Cornwall in Devon
Lepote divje in mistične obale jugozahodnega kraka Anglije
Vabimo vas na potovanje po jugozahodu Anglije, na katerem bomo odkrivali naravne lepote in ekstreme tega dela Britanije. Pokrajina je prepredena z bogato in zanimivo zgodovino, ki se prepleta z miti in legendami in že od nekdaj burijo domišljijo…Cornwall je dom legend kralja Arturja, keltskih kraljestev, rimskih mest, čudovitih plaž, divjih mokrišč z legendarnimi pošastmi, normanskih katedral in fascinantne obale.
od 20.jul.2022
do 27.jul.2022
Cena
1.190 (najmanj 15 potnikov),
Vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, prenočevanje z zajtrki v hotelih 3*** (ali prijetnih, tradicionalnih BB penzionih pri majhni skupini pod 15 potnikov), avtobusni prevoz (kombi, če bo skupina pod 15 potnikov), oglede s slovenskim vodičem, zdravstveno zavarovanje;
Doplačilo po želji: enoposteljna soba 230 evrov, vstopnine cca 60 GBP vodiču na poti;
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-London-Bath
Zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in poletimo v London. Pot nas bo nato vodila čez slikovito valovito podeželje do Batha, kjer so že Rimljani nabirali novih moči v izvirih termalnih voda. Danes je znan predvsem po svoji sijajni georgijanski arhitekturi, kjer lahko najbolje začutimo bogastvo, ki se je iz celotnega imperija stekalo v Anglijo. Videli bomo lepo urejene uličice in prečkali nekaj elegantnih trgov ter tako doživeli dobri stari »Good Old England«. Nočitev.
2. dan: Bath-dolina reke Avon-Longleat-Lacock-Bath
Danes bomo potovali med aristokratskim in vaškim življenjem po romantični dolini reke Avon. Prva postaja bo Longleat House, ki je v lasti družine Marquis Bath že generacije in je pravi biser angleške renesančne arhitekture z vrtovi in parki, kjer se bomo počutili kot pravi plemiči. Po ogledu skrivnostnih belih konj sled sprehod po idilični vasici Lacock, ki je prav čarobna in kot iz slikanice, tako da je nudila idealno kuliso za uprizoritev romanov Jane Austin. Tudi Harry Potter se je v avguštinskem samostanu boril proti zlu. Vrnitev v Bath, nočitev.

Cornwall - dežela mitov in legend
3. dan: Bath-Wells-Newquay
Mestece Wells v Somersetu nas bo zjutraj presenetilo z bogato okrašeno zahodno fasado katedrale, ki je ena najstarejših gotskih cerkva v Angliji. Spraševali se bomo, kako so lahko loki po 800 letih še vedno na svojem mestu… Žal pa lahko nekaj kilometrov stran vidimo le še ruševine mogočnega samostana Glastonbury Abbey. Ugibali bomo, ali je tukaj ležal legendarni Avalon in ali je tukaj pokopan kralj Artur poleg svoje žene Guinevere. Bolj kot se bomo bližali zahodu, bolj se nam bo odpirala nerodovitna pokrajina in jasno nam bo, zakaj v Bodmin Mooru pozimi zaradi slabega vremena še psa ne postavijo pred vrata. Prihod v Newquay, nočitev.
4. dan: Tintangel-Heligan
Danes bomo obiskali grad Tintangel, kjer ruševine utrdbe na slikoviti skalnati obali obdaja morje. Razmišljali bomo, ali se je tu res rodil kralj Artur. Še en mističen,
a povsem drugačen kraj so vrtovi Lost Gardens v Heliganu. Skoraj sedemdeset let so bili prelepi viktorijanski vrtovi obsojeni na propad, vse dokler v devetdesetih letih prejšnjega stoletja niso začeli skrbno obnavljati posesti. Vrtovi danes veljajo za eno najbolj obiskanih točk Cornwalla in so prava oaza za dušo in telo. Vrnitev v hotel, nočitev.
5. dan: polotok Penwith, pečine in obale Cornisha
Smo že na skrajnem jugozahodu Anglije. Raziskujemo divji in skrivnostni polotok Penwith, ki je znan tudi po piratih. Ogledali si bomo slikoviti in odmaknjeni Botallack Mine in nato dosegli pečino Land's End oziroma konec dežele, odmaknjen, osamljen in nekako melanholični košček zemlje. Tudi amfiteater Minack s pogledom na morje je ena od znamenitih točk tega polotoka. Popoldne imamo čas, da si ogledamo ribiško in umetniško navdihnjeno mestece St. Ives. Nastanitev v kraju Penzance. Nočitev.
6. dan: Penzance-St. Michaels Mount-Truro-Plymouth
Dopoldan si ogledamo zanimivo mesto Penzance, sledi obisk samostana St. Michaels Mount ali po kopnem, morda pa kar s čolnom – glede na plimovanje morja. Morda nas samostan spomni na podobnega nekje drugje… Raziskovanje nadaljujemo v kraju Truro, kjer si ogledamo katedralo, dan pa nato zaključimo v še enem pristaniškem mestu Plymouth. Nočitev.
7. dan: Plymouth-Dartmoor-Exeter-Southampton
Ob prečkanju reke Tamar bomo dosegli narodni park Dartmoor. Ljubitelji kriminalk že veste, kaj sledi. Sherlock Holmes in Dr. Watson nas pozdravljata že ob prihodu. Tudi ljubitelji narave bodo več kot navdušeni. Idilične domačije, ovce po pašnikih in znani divji poniji, kamorkoli seže pogled. Nato obiščemo še Exeter, kjer ob gotski katedrali razvijemo umetnostno-zgodovinsko razpravo. Dan končamo v Southamptonu. Nočitev.
8. dan: Stonehenge-Salisbury-London-Ljubljana
Zadnji dan se odpravimo še do Stonehenga, najslavnejšega prazgodovinskega najdišča na Otoku. Ni povsem jasno, kako in zakaj so ljudje pred približno 5.000 leti postavili te kamnite kroge, med ogledovanjem pa boste slišali nekaj najverjetnejših teorij. Prav za konec pa še srednjeveško mesto Salisbury. Mestna katedrala je čudovit primerek angleške gotike, njen zvonik pa s 123 metri najvišji v Angliji. V kapitlju hranijo original dokumenta Magna Charta Libertatum (velika listina svoboščin). Odpeljemo se nazaj v London, od koder poletimo na eno ob bližnjih letališč. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.