domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Zahodna Afrika
Slonokoščena obala, Gana, Togo, Benin

Predstavljamo vam potovanje, ki vas bo popeljalo preko štirih dežel z raznoliko pokrajino in prvobitnimi ljudstvi. Potovali bomo od poraščenih obalnih predelov v gvinejskem zalivu s trdnjavami iz kolonialnih časov in ribiškimi vasicami do savan na severu, kjer v majhnih tradicionalnih vasicah živijo ljudstva na starodavni način. Spoznavali bomo barvite afriške tržnice, slikovite plese in pogrebna slavja, animistična varovanja…

od 16.feb.2020
do 01.mar.2020
Cena
3.890 (najmanj 15 potnikov),
3.990 (najmanj 10 potnikov),
4.090 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana–Abidjan (Slonokoščena obala)
Odpeljemo se do enega od okoliških letališč in poletimo v Abidjan. Pristanek ponoči, ureditev obmejnih formalnosti in prevoz do hotela. Nočitev.
2. dan: Abidjan–Yamoussoukro (Z, V)
Abidjan je največje mesto Slonokoščene obale s skoraj 5 milijoni prebivalcev. A Abidjan ni prestolnica. Zjutraj ogled ekonomske prestolnice Abidjan: kratka vožnja z ladjico (razgled na središče mesta), tržnica Treichville, vožnja skozi sosesko Cocody, obisk Narodnega muzeja (umetniška dediščina 62-tih etničnih skupin Slonokoščene obale), vožnja skozi novi predel mesta Youpugon, postanek pri največji mestni pralnici. Po ogledu vožnja v Yamoussoukro, politično prestolnico Slonokoščene obale. Večerja in nočitev.
3. dan: Yamoussoukro (Z, K)
Zjutraj se zapeljemo po širokih ulicah Yamoussoukra, ki je postal prestolnica Slonokoščene obale leta 1983. Mesto je popolnoma novo, polno visokih, modernih zgradb. Obiščemo mestno Baziliko, ki je kopija Bazilike Sv. Petra v Rimu in je vsekakor impresivna in nepričakovano mogočna. Približno četrtina prebivalcev Slonokoščene obale naj bi še kar prakticirala animizem. To je kar visok delež in ni kar tako doživeti nedotaknjen animizem od blizu. Pogosto so obredi iniciacije najbolj slikoviti in zanimivi. Kosilo. Popoldan se odpravimo v okolico Yamoussoukra, kjer se pridružimo domačinom in smo priča plesu z maskami plemena Zaouli. Proti večeru vrnitev v prestolnico. Nočitev.
4. dan: Yamoussoukro–Grand Bassam (Z, K)
Vožnja v Grand Bassam. Tudi Slonokoščena obala ima svoje letovišče in čisto kratek oddih nam bo pred nadaljevanjem dobro del. A Grand Bassam ni klasično letovišče. Skriva tudi kar precej zgodovine, sprehod po mestu pa nas vrne v čisto neke druge čase. Grand Bassam je mesto s kolonialno zgodovino. Leži ob zalivu Ebrie, ki je povezano z morjem in je danes počitniško naselje večinoma za prebivalce Abidjana. Kosilo. Popoldan izkoristimo za raziskovanje mesta. Nočitev.
5. dan: Grand Bassam–Axim (Gana) (Z, K)
Zjutraj odhod proti mejnemu prehodu z Gano, ki je bila nekoč znana kot »Zlata obala« zaradi zalog zlata na obrežjih rek Ankobra in Volta. Prihod na mejo, ureditev obmejnih formalnosti in nadaljevanje poti proti Aximu. Popoldanski prihod v Axim. Kosilo. Popoldan izkoristimo za sprehod po obmorskem mestu, seveda pa ne izpustimo obiska gradu Axim, kjer se pričnemo spoznavati z evropskim osvajanjem zahodne Afrike. Nočitev.
6. dan: Axim–Elmina–NP Kakum-Kumasi (Z, K)
Vožnja do gradu Elmina, najstarejše evropske zgradbe v Afriki. Postavili so ga Portugalci v 15. stoletju. Tukaj izvemo vse o neslavni trgovini s sužnji, ki je močno zaznamovala večino držav Zahodne Afrike. Grad je tik ob živahni tržnici, kjer se gnetejo pisani čolni v majhnem zalivu in kjer je moč kupiti prav vse, kar nam srce poželi. Kosilo. Zatem gremo v naravo. Nadaljujemo do narodnega parka Kakum, kjer se sprehodimo do visečega mostu in se povzpnemo 37 metrov visoko med drevesne krošnje. Sprehodimo se med drevesnimi krošnjami in se čudimo naravi. Popoldan se vozimo v Kumasi, kulturno in duhovno prestolnico današnje Gane. Nočitev.
7. dan: Kumasi–Techiman (Z, K)
Za Kumasi in okolico pravijo, da je Gana v malem. S pristnim afriškim vzdušjem. Povezujemo zlato, trgovino s sužnji, kralje… Nekoč se je v teh krajih veliko dogajalo. V duhovni in zgodovinski prestolnici kraljestva Ashanti spoznamo zgodbo o nastanku današnje, moderne države Gane. Večji del dneva izkoristimo za raziskovanje mesta. Obiščemo kraljevo palačo in kulturni center kraljestva Ashanti, mestno tržnico, ki velja za eno največjih na kontinentu. Od spominkov do zelenjave, ničesar ne manjka. Če bomo imeli srečo se bomo lahko udeležili kakšne slovesnosti ali pa se srečali z lokalnim poglavarjem. Kosilo. Popoldan se vozimo v Techiman, trgovsko mesto na še danes pomembni trgovski poti med severnim delom Gane in obalo. Nočitev.
8. dan: Techiman–NP Mole (Z,V)
Vozimo se še bolj na sever Gane, proti narodnemu parku Mole. Naš prvi postanek je sveti gozd, kjer živi mnogo opic vrst mona in columbus. Nadaljujemo proti slapovom Kintampo. Tik preden prispemo do NP Mole se ustavimo v Larabangi, kjer si od zunaj ogledamo eno najlepših mošej v zahodni Afriki. Domačini v okolici se ukvarjajo z izdelovanjem karitejevega masla. Nadaljujemo v NP Mole. Ta zajema 4840 km2 površine in je dom mnogih živalskih vrst, med katerimi najbolj izstopajo različne vrste antilop. Skupno v parku živi 93 vrst sesalcev (vključno z levi, leopardi, hijenami, sloni, povodnimi konji, bivoli), 344 vrst ptic in 33 vrst plazilcev. Popoldan si privoščimo vožnjo z džipi in upamo, da od blizu srečamo kakšno čredo divjih slonov po katerih park slovi. Večerja. Nočitev v preprostem hotelu.
9. dan: Mole–Tamale (Z, K)
Dobro jutro, divja Afrika. Peš
in v spremstvu izurjenih rangerjev se odpravimo v park Mole, kjer sledimo stopinjam, odtisom in drugim znakom v iskanju živali. A četudi se živali poskrijejo, je lepo, je pristno in neprecenljivo. Hodimo približno tri ure, zatem se vrnemo v naš hotel, od koder se nam še enkrat odpre pogled na park. Morda še osvežitev v bazenu in že drvimo naprej. Naš današnji cilj je mesto Tamale. Po prihodu pozno popoldan kosilo, namestitev in nočitev.
10. dan: Tamale–Kara (Togo) (Z, V)
Jutro v Gani. Vozimo se proti Togu. To so kraji, ki so praktično neobiskani in daleč, daleč stran od prave civilizacije. Na poti obiščemo skupnost, kjer žive in delujejo čisto prave čarovnice. Spoznamo jih, z njimi pokramljamo in izvemo, kaj vse je njihova naloga. Zatem nadaljujemo in prispemo v teritorij plemena Dagomba, kjer hitro spoznamo, da smo se znašli v stereotipni Afriki. Okrogle hiške, plemensko življenje, življenje, ki še ni okuženo z moderno civilizacijo. Obiščemo eno od vasi plemena Dagomba ter jih spoznamo, se naučimo vse o njihovem načinu življenja. Nadaljujemo proti meji s Togom. Vožnja v mesto Kara. Večerja in nočitev.
11. dan: Kara–Natitingou (Benin) (Z, V)
Najlepše v Afriki je spoznavati različna ljudstva, njihove načine življenja, se družiti s temi pristno prijaznimi ljudmi. Afrika je bogata z raznolikimi kulturami in prav tako je tudi v Togu. Najprej obiščemo naselje ljudstva Kabye, ki je znano po izdelavi kvalitetnih glinenih loncev in po kovaštvu. Nadaljujemo k plemenu Tamberma, katerih hiše so nekaj posebnega, so pravi glineni gradovi. Žive na težko dostopnih lokacijah in so še vedno animisti. Bližamo se meji z Beninom. Prečkanje meje. Nadaljevanje proti Natitingouju. Na poti se spoznamo še s plemenom Betammaribe (Somba). Proti večeru prispemo v Natitingou. Večerja in nočitev.
12. dan: Natitingou–Dassa (Z, K)
Smo v Beninu. Danes v jutranjem delu dneva obiščemo še eno ljudstvo, Taneka. Spoznavamo njihov način življenja, si ogledamo njihove hiške. Le malo je še tako tradicionalnih ljudstev in kako dragoceno je spoznavanje z njimi. Zatem nas čaka daljša vožnja proti jugu Benina. Na poti obiščemo tudi za nas izjemno nenavadno animistično svetišče Savalou. Je vse prej kot običajno in pričakovano. Pozno popoldan prispemo v Dasso. Kosilo. Sprehodimo se do kraja, kjer so nekoč pokopavali kralje, saj je bila Dassa v 14. stoletju prestolnica ene od kraljevin. Nočitev.
13. dan: Dassa–Abomey (Z, K)
Začne se spoznavanje vouduja. V okolici Dasse smo priča plesu mask Egungun. Veljajo za ene najmočnejših mask v zahodni Afriki in so reinkarnacije umrlih, znane po agresivnosti in nepredvidljivem gibanju. Intenzivno pobarvane maske so prekrite z več plastmi rdečega blaga. Po plesu mask nadaljujemo z našo potjo proti jugu Benina. Kosilo. Bližamo se krajem kjer vlada moč vuduja. Z malo sreče v eni od vasic prisostvujemo tradicionalnemu obredu. Bližamo se Abomeyu, ki je nekoč bilo središče pomembne kraljevine. Spoznavamo zgodovino in hkrati zanimivo kulturo teh krajev. Namestitev in nočitev.
14. dan: Abomey–Ganvié–Cotonou-Evropa (Z, K)
Zjutraj obiščemo kraljevo palačo, kjer je tudi tempelj, zgrajen iz mešanice gline, zlatega prahu in človeške krvi. Izvemo marsikaj nenavadnega o nekdanji kraljevini Dahomey. Nadaljujemo proti jezeru Nokwe. Po prihodu na obalo jezera se vkrcamo na ladjico in zaplujemo do največje in najlepše afriške vasice na kolih. Vasica Ganvie ima okoli 25 000 prebivalcev, ki so si svoje hiške zgradili na trdnih tikovih kolih in ki se večinoma preživljajo z ribolovom. Kosilo. Po obisku vasice Ganvie nadaljujemo z vožnjo in popoldan prispemo v prestolnico Benina, kjer preživimo zadnje trenutke potovanja. Čas izkoristimo za zadnje nakupe in uživanje v mestnem vrvežu. V skladu z urnikom letalskih povezav se odpravimo na letališče in poletimo proti Evropi.
15. dan: Ljubljana
Še prevoz do odhodnih krajev, kjer zaključimo naše potovanje.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji