domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Vzhodna Turčija
Stičišče mnogih narodov, slikovita pokrajina, gostoljubni domačini

Vzhodna Turčija je popolno nasprotje zahodne in prepriča čisto vsakogar, ki jo obišče. Tukaj se prepleta zgodovina mnogih narodov in verstev, ki so pustili vsak svoje sledi. Obiskali bomo goro Nemrut, polno slikovitih kipov, Harran - mestece kot iz pravljice, velikansko Ataturkovo umetno jezero, se sprehodili po dišeči tržnici Šanliurfe in raziskali mesto muzej Mardin. Zapluli bomo po jezeru Van, občudovali čudovito palačo Izaka Paše, spoznali zgodovino v armenskem Aniju in preverili, če je Črno morje res črno. Za konec obiščemo še spektakularni, v gladko steno vpeti samostan Sumela. Vse to s kuliso mogočnih gora, zelenih dolin, višinskih pustinj in v družbi prijaznih Turkov in Kurdov.

od 29.sep.2022
do 08.okt.2022
Cena
1.390 (najmanj 30 potnikov),
1.440 (najmanj 25 potnikov),
1.490 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana–Istanbul–Gaziantep
Zbor na ljubljanskem letališču, od koder preko Istanbula popoldan poletimo v Gaziantep, »prestolnico pistacij«. Vožnja do hotela in nočitev.
2. dan: Gaziantep–Nemrut–Adiyaman
Vozimo se še bolj na vzhod, ustavimo se pri utrdbi Kahta ter zanimivem rimskem mostu Cendere. Nadaljujemo proti gori Nemrut in se zapeljemo skoraj do vrha (od parkirišča do vrha je še pol ure hoje). Gora Nemrut je visoka 2134 metrov, znana pa najbolj po velikih kipih, ki so postavljeni okrog »grobnice-tumula«, ki naj bi jo dal postaviti kralj Antioh I. v 1. stoletju p.n.št. Po vrnitvi v dolino se zapeljemo v Adiyaman, kjer imamo večerjo in prenočimo.
3. dan: Adiyaman–Ataturkov jez–Harran–Šanliurfa
Vozimo se do Ataturkovega jeza, enega največjih na svetu, ki zajezuje reko Evfrat in tako ustvarja tretje največje umetno jezero v Turčiji. Foto postanek in že nadaljujemo v Harran. Na poti si ogledamo še eno najstarejših svetišč na svetu z monolitnimi skulpturami, Göbekli Tepe. V Harranu, od koder je Abraham krenil v obljubljeno deželo, obiščemo lokacijo prve univerze na svetu ter si pogledamo hiške, ki spominjajo na čebelji panj. Popoldan se vozimo v Šanliurfo, eno najbolj svetih mest v Turčiji, vzpnemo se na Nimrodovo citadelo, od koder se odpre lep razgled na mesto. Večerja in nočitev.
4. dan: Šanliurfa–Mardin
Zjutraj se sprehodimo po tržnici Šanliurfe. Sprehodimo se do svetega kompleksa z bazeni. Zatem nadaljujemo z vožnjo v Mardin po neskončni ravnini. Mardin velja za enega najlepših mest v Turčiji, pravzaprav je celotno mesto kot muzej. Obiščemo samostan Deyrul Zafarran in zatem še medreso Zinciriye s tipično arabsko arhitekturo ter prelepim pogledom na mezopotamsko nižino. Popoldan se sprehajamo po mestu, ki se ga je nemogoče naveličati. Večerja in nočitev.
5. dan: Mardin–Hassankeyf–Bitlis–Ahlat–Tatvan
Zapustimo Mardin in se zapeljemo v Hassankeyf ob reki Tigris, kjer raziskujemo to staro karavanarsko mesto. Pogledamo si zanimivo turško grobnico, starti hamam, ostanke starega mostu iz 12. stoletja. Mesto je prijetno in lepo je opazovati tudi vsakodnevni utrip življenja. Nadaljujemo z vožnjo v Bitlis po eni od starih karavanarskih poti. V Bitlisu imamo postanek, mesto pa je znano po slikoviti utrdbi. Nadaljujemo z vožnjo v Ahlat, kjer si ogledamo staro seldžuško pokopališče iz pomembne bitke, ki so jo Seldžuki bili z Bizantinci
na vzhodu Turčije. Še krajša vožnja v Tatvan. Namestitev, večerja in nočitev.
6. dan: Tatvan–otok Akdamar–jezero Van–Van
Zjutraj se vozimo ob jezeru Van vse do mini pristanišča, od koder z ladjico zaplujemo po največjem jezeru v Turčiji (3755 km2 površine) vse do otočka Akdamar, kjer si ogledamo tamkajšnjo armensko cerkvico iz 11. stoletja. Možen je tudi skok v to nenavadno, jezero. Popoldan se vrnemo na obalo, zapeljemo v mesto Van, tam obiščemo še Urartsko trdnjavo in muzej ter spoznamo to zanimivo kulturo. Ustavimo se še v tkalnici vzhodnoturških preprog. Namestitev v mestu. Večerja in nočitev.
7. dan: Van–Ararat–palača Izaka Paše–Dogubeyazit–Kars
Vožnja skozi slikovito pokrajino, polno strjene lave vse do vznožja bibličnega Ararata, ugaslega vulkana z višino 5137 metrov. Mesto Dogubeyazit je izhodišče za obisk fantastične palače Izaka Paše na strateški lokaciji. Ogledamo si palačo, zazremo se v Ararat, kjer naj bi med drugim pristal sam Noe po vesoljnem potopu. Sprehodimo se po mestu in skoraj se lahko dotaknemo Irana, saj smo tik ob meji. Popoldan se vozimo v Kars. Po prihodu namestitev. Večerja in nočitev.
8. dan: Kars–Ani–Erzurum
Dopoldan namenimo ogledu nekdanje armenske prestolnice Ani. Izvemo vse o zgodovini Armencev, sprehajamo se skozi ostanke mesta mnogih cerkva in navduši nas položaj mesta. Po obisku Anija nadaljujemo z vožnjo v Erzurum, ki ima nadmorsko višino skoraj 2000 metrov in velja za eno bolj hladnih turških mest. Tu si ogledamo medreso z dvojnim minaretom, trdnjavo ter perzijsko zaprto medreso Yakutije. Mesto je znano po črnem kamnu, ki mu rečejo oltutaš. Namestitev v mestu, večerja in nočitev.
9. dan: Erzurum–Sumela–Trabzon
Dopoldan se vozimo proti Črnemu morju, na poti imamo več postankov, saj so razgledi povsod lepi. Popoldan prispemo v Mačko, izhodišče za ogled samostana Sumela, turškega »orlovega gnezda«. Samostan iz 4. stoletja n.š. je bil zgrajen v času vladanja bizantinskega cesarja Teodozija I. Vklesan je v strmo bazaltno steno. Ogledamo si samostan in se čudimo, kako in zakaj so ga zgradili ravno tukaj. Po ogledu še vožnja v Trabzon, pristaniško mesto ob Črnem morju. Namestitev, večerja in nočitev.
10. dan: Trabzon–Istanbul–Ljubljana
Prosto do odhoda na letališče. Polet preko Istanbula v Ljubljano, kjer zaključimo našo pot.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji