domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Sokotra in Dubaj
Dva svetova Bližnjega vzhoda

Ali je možno na enem potovanju doživeti večjo razliko kot prav na tem? Arabski Emirati in z njimi Dubaj so dežela šejkov, nafte, luksuza, eksotike... Ogledali si bomo milijonsko mesto, kjer se najvišji nebotičnik Burj Khalifa s svojimi 829 metri skoraj dotika neba in se zapeljali po osupljivih Palmah. Nato sledi polet na »drugi planet«, otok Sokotro, ki se je po nekaj letih ponovno odprl popotnikom. Morda dodajmo kar opis ene od potnic, ki je z nami že obiskala ta edinstveni otok. »Ko je narava loščila svoje drugulje, se je s tem otokom čudovito poigrala. Legenda upravičeno pravi, da kdor obišče ta otok, postane srečen. Osrečil je tudi mene. Vse je bilo tako opojno lepo, umirjeno, sproščeno, ko je mesec nad planoto Dixam potoval in ko so v razbrazdanih zlatorumenih stenah kraljevali kormorani in endemične rastlinske vrste. Podali smo se preko rahlo razburkanega morja do rta Shoab s čolni, ki so jih spretno upravljali neutrudni ribiči. Pred prihodom na belo, več kilometrov dolgo peščeno plažo smo bili priča spektaklu, ki nam ga je uprizorila jata delfinov. Nenavadna drevesa in puščavske rože so vzbujala pozornost zaradi oblik in ker se elegantno dvigajo k modremu nebu... Gorske stene in globoko zarezane doline spočetka skrivajo presušene struge, jezera, soline in snežno bele sipine in morda je ravno zaradi tega ta otok tako veličasten, magičen. In tu je še mestece Qalansiya s temno modro laguno, raznobarvnimi lesenimi čolni in ribiči, z rutami okrog glave oviti, ki so v nas - redke potnike - zrli z vranje črnimi očmi. Otok je znan po vetru in ta veter je kuštral goste lase sramežljivim otrokom porcelanaste polti, biserne kaplje jutranje rose pa so umile njihove drobne nožice. Več strani bi lahko popisala o mojih vtisih in o tem, kakšno globino in bogastvo vse to da življenju posameznika...«

od 12.feb.2022
do 22.feb.2022
Cena
3.490 (najmanj 5 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Dubaj
Zbirališče na ljubljanskem letališču (ali transfer v Zagreb) in polet v Dubaj.
2. dan: Dubaj-Abu Dhabi
Po pristanku ogled Dubaja, ki velja za najprestižnejšega in najbogatejšega med emirati. V starem delu mesta nas očara muzej v trdnjavi Al Fahidi, ki je z nekaj več kot 200 leti najstarejša stavba v Dubaju. Sprehodimo se do starega dela Bastakye, kjer spoznavamo tipično arabsko gradnjo in tradicionalne vetrne stolpe. Vkrcamo se na vodni taksi, ki nas zapelje na drugo stran, kjer obiščemo tržnico začimb in zlata. Na avtobusni vožnji spoznamo še novejši del mesta, Downtown, kjer se nizajo nebotičniki Dubai Trade Center in Emirates Towers ter nakupovalna središča. Vožnja do obale Perzijskega zaliva, kjer se nam odpre pogled na znameniti hotel Burj Al Arab. Postanek za fotografiranje ob znameniti plaži Jumeirah. Za konec si po želji privoščimo vzpon na najvišjo stavbo na svetu Burj Khalifa. Po ogledih odhod v Abu Dhabi. Nočitev.
3. dan: Abu Dhabi-Sokotra-kanjon Ayhaft-Dilisha
Zjutraj se odpeljemo na letališče in poletimo na Sokotro, otok izjemnih naravnih lepot, endemičnih živalskih in rastlinskih vrst, raj za ljubitelje narave in otok. Za šestino Slovenije velik otok je že v davnini služil kot povezava med Arabijo, Afriko in Daljnim vzhodom. Iz glavnega mesta otoka, Hadiboo, se odpeljemo proti dolini Ayhaft, kjer naletimo na prva nenavadna drevesa in čudovito kraško pokrajino, tu so naravni vodni bazeni, tamarinda, oglašajo se eksotične ptice... Po piknik kosilu odhod proti Dilishi, kjer imamo nekaj časa za počitek in oddih na plaži, posejani s pisanimi školjkami in fosili, v ozadju pa se bleščijo čudovite gore. Večerja in nočitev.
4. dan: Dilisha-jama Hoq-Ras Ersel-Erher
Odpravimo se proti največji že raziskani jami na otoku, jami Hoq. Približno uro in pol hoje imamo do jame, med potjo naletimo na kumarična in stekleničasta drevesa, fige... V jami, polni kraških formacij, je nekoč potekala živahna trgovina. Po spustu v dolino kosilo ob morju in nato vožnja do ribiške vasice, kjer se za nekaj časa zapletemo v pogovor z ribiči, ki vsak dan odhajajo na morje, saj je ribolov osnovna dejavnost na otoku. Naslednji cilj je najbolj vzhodna točka Sokotre, rt Ras Ersel, kjer zopet uživamo v prelepi naravi. Splezamo na peščene sipine, ki se spuščajo naravnost v morje. Poiskali bomo potoček, ki prihaja iz gora in se v njem osvežili, zaplavali v morju in nato pod sipinami našli prostor za svoj šotor. Po večerji si morda privoščimo vodno pipo in uživamo v naravi in šumenju morja.
5. dan: Erher-Dihamry-Wadi al Shifa-Homhil-Dihamry
Zjutraj se odpeljemo proti zaščitenemu območju Dihamry, kjer nas čaka prekrasno sorkljanje in očarljiv podvodni svet koral in pisanih ribic. Polni energije se naprej odpeljemo do Wadi al Shifa in se povzpnemo na planoto
Homhil. Pred pričetkom hoje po izjemno slikoviti naravi si privoščimo še okusno kosilo pod košatimi krošnjami enega od značilnih dreves. Lahkotne hoje imamo za približno dve uri, ki bo nagrajena s prelepo kraško pokrajino, polno je dreves z dišavnimi smolami, zmajevih dreves, stekleničastih dreves... Veliko je seveda postankov za fotografiranje. Po spustu v dolino se odpeljemo nazaj do našega prenočišča v Dihamryju. Večerja in nočitev.
6. dan: Dihamry-Wadi Dfaro-Heyf-Zahek
Po zajtrku se odpravimo proti jugu otoka. Slikovita pot s pogledom na visoke gore nas vodi preko pokrajine z značilnimi endemičnimi rastlinskimi vrstami. Asfaltirano pot bo večkrat prekinila vožnja po slikovitih vadijih. Ustavili se bomo ob kakšnem od osvežujočih tolmunov, obdanih s palmami in se po želji osvežili v prijetni vodi. Če bo možno, bomo obiskali tudi kakšno od vaških šol ob poti in se prepričali, kako poteka šolski dan v teh krajih. Južna obala je precej bolj ravninska in puščavska, tako da bomo tu kmalu naleteli na prve kamele. Po kosilu se odpeljemo na belo peščeno plažo, kjer bomo postavili naše šotore in se za kakšno urico prepustili toplemu morju. Nato nas že čaka odhod do bližnjih peščenih sipin, kjer bomo videli zahajajoče sonce. Vrnitev v kamp, večerja in pogovor ob vodni pipi pod milijoni svetlih zvezd... Nočitev.
7. dan: planota Diksam-kanjon Dirhur-Diksam
Najbrž bomo že ob sončnem vzhodu pokukali iz šotorov, se sprehodili do morja in se osvežili s prijetno vodo. Sledi zajtrk in odhod proti osrednjemu delu otoka, na planoto Diksam, kjer so doma zmajeva drevesa, ki kot dežniki pokrivajo to pokrajino. Rdečo smolo iz teh dreves domačini uporabljajo za kadilo in barvilo. Od njih lahko kupimo koščke zmajeve krvi. Rdeče barvilo, ki ga domačini še vedno nabirajo, je bilo v antiki zelo cenjeno, sedaj pa služi predvsem lokalnim zdravilcem. Od tu se sprehodimo navzdol do prelepe doline Dirhur, ki je polna eksotičnih rastlinskih vrst in osvežujočih tolmunov. Tu imamo kosilo. Sprehodimo se tudi po vasici Dirhur, nato pa se vrnemo pa planoto Diksam, kjer ponovno prespimo v idiličnem okolju pod zvezdami. Večerja in nočitev.
8. dan: Diksam-Ghubba-Qalansiya
Pot nas vodi navzdol, ponovno na severno stran otoka. Obiskali bomo vasico Ghubba, ob kateri je manjše jezerce in lokalne soline. Nato nas pričakuje Qalansiya, romantična ribiška vasica, postavljena med palme in bele peščene plaže. Morda si lahko privoščimo vožnjo v čolnu z domačini... V tem idiličnem okolju z lahkoto preživimo nekaj ur, obdaja nas morje in na drugi strani doline in kanjoni, posedamo pod palmami, poslušamo petje eksotičnih ptic ali pa kakšnega od ribičev, ki radi pripovedujejo zgodbe iz starih časov... Piknik kosilo v lepi naravi. Povzpnemo se tudi do razgledne točke, od koder se nam odpre prelep pogled na zaliv in peščeno plažo. Večerja in nočitev v kampu.
9. dan: Qalansiya-Schaub-Qalansiya-laguna Detwah-Hadiboo
S čolnom se danes odpravimo do samotne plaže na polotoku Schaub, kjer nas pričakuje kristalno morje. Nič nenavadnega ni, če se nam bodo med plovbo pridružili tudi delfini. Tudi ta dan lahko označimo za enega od vrhuncev potovanja. Kosilo. Nato povratek v vasico Qalansiya, še obisk lagune Detwah in vožnja do mesta Hadiboo. Večerja in nočitev.
10. dan: Hadiboo-Abu Dhabi-Dubaj
Zjutraj slovo od Sokotre, odhod na letališče in polet v Abu Dhabi. Po pristanku prevoz do hotela in nočitev.
11. dan: Dubaj-Ljubljana
Prosto do odhoda na letališče. Polet do Ljubljane ali bližnjega letališča ter še transfer do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji