domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Nepal in Butan
Edinstvene himalajske dežele s samosvojo kulturo in slikovito naravo, ki ji ni para na svetu
od 17.okt.2020
do 30.okt.2020
Cena
2.990 (najmanj 20 potnikov),
3.150 (najmanj 15 potnikov),
3.270 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Maribor-Ljubljana-Azija
Odhod do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Aziji.
2. dan: Katmandu, Bhaktapur
Po dopoldanskem postanku najprej odhod do hotela, nekaj odmora in nato obisk slikovitega Bhaktapurja, središča srednjeveških obrti in arhitekture. Uživamo med tlakovanimi ulicami, templji, med čudovitimi trgi, tu so domačini pri vsakdanjih opravilih, tradicija je na vsakem koraku... Spoznamo palačo 55 oken, zlata vrata, tempelj Nyatapola... Vrnemo se v Katmandu. Večerja in nočitev.
3. dan: Katmandu, Swayambunath
Danes končno začnemo s spoznavanjem očarljivega Katmanduja, ki nas s svojimi zvoki, vonjavami, neštetimi templji čisto vsrka vase. Stari del mesta, posebno okoli trga Durbar je magično doživetje in občutje srednjega veka, kraj kjer so nekoč kronali kralje in od koder so ti vladali deželi. Trg je na seznamu svetovne kulturne dediščine Unesca. Povzpnemo se do budističnega templja Swayambunath, enega najbolj prepoznavnih simbolov Nepala. Imenujejo ga tudi opičji tempelj, saj naletimo na številne opice, ki se tu prosto sprehajajo. Od templja bomo imeli čudovit pogled na katmandujsko dolino. Nekaj bo tudi prostega časa za nakupovanje tradicionalnih izdelkov. Večerja in nočitev.
4. dan: Katmandu-Bodnath-Patan-Katmandu
Dan bo namenjen spoznavanju Unescovih zakladov v katmandujski kotlini. Obiščemo Bodnath, središče Tibetancev v Nepalu, kjer je tibetanska kultura še vedno prisotna v čisti, prvotni obliki. Kraj se ponaša z eno najvišjih stup na svetu. Nato gremo v Patan, eno od nekdanjih kraljevskih mest, ki ga imenujejo mesto lepote in umetnosti. Patanski trg Durbar se ponaša še z več svetišči, izrednimi templji in rezbarskimi umetnijami kot sam Katmandu. Tu je bilo središče umetnikov, obrtnikov, obdelovalcev kovin. Na vsakem koraku vidimo sledove nekdanje slave. Večerja in nočitev.
5. dan: Katmandu-Pokhara
Danes se odpravimo na pot bližje himalajskim vršacem. Na slikoviti poti proti Pokhari nas spremljajo pogledi na doline in soteske, rečne brzice, riževe terase ter obronke Himalaje. Obiščemo kakšno tradicionalno himalajsko vasico in poklepetamo z domačini. Prihod v Pokharo, ki ponuja drugačno, bolj umirjeno doživetje od Katmanduja, milo podnebje, čist zrak, pogled na zasnežene vrhove, ki odsevajo v ledeniških jezerih. Nekakšna oaza za oddih in počitek. Spoznamo tempelj Bindasini – Kali in obiščemo Davidov slap. Večerja in nočitev.
6. dan: Pokhara z okolico
Spoznavali bomo slikovito himalajsko pokrajino. Odpeljemo se do vasic pod Anapurno, kjer spoznavamo tamkajšnja ljudstva in njihovo kulturo. Življenje poteka že stoletja na skoraj isti način in čeprav je tudi v te kraje že prodrl delček globalizacije, ostajajo ljudje zavezani tradiciji, svojim verovanjem in običajem. Pozno popoldne vrnitev v Pokharo, kjer se ob sončnem zahodu zapeljemo s čolnom po jezeru Phewa. Večerja in nočitev.
7. dan: Pokhara z okolico
Pokhara je izhodišče mnogih trekingov, daljših in krajših, eden najbolj znanih je tritedenski okoli Anapurne. Mi se bomo odpravili na lažji pohod in to že navsezgodaj, tako da bomo sončni vzhod pričakali v spokojni naravi. Navduševala nas bo jezerska pokrajina in mogočni himalajski vrhovi. Po vrnitvi v Pokharo nekaj prostega časa za sprehode in kakšen zanimiv nakup. Večerja in nočitev.
8. dan: Pokhara-Katmandu-Pashupatinath-Katmandu
Čaka nas polet nazaj v Katmandu in popoldanski obisk Pashupatinatha, svetega mesta hindujcev v Nepalu z najsvetejšim templjem, posvečenem
Šivi. Podobno kot v indijskem Varanasiju tu hindujci ob reki Bagmati sežigajo svoje pokojne. Večerja in nočitev.
9. dan: Katmandu-Paro-Thimpu
Let v Butan, ki ga nekateri opisujejo kot živeči muzej. V Butan pride zelo malo tujcev, zato je doživetje še toliko bolj pristno. Butanci se zavedajo, da je ohranjanje kulture in naravnega okolja bistveno za njihov obstoj. Njihovi samostani, mesta, vasice in hiše so čudoviti. Različni festivali so skoraj njihov vsakdan. Po drugi strani pa je Butan sprejel tiste pridobitve modernega sveta, ki nam olajšujejo življenje. Butanska vlada se ni zaprla pred svetom, ampak samo omejila njegov vpliv. Po pristanku v Paru se po slikoviti pokrajini, mimo majhnih vasic, riževih polj podamo v Thimpu, ki je leta 1961 postal prestolnica dežele. Thimpu je še vedno zelo preprosto, zato tudi zelo prijetno mesto. Zvečer obiščemo dzong Trashi Chho, kjer je sedež parlamenta, kraljeva soba, uradniške pisarne… Večerja in nočitev.
10. dan: Thimpu-Punakha
Ogledamo si spominsko stupo Chorten v spomin na tretjega butanskega kralja. V muzeju na odprtem spoznamo tradicionalno butansko kmečko hišo in se tako še bolj srečali z delom in življenjem prebivalcev. Obiščemo Narodno knjižnico z izjemno zbirko starih budističnih tekstov, nato pa se napotimo v šolo umetnosti in obrti, kjer izvemo več o različnih vrstah tradicionalnih butanskih umetnostih. Po kosilu odhod v Punakho, ki je bila nekdaj prestolnica Butana. Sicer pa je še danes tukaj zimska rezidenca glavnega budističnega meniha. Leži na sotočju dveh rek in je kljub požarom in potresom v preteklosti čudovit, ima tudi zelo slikovito lego. Večerja in nočitev.
11. dan: Punakha-Paro
Pot nadaljujemo preko prelaza Dochula, kjer naletimo na veliko stupo in molilne zastavice. Od tu imamo enega najlepših pogledov na vršace vzhodne Himalaje. Nato se spustimo in preko idilične pokrajine nadaljujemo pot proti Paru. Zemlja v dolini Paro je zelo rodovitna in blagostanje se ponekod opazi tudi na bogatejših hišah. Na poti obiščemo dzong Simtokha, ki je sicer najstarejša trdnjava v deželi, danes pa je tu budistična šola. Paro leži sredi doline s prijetno in osvežujočo klimo, ki ji kontrast dajeta zelena barva polj in bela templjev in dzongov. Večerja in nočitev.
12. dan: Paro, Tigrovo gnezdo
Po zelo zgodnjem zajtrku se odpravimo do enega najbolj slikovitih butanskih samostanov Taktsang oziroma Tigrovo gnezdo. Po povratku imamo natančnejši ogled Para in njegove okolice. Peš se nato spustimo do dzonga Rinpung, kjer domuje samostanska šola. Nato se po dolini odpeljemo po dolini do dzonga Drukgyel. S te utrdbe so Butanci odbili mnogo tibetanskih invazij. Lepo bomo videli goro Čomolari, ki je z 7.314 metri druga najvišja v Butanu. Obiščemo Narodni muzej, ki je eden najboljših v vsej Aziji, z izjemnimi in raznolikimi zbirkami od starega orožja do tekstila in slikarij. Večerja in nočitev.
13. dan: Paro-Evropa
Dopoldne polet preko enega od azijskih letališč proti Evropi.
14. dan: Ljubljana-Maribor
Pristanek na enemu od okoliških letališč in še prevoz do odhodnih krajev.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji