domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > AZIJA IN OCEANIJA > BURMA > Burma - azijska lepotica
Burma - azijska lepotica
Dežela tisočerih pagod, prelepe narave in prijaznih ljudi

Če želite spoznati resnično Azijo, tako, kot je bila še pred stoletji, potem je Burma prava dežela za vas. Na tem potovanju ne bomo spoznavali visokih nebotičnikov, obiskovali dragih restavracij, to ni eden od azijskih tehnoloških tigrov, je pa zaradi svojih neverjetno prijaznih ljudi gotovo najočarljivejša azijska dežela. Poleg tega nas bo prevzela njena narava in neponovljivi kulturni spomeniki. Zjutraj bomo srečevali menihe na tržnicah, onemeli bomo pred lepoto Bagana in se zapeljali po mističnem jezeru Inle. Na nesluteno bogastvo bomo naleteli v budističnih templjih, ki jih že stoletja oblegajo z zlatimi lističi.

od 09.nov.2020
do 20.nov.2020
Cena
2.390 (najmanj 15 potnikov),
2.490 (najmanj 10 potnikov),
2.590 (najmanj 8 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Azija
Prevoz do enega od bližnjih letališča in polet z enim postankom proti Aziji.
2. dan: Yangon
Prihod v Burmo, ki nas bo kmalu očarala s svojo nedotaknjenostjo. Čaka nas ogled prvega od čudes na naši poti, saj jih dežela skriva res veliko. Spoznali bomo namreč mogočno pagodo Švedagon s sijočo zlato osrednjo stupo. Tu bomo dobili prvi stik z verskim življenjem Burmancev, ki so večinsko budisti. Med manjšimi templji in pagodami v kompleksu se umirjeno premikajo mladi in stari, menihi in navadni ljudje, doživetje je res globoko. Stopili bomo v priljubljeno svetišče Sule, ki ga imajo domačini najraje, sprehodili se bomo po parku Bogyoke in po živahni tržnici. Večerja in nočitev.
3. dan: Yangon-Bago-Kyaikhtio
Odpeljali se bomo do Bagoja, kjer nas pozdravi mogočen kip ležečega bude. Naš cilj pa bo eden od najsvetejših krajev v deželi in sicer zlata skala na vrhu hriba Kyaikhtio. To je prva burmanska romarska pot, nekateri domačini si privoščijo, da jih na vrh prinesejo celo z nosili. Za zlato skalo, ki stoji na robu stene, pa pravijo, da jo v ravnotežju drži budov las v pagodi na vrhu skale. Pogled nanjo je resnično impresiven. Večerja in nočitev.
4. dan: Kyaikhtio-Naypyidaw
Čaka nas pot po osrednji in najboljši burmanski cesti (približno pet ur vožnje), ki so jo zgradili nedolgo nazaj med Yangonom in Mandalayem, njen namen pa je bil povezati s tema dvema mestoma tudi novo zgrajeno prestolnico Naypyidaw. Tako bomo na najlepši način občutili kontrast med tradicionalno in novo nastajajočo deželo. Naypyidaw je predvsem uradniško mesto, ponaša se z modernimi stavbami, hoteli, trgovinami, širokimi avenijami. Vsekakor zanimiv pogled na nove čase, kamor nedvomno drvi tudi Burma. Večerja in nočitev.
5. dan: Naypyidaw-Amarapura-Mandalay
Zapustimo prestolnico, zopet se zapodimo po »transburmanki« in po kakih štirih urah smo že spet v tradicionalnem svetu. Obiščemo Amarapuro z znamenitim tikovim mostom, na katerem občudujemo prelepe domačinke in spokojne menihe, ki so namenjeni v samostan na drugi strani jezera. Nato pridemo v Mandalay, kulturno in versko središče države in tudi zadnjo prestolnico burmanskih kraljev. Za prvi vtis o mestu se bomo povzpeli na vrh griča, od koder nam po pogledal splaval po mestu in lepih riževih poljih v okolici. Prebrali bomo lahko tudi največjo knjigo na svetu, ki je sestavljena iz več kot sedemsto plošč z budističnimi mislimi. Spoznali bomo Mahamunija, zelo čaščen budov kip, saj je to tretje najpomembnejše versko središče dežele. Vdani menihi kipu vsako jutro umijejo obraz. Obiskali bomo kakšno delavnico, kjer bomo spoznali obrt izdelovanja zlatih
lističev, s katerimi so prekrita burmanska svetišča. Večerja in nočitev.
6. dan: Mandalay-Mingun-Sagaing-Ava-Mandalay
Zjutraj se bomo s čolnom zapeljali po reki Iravadij in prispeli v Mingun, kjer bomo naleteli na velikanske ostanke tega, kar bi moralo postati največji budistični tempelj na svetu, pa je tedanjemu kralju to onemogočil potres in prezgodnja smrt. Občudovali bomo tudi največji zvon na svetu, ki tehta okrog 90 ton. Okoli Mandalaya je raztresenih še nekaj zanimivih mest, ki so bile včasih kraljeve prestolnice. Odpeljemo se v Sagaing, ki je znan po neštetih samostanih in pagodah, ki pokrivajo vse okoliške griče. Obiščemo tudi Avo in njene spomenike. Večerja in nočitev.
7. dan: Mandalay-Bagan
Dan bomo preživeli na zanimivi vožnji po najdaljši burmanski reki Iravadiju. Doživetje, ki je eno najmočnejših na vsej poti! Vožnjo nam bo popestrilo razgibano življenje ob bregovih, prodajalci sadja, pogled na rečne otočke. Popoldne bomo prispeli v Bagan, nekdaj sijajno središče mogočnega kraljestva, ki je danes eno najpomembnejših arheoloških mest na svetu. Večerja in nočitev.
8. dan: Bagan
Vsako opisovanje lepot starega Bagana bi njegovo resnično vrednost verjetno razvrednotilo. Dan nam bo prehitro minil med spoznavanjem veličastnih templjev iz rdečih opek, izjemnih pagod z zlatimi vrhovi, svetišči s stenskimi poslikavami in starimi kipi. Sončni zahod bomo pričakali ob enem najpomembnejših templjev in opazovali, kako v mrak tone tisoče svetišč pod nami. Večerja in nočitev.
9. dan: Bagan-Popa-Inle
Še eno pomembno svetišče za Burmance je Popa, manjši hrib nedaleč od Bagana, ki velja za zbirališče duhov. Med domačini je namreč poleg budizma še precej zakoreninjeno tudi animistično verovanje v različne duhove. Na poti na vrh hriba, ki zanimivo štrli iz preostale okolice, naletimo na kipe duhov, ki jim Burmanci darujejo sadje, pa tudi denar. Po ogledu polet proti jezeru Inle na šanski planoti. Okoli jezera so številne vasi, kjer potekajo zanimivi sejmi, ki jim čar dajejo domačini v tradicionalnih oblačilih. Večerja in nočitev.
10. dan: Inle
Posebno doživetje bo vožnja po jezeru, kjer so domačini zaradi plitvega dna razvili posebno tehniko veslanja. Ribiči, ki jih bomo srečali, so k temu dodali še zelo izvirno lovljenje rib, tako da pokončne mreže potopijo prav do jezerskega dna. Vozili se bomo med plavajočimi vrtovi, obiskali vas, znano po tkanju, kakšen samostan, tržnico… Na tukajšnjih plavajočih vrtovih pridelajo dovolj zelenjave za skoraj celotno državo. To omogoča nekoliko hladnejše ozemlje in rodovitna prst z jezerskega dna, ki ni nikjer več kot štiri metre globoko. Večerja in nočitev.
11. dan: Inle-Yangon-Evropa
Polet v Yangon, kjer imamo še nekaj prostega časa za oglede in zadnje nakupe na lokalni tržnici. Sledi polet z enim postankom proti Evropi.
12. dan: Maribor-Ljubljana
Pristanek v Ljubljani ali na enem od bližnjih letališč, od koder bo organiziran še prevoz do odhodnih krajev.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji