domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Kitajska
Peking-Luoyang-Xian-Čengdu-Guilin-Šanghaj-Suzhou

Težko je v nekaj dneh spoznati to mogočno deželo, tisočletja njene bogate zgodovine, njene tisočere obraze in pokrajine. Vseeno pa smo izbrali največje znamenitosti, ki nam bodo predstavili vso lepoto te še vedno zelo skrivnostne dežele. Kitajska še vedno ostaja trdno navezana na svojo tradicijo. Spoznali jo bomo tako v velikih mestih kot na deželi, srečavali bomo neskončne množice prijaznih domačinov in poskušali kitajske kulinarične specialitete.

Tadej iz Kitajske

od 08.okt.2020
do 21.okt.2020
Cena
2.550 (najmanj 20 potnikov),
2.750 (najmanj 15 potnikov),
2.950 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Slovenija-Peking
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Kitajski.
2. dan: Peking
Po pristanku se bomo odpravili na ogled kitajske prestolnice. Vrhunec več tisočletnega razvoja kitajske arhitekture je zagotovo cesarska palača, Prepovedano mesto. Ta ogromna množica lesenih struktur je zaradi svoje pomembnosti kot kulturna dediščina celega človeštva zaščitena tudi s strani Unesca. Prevzele nas bodo ogromne lesene dvorane z nenavadnimi imeni, elegantne privihane strehe, čudoviti marmorni reliefi, prelepi vrtovi ter množica pisanih barv razkošja, s katerim so obdajali cesarja. Prestopili bomo vrata Prepovedanega mesta in nekdanja cesarska palača nas bo gotovo prevzela s svojimi vrtovi in dvoranami. Spoznali bomo trg Tiananmen, ki je pravo srce mesta. Okrog njega so mnogi pomembni spomeniki, znan pa je tudi po krvavi zadušitvi študentskih demonstracij. Med čudovitimi kipi izstopa kolosalni kip Bude iz enega kosa dragocenega lesa. Sledi odhod do hotela ter večerja in nočitev.
3. dan: Peking-Veliki kitajski zid-Peking
Odpravili se bomo proti severu, do velikega zidu, ki je stoletja ščitil poljedelske Kitajce od nomadskih roparjev iz step in puščav na severu. Zid se razteza na več kot 6.000 kilometrih in je ena najmogočnejših stvaritev, kar jih je človek ustvaril. Pri gradnji je umrlo na tisoče ljudi in žalostno legendo o usodi enega takih delavcev bomo slišali na licu mesta. Kosilo. Na povratku bomo obiskali grobnico največjega izmed cesarjev dinastije Ming, mogočnega Yong-Leja. V sklopu grobnice je tudi muzej cesarskih oblačil in nagrobnih predmetov najdenih v grobnicah, od zlatih posod za umivanje obraza do pasu iz dragocenega žada. Nočitev.
4. dan: Peking-Luoyang
Dopoldne ogled Nebeškega templja, ki velja za vrhunec sakralne arhitekture dinastije Ming. V tempelj je prihajal cesar, sin nebes, in tu opravljal molitve in druge obrede. Najlepši del templja je prostor, namenjen molitvi za dobro žetev. Sledi vožnja s hitrim vlakom v Luoyang, kjer obiščemo budistične jame in pagode Longmen, ki so izdolbene v skale in pečine ob reki. Večerja in nočitev.
5. dan: Luoyang-Xian
Ogledamo si bomo šaolinski samostan in templelj belih konjev. Samostan in šaolinska šola imata zelo dolgo tradicijo, najverjetneje izvirata iz 5. stoletja. Šola, ki posveča pozornost izrednemu obvladovanju telesa in duha, je še danes zelo priljubljena med Kitajci. Ogledamo si predstavo. Kosilo in hitri vlak v Xian. Nočitev.
6. dan: Xian
Xian je bil nekoč eno od najpomembnejših mest na svetu. Tu se je namreč začenjala znamenita Svilena pot, ki se je nato prek azijskih širjav vila vse do sredozemskih pristanišč. Spoznali bomo eno največjih svetovnih znamenitosti, glineno vojsko šest tisočih vojščakov, konj in bojnih kočij, ki so bili narejeni, da bi
čuvali cesarja tudi po smrti. Čeprav so stari več kot 2.000 let, so jih povsem po naključju odkrili šele leta 1974. Kipe je na tisoče mojstrov delalo po živih modelih cesarske vojske, zato niti dva nista enaka. Čudovito natančno so upodobili oklepe, obraze in celo pričeske ter oficirske epolete. Opremili so jih s pravim orožjem, ki nam kažejo, kako napredna je bila cesarska vojska Čin Ši Huana, tako drugačna od vojske njegovega sodobnika Aleksandra. Ogledamo si tudi center žada in del nekdanjega obzidja. Večerja in nočitev.
7. dan: Xian-Čengdu
Ogledali si bomo veliko Gosjo pagodo in slišali, zakaj se tako imenuje. V enem od paviljonov se nahaja upodobitev življenjske zgodbe Bude, narejena vsa iz skulptur iz žada, obešenega na stene paviljona. Stopimo še do bazarja in po kosilu nadaljujemo potovanje s hitrim vlakom v Čengdu. Nočitev.
8. dan: Čengdu
Čaka nas ogled inštituta, ki je namenjen vzreji pand in kjer prebiva največ teh prijaznih kosmatincev na svetu. Doživetje je resnično nekaj posebnega. Nato še ogled hiše s čajem in sprehod po živahni ulici Jinli. Večerja in nočitev.
9. dan: Čengdu-Guilin
S hitrim vlakom se odpeljemo v Guilin. Ogled mesta in griča. Večerja in nočitev,
10. dan: Guilin-reka Li
Čaka nas čudovita vožnja z ladjo po reki Li, ki se vije po pravljični pokrajini, mimo riževih polj, majhnih vasic in med gorami nenavadnih oblik, ki jih je v tej apnenčasti pokrajini ustvarila vodna erozija. Križarjenje bomo končali v zelo prijetnem mestecu Yangshou, ki slovi po številnih restavracijah in lokalih. Kosilo. Sprehodili se bomo po tržnici, obiskali riževa polja in domačijo. Nočitev.
11. dan: Guilin-Šanghaj
Jutranji polet v Šanghaj, mesto, ki je simbol kitajskega napredka in želje po uspehu, mesto z neverjetno energijo in živahnim utripom, kjer skoraj vsak mesec zraste nov stekleni kolos in se pridruži gozdu nebotičnikov. Z vlakom na magnetnih tirnicah (Maglev) bomo kar naenkrat z letališča v središču mesta. Sprehod po Bundu, staremu delu mesta, obisk čudovitega vrta sreče (Yu Yuan), pravo oazo miru sredi velemestnega vrveža. Videli bomo tudi budistični tempelj s kipom bude iz dragocenega burmanskega žada prosojne zelene barve, ki je brezhibno obdelan, tehta pa več kot tono in je neprecenljiv zaklad in ponos mesta. Med ogledi kosilo. Nočitev.
12. dan: Šanghaj-Suzhou
S hitrim vlakom se bomo odpravili na izlet v Suzhou, ki mu zaradi lege ob kanalu pravijo kitajske Benetke. Mesto pa je znano tudi po številnih vrtovih, katerih bistveni sestavni deli so kamni, voda, pesek in mah. Obiskali bomo kakšnega od najbolj znanih in se prepustili vzdušju v njih. Vožnja po cesarskem kanalu in sprehod po ulici Ping Jiang. Večerja in nočitev.
13. dan: Suzhou-Šanghaj
Suzhou je poznan tudi kot središče kitajske industrije svile in tudi mi bomo vstopili v eno od teh delavnic in videli zanimiv proces. Še obisk mesta Tongli in nato vrnitev v Šanghaj. Po večerji odhod na letališče in polet proti Evropi.
14. dan: Ljubljana
Pristanek na enem od okoliških letališč in avtobusni prevoz do odhodnih krajev.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji