domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Armenija, Gruzija, Svaneti
Slikoviti Kavkaz

Področje južno od pogorja Kavkaz, ki se vleče od Kaspijskega do Črnega morja, je znano kot Zakavkazje. Čeprav je bilo v polpretekli zgodovini vse združeno v Sovjetski zvezi, predstavlja področje na obeh straneh Kavkaza enega najbolj etnično raznolikih koščkov zemlje. Armenija kot najstarejša krščanska dežela nam bo predstavila svoje izjemne kulturno-zgodovinske spomenike. To je tudi dežela vina in dobre hrane. Prav tako nas bo presenetila Gruzija z očarljivim Tbilisijem in nepozabno pokrajino in kraji v Svanetiji.

od 06.jul.2020
do 17.jul.2020
Cena
1.790 (najmanj 20 potnikov),
1.890 (najmanj 15 potnikov),
1.990 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Erevan
Dopoldan se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim postankom poletimo proti Armeniji.
2. dan: Erevan, Garni, Geghard
Po zgodnjem pristanku najprej prevoz do hotela in nekaj počitka. Armenski prestolnici je od nekdaj pomen dajala lega na križišču pomembnih trgovskih poti. Ogledali si bomo muzej, ki prikazuje strašen genocid nad armenskim prebivalstvom s strani Turkov v 20. stoletju. Sprehodili se bomo po Trgu republike z mnogimi zanimivimi in pomembnimi stavbami okrog njega... Popoldan bo namenjen spoznavanju izredne armenske kulturne dediščine, ki spada tudi pod Unesco. Ogledamo si tempelj Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, ki je lep primer antične arhitekture. Nato še ogled enega najlepših spomenikov na Kavkazu, samostana Geghard, vklesanega v skalo. Večerja in nočitev.
3. dan: Erevan-Echmiadzin-Erevan
Zjutraj se odpeljemo do Echmiadzina, nekdanje prestolnice, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Tu je sedež armenske pravoslavne cerkve, Armenija je bila prva država, ki je razglasila krščanstvo za državno vero. Kosilo. Popoldan si bomo ogledali muzej z edinstveno kolekcijo starih rokopisov, od filozofije do medicine in geografije, zanimiva pa je tudi moderna galerija Matenadaram. Nočitev.
4. dan: Erevan-Khor Virap-Areni-Noravank-Selim-Noraduz-Sevan
Najprej nas čaka še eden od odličnih armenskih samostanov, Khor Virap. Tu bomo lahko kot na dlani videli mitsko goro Ararat. Nato nas na tržnici čaka pokušina domačega armenskega vina v Areniju in že bomo pri kompleksu Noravank, od koder se nam ponuja pogled na rdeče klife na drugi strani doline. Kosilo. Prečkamo prelaz Selim in na poti obiščemo dobro ohranjen karavanseraj iz 14. stoletja. Naša pot po Armeniji se nadaljuje do kraja Noraduz, ki je najbolj znan po pokopališču z značilnimi križi. Po ogledih nadaljujemo vožnjo do jezera Sevan. Nočitev.
5. dan: Sevan-Haghpat-Sanahin-Tbilisi
Danes se odpravimo v Gruzijo. Po ogledu jezera Sevan, ki leži na okoli dva tisočih metrih nad morjem in nas očara s svojo temno modro barvo, nas pot vodi v pokrajino Lori, deželo bogatih gozdov, gora in sotesk ter deročih rek. Tudi tu naletimo na odlične primerke armenske srednjeveške arhitekture, prav tako Unescove dediščine. Samostana Sanahin in Haghpat se ponašata z izredno lego, obisk je čudovito doživetje. Okrog njiju so kapelice in cerkvice, zvoniki, galerije, vidimo značilni armenski križ. Po prečkanju meje vožnja v Tbilisi. Večerja in nočitev.
6. dan: Tbilisi-Mtshketa-Uplisitkhe-Kutaisi
Pot nas odpelje do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa. Arheologi pravijo, da je bilo mesto ustanovljeno v drugem tisočletju pred Kristusom. Tu je Gruzija v 4. stoletju sprejela krščansko vero. Mtshketa je vključena na Unescov seznam. Obiščemo samostan Jvari in katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji. Nato obiščemo še prastaro jamsko mesto Uplistsikhe iz 7. stoletja pred Kr. Videli bomo dvorano za poganske rituale, tu so tudi podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalni prostori... Sledi pot v Kutaisi. Večerja in nočitev.
7. dan: Kutaisi-Gelati-Zugdidi-Mestia
Po jutranjem raziskovanju Kutaisija nas pot danes vodi proti zahodu do samostana Gelati, ki je pod zaščito Unesca in velja za enega izmed najbolj pomembnih samostanov
v deželi. Naslednji postanek je v mestecu Zugdidi, ki slovi po odlični kulinariki, tako da si bomo tu privoščili kosilo. Čaka nas pot v prvobitnost Visokega Kavkaza. Na poti zanimivi panoramski postanki preden zvečer prispemo v Mestio. Nočitev.
8. dan: Svanetija
Pokrajina Svaneti nas bo razvajala z nepozabnimi prizori in pogledi. Naš glavni cilj bo Ushguli. Poleg nepozabne pokrajine so za te kraje značilni tudi posebni stolpi, ki dajejo krajem še poseben mistični videz. Ushguli se ponaša z lego na preko 2.000 metrih nad morjem, zato je tu klima in nasploh vzdušje čudovito. Slikovit sprehod, klepet z domačini in užitki pod najvišjimi kavkaškimi vrhovi. Ob jasnem vremenu bomo videli dvorogo goro Usbo, nekoliko naprej pa leži masiv najvišje gruzijske gore Shkare (5.068 metrov). Tudi na poti nazaj nas čakajo zanimive reči in kakšen krajši sprehod. Večerja in nočitev.
9. dan: Mestia-Gori-Tbilisi
Počasi se začnemo spuščati nazaj v dolino. Na poti postanki in lepi razgledi. Preden se zvečer dokončno vrnemo v Tbilisi še postanek v mestecu Gori, ki je znan kot Stalinov rojstni kraj. Kosilo. Prihod v Tbilisi. Nočitev.
10. dan: Tbilisi
Tbilisi bo pravi biser naše poti. Že od svojih začetkov v 4. stoletju je bil vedno pomembno mesto, glavno središče Kavkaza, pomembna postojanka na slavni Svileni poti. Predstavljal je stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije. Čudovita mešanica kultur, narodov, religij se še danes kaže v starem mestu, tu stojijo pravoslavna in katoliška cerkev, mošeja in sinagoga. Tudi na živahnih ulicah in trgih je zaznati to harmonično mešanico ljudstev, posebno na kakšni tržnici. Očara nas mešanica arhitekture, vabile nas bodo lesene hiše z odprtimi lesenimi balkoni. Mesto si ogledamo tudi s svete gore Mtatsminda, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Vidimo trdnjavo Narikala, stare žveplene kopeli, ki so videle mnogo pesnikov, glasbenikov, umetnikov, kraljev. Obiščemo katedralo Sioni in cerkev Metehi v starem delu. Zavijemo med trgovinice s spominki, preprogami... Večerja in nočitev.
11. dan: Tbilisi-Kakheti-Bodbe-Sighnaghi-Kvareli-Tbilisi
Po zajtrku se odpravimo na spoznavanje regije Kakheti, ki je med drugim poznana po odličnem gruzinskem vinu. Najprej nas v kraju Bodbe čaka ogled samostana sv. Kristijane (Nine). Pot nadaljujemo v Sighnaghi, slikovito hribovsko mestece, od koder se nam odpirajo panoramski pogledi na dolino Alazani in vzhodno kavkaško gorovje. Spust v Kvareli, eno od »vinskih prestolnic«, kjer ob kosilu poskusimo gruzinsko vino. Povratek v Tbilisi, nočitev.
12. dan: Tbilisi-Ljubljana
Zgodaj zjutraj prevoz na letališče in polet z enism postankom do bližnjega letališča. Še prevoz do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji