še danes pomembni trgovski poti med severnim delom Gane in obalo. Po prihodu namestitev in nočitev.
8. dan: Techiman – NP Mole
Vozimo se še bolj na sever Gane, proti narodnemu parku Mole. Naš prvi postanek je sveti gozd, kjer živi mnogo opic vrst mona in columbus. Nadaljujemo proti slapovom Kintampo. Kratek sprehod do slapov. Tik preden prispemo do NP Mole se ustavimo v Larabangi, kjer si od zunaj ogledamo eno najlepših mošej v zahodni Afriki. Domačini v okolici se ukvarjajo z izdelovanjem karitejevega masla. Nadaljujemo v NP Mole. Mole zajema 4840 km2 površine in je dom mnogih živalskh vrsta, med katerimi najbolj izstopajo različne vrste antilop. Skupno v parku živi 93 vrst sesalcev (vključno z levi, leopardi, hijenami, sloni, povodnimi konji, bivoli), 344 vrst ptic in 33 vrst plazilcev. Popoldan si privoščimo vožnjo z džipi in upamo, da od blizu srečamo kakšno čredo divjih slonov po katerih park slovi. Nočitev v preprostem hotelu.
9. dan: narodni park Mole – Tamale
Dobro jutro, divja Afrika. Peš in v spremstvu izurjenih rangerjev se odpravimo v park Mole, kjer sledimo stopinjam, odtisom in drugim znakom v iskanju živali. A četudi se živali poskrijejo, je lepo, je pristno in neprecenljivo. Hodimo približno tri ure, zatem se vrnemo v naš hotel na izvrstni lokaciji, od koder se nam še enkrat odpre pogled na park. Morda še osvežitev v bazenu (v skladu s časom) in že drvimo naprej. Naš današnji cilj je mesto Tamale. Po prihodu pozno popoldan namestitev in nočitev.
10. dan: Tamale – Kara (Togo)
Jutro v Gani. Vozimo se proti Togu. To so kraji, ki so praktično neobiskani in daleč, daleč stran od prave civilizacije. Na poti obiščemo skupnost, kjer žive in delujejo čisto prave čarovnice.
Spoznamo jih, z njimi pokramljamo in izvemo, kaj vse je njihova naloga. Zatem nadaljujemo in prispemo v teritorij plemena Dagomba, kjer hitro spoznamo, da smo se znašli v stereotipni Afriki. Okrogle hiške, plemensko življenje, življenje, ki še ni okuženo z moderno civilizacijo. Obiščemo eno od vasi plemena Dagomba ter jih spoznamo, se naučimo vse o njihovem načinu življenja. Nadaljujemo proti meji s Togom. Ureditev obmejnih formalnosti, prečkanje meje in vožnja preko Toga v mesto Kara. Je kaj drugače v Togu? Vse to ugotovimo. Proti večeru prispemo v mesto Kara. Namestitev in nočitev.
11. dan: Kara – Natitingou (Benin)
Najlepše v Afriki je spoznavati različna ljudstva, njihove načine življenja, se družiti s temi pristno prijaznimi ljudmi. Afrika je bogata z raznolikimi kulturami in prav tako je tudi v Togu. Najprej obiščemo naselje ljudstva Kabye, ki je znano po izdelavi kvalitetnih glinenih loncev in po kovaštvu. Nadaljujemo k plemenu Tamberma, katerih hiše so nekaj posebnega, so pravi glineni gradovi. Žive na težko dostopnih lokacijah in so še vedno animisti. Bližamo se meji z Beninom. Prečkanje meje. Nadaljevanje proti Natitingouju. Na poti se spoznamo še s plemenom Betammaribe (Somba), ki žive podobno kot Tamberma. Proti večeru prispemo v Natitingou. Namestitev in nočitev.
12. dan: Titingou – Dassa
Smo v Beninu. Danes v jutranjem delu dneva obiščemo še eno ljudstvo, Taneka. Spoznavamo njihov način življenja, si ogledamo njihove hiške. Le malo je še tako tradicionalnih ljudstev in kako dragoceno je spoznavanje z njimi. Zatem nas čaka daljša vožnja proti jugu Benina. Na poti obiščemo tudi za nas izjemno nenavadno animistično svetišče Savalou. Je vse prej kot običajno in pričakovano. Pozno popoldan prispemo v Dasso. Sprehodimo se do kraja, kjer so nekoč pokopavali kralje, saj je bila Dassa v 14. stoletju prestolnica ene od kraljevin. Namestitev in nočitev.
13. dan: Dassa – Abomey – Ganvie – Cotonou
Začne se spoznavanje voodooja. V okolici Dasse smo priča plesu mask Egungun. Veljajo za ene najmočnejših mask v zahodni Afriki in so reinkarnacije umrlih, znane po agresivnosti in nepredvidljivem gibanju. Intenzivno pobarvane maske so prekrite z več plastmi rdečega blaga. Po plesu mask nadaljujemo z našo potjo proti jugu Benina. Bližamo se krajem, kjer vlada moč voodooja. Bližamo se Abomeyu, ki je nekoč bilo središče pomembne kraljevine. V Abomeyu obiščemo kraljevo palačo, kjer je tudi tempelj, zgrajen iz mešanice gline, zlatega prahu in človeške krvi. Izvemo marsikaj nenavadnega o nekdanji kraljevini Dahomey. Nadaljujemo proti jezeru Nokwe. Po prihodu na obalo jezera Nokwe se vkrcamo na ladjico in zaplujemo do največje in najlepše afriške vasice na kolih (enourna vožnja z ladjico). Vasica Ganvie ima cca 25.000 prebivalcev, ki so si svoje hiške zgradili na trdnih tikovih kolih in ki se večinoma preživljajo z ribolovom. Proti večeru prispemo v prestolnico Benina. Namestitev in nočitev.
14. dan: Cotonou – Porto Novo – Ouidah – Agbodrafo (Togo)
Zjutraj obiščemo obrtniško tržnico, se zapeljemo skozi središče in ustavimo še ob mestni katedrali Notre dame. Zapeljemo se še do bližnje prestolnice Benina, Porto Novo. Tam obiščemo muzej Honme, ki je bil nekoč palača in kjer je kralj Toffa 1883 podpisal sporazum s Francozi ter jim predal svoje ozemlje. Zapeljemo se še mimo slikovite Velike mestne mošeje ter še skozi nekaj ulic in zatem nadaljujemo z vožnjo preko Cotonouja v Ouidah. V Ouidahu si ogledamo Pitonov tempelj ter Portugalsko trdnjavo in vrata brez povratka, od koder so vozili sužnje z ladjami proti daljnim deželam, od koder se niso več vračali. Popoldan še vožnja do meje s Togom in prečkanje meje. Namestitev v naselju Agbodrafo. Nočitev.
15. dan: Agbodrafo – voodoo območje Toga – Lome
Dobro jutro, Togo! V eni od vasic prisostvujemo tradicionalnem voodoo obredu. Nadaljujemo proti prestolnici Toga, Lome. Lome je živahno mesto s pestro kolonialno zgodovino. Je križišče kultur in trgovine, zato ima unikaten značaj. V prestolnici si ogledamo osrednjo tržnico s predelom Nana Benz, kjer so vodje trgovanja ženske! Ogledamo si tudi voodoo tržnico s fetiši in sestavinami za čarovniške napoje ter kolonialne zgradbe v stari četrti. Prenočimo v prestolnici Toga.
16. dan: Lome – Accra
Vozimo se proti meji z Gano. Prečkanje meje in nadaljevanje proti Accri. Živahna prestolnica ima tako tradicionalne predele kot moderne, nove administrativne četrti. Polna je elegantnih vil, ki spominjajo na čas, ko je bila Accra najbolj razvita britanska kolonija v Afriki. Ogledamo si Narodni muzej, obiščemo Trg neodvisnosti, kjer je Kwame Nkumrah leta 1957 razglasil neodvisnost Gane. Popoldan imamo tudi nekaj časa za nakupovanje na tržnici z lokalnimi izdelki. Proti večeru vožnja na letališče in polet proti Evropi.
17. dan: Evropa – Ljubljana
Še polet proti bližnjemu letališču, kjer zaključimo našo pot.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji