domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Velika balkanska tura
Najlepši kraji nekdanje Jugoslavije in Albanije ; Srbija - Makedonija - Albanija - Črna Gora Hrvaška - Bosna in Hercegovina
od 30.apr.2018
do 06.maj.2018
Cena
429 (najmanj 45 potnikov),
489 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Beograd
Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba v Beograd, prestolnico Srbije. Mesto ima zelo lepo in strateško ugodno lego na hribovitih obronkih Avale na sotočju dveh rek, Save in Donave. Avtobusni ogled glavnih znamenitosti. Videli bomo Novi Beograd s Sava centrom, ambasadami in modernimi hoteli … Nadaljevanje ogledov starega dela mesta z avtobusom in tudi peš: saborna cerkev, Patriarhova palača, Konak kneginje Ljubice, Trg svobode, Terazije, skupščina ... Zapeljali se bomo na Kalemegdan, si ogledali trdnjavo ter uživali ob zanimivem pogledu na sotočje Save in Donave. Za konec potepanja po Beogradu se bomo ustavili še na Vračarski ploščadi in obiskali prekrasno cerkev sv. Save, ki sodi med največje pravoslavne cerkve na svetu - z marmorjem jo krasijo slovenski strokovnjaki. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
2. dan: Beograd-Skopje
Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Niša v Skopje, prestolnico Makedonije. Mesto leži na obeh bregovih Vardarja, kjer je nekoč bilo rimsko mesto Scupi. Imelo je burno preteklost, saj so ga sovražni osvajalci velikokrat osvojili in porušili. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili, kljub temu pa se je iz različnih obdobij ohranila bogata dediščina, ki jo bomo na ogledu spoznali: antično-srednjeveška trdnjava Kale - od tod je tudi lep razgled na vse mesto, Stari bazar, džamija Mustafe paše iz 15. stol., cerkev sv. Spasa, kamniti most, spomenik matere Tereze ... Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
3. dan: Skopje-Tetovo-Ohrid
Zajtrk. Vožnja v Tetovo. Mesto slovi po Šareni džamiji (pisana mošeja), ki je ena najlepših na Balkanu. Po ogledu nadaljevanje poti mimo Gostivarja in Kičeva proti Ohridskemu jezeru. Prostrano jezero, ki si ga delita Makedonija in Albanija, je eno najstarejših na svetu in z 294 m tudi najgloblje na Balkanu. Zaradi ljubkih naselij, lepih plaž ter številnih prireditev je zelo priljubljeno letovišče. Popoldne bo namenjeno ogledu Ohrida, ki je gotovo najlepše makedonsko mesto in biser Balkana. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine. Ponaša se z imenitno zgodovino. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti - sem so konec 9. stol. iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica. Ohrid je bil tudi prestolnica makedonskega carja Samuela. Ogled znamenitosti: rimski amfiteater, cerkev sv. Sofije iz 11. stol., cerkev sv. Klimenta s slavnimi mozaiki iz 5. stol., cerkev sv. Jovana v Kaneu s konca 13. stol. z bizantinsko-armenskimi vplivi, Samuelova trdnjava … Za konec dneva se bomo zapeljali še do ene velike znamenitosti Ohridskega jezera - do samostana sv. Nauma, ki kraljuje na skalah nad jezerom v bližini izvira Črnega Drima čisto blizu albanske meje. Samostan je v 10. stol ustanovil sv. Naum, ki je tukaj tudi pokopan. Današnja cerkvica je iz 16. stol. Uživali bomo v lepi arhitekturi, freskah in izrezljanem ikonostasu. Vrnitev v Ohrid. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
4. dan: Ohrid-Tirana
Zajtrk. Nadaljevanje poti v Albanijo, mediteransko deželo, ki ji domačini pravijo Shqipëria. Velja za najrevnejšo evropsko državo, kljub temu pa nas preseneti s svojo čudovito naravo, gostoljubnostjo in slikovitimi mesteci, po katerih so se sprehajali že Iliri in Rimljani. Obiskali bomo Tirano,
glavno mesto, ki nas bo presenetilo s svojimi pisanimi pročelji, spomeniki iz komunističnega obdobja, tržnicami, mošejami, palačami, restavracijami … Oglede bomo začeli na Skenderbegovem trgu, s katerega vodijo vse glavne ulice. Sprehodili se bomo mimo Skenderbegovega spomenika, mošeje Et'hem Bey, stolpa z uro, kulturnega doma, vladne palače, parlamenta, različnih rezidenc, kongresne palače … Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
5. dan: Tirana-Kruje-Skadar-Črna Gora
Zajtrk. Vožnja v očarljivo Krujo, mesto, ki ga obdajajo veličastne gore in nasadi oljk, najbolj znano pa je prav gotovo po svoji nepremagljivosti pred Turki v času Skenderbega. Ogledali si bomo svojevrstne albanske hiše, razkošen in bogat bazar, Skenderbegov konjeniški spomenik, grad s Skenderbegovim muzejem, etnografski muzej … Pot bomo nadaljevali proti Skadru, enemu izmed najstarejših mest v Evropi. Peljali se bomo skozi zelo revno središče mesta ter se z avtobusom povzpeli do utrdbe Rozafa, ki so jo zgradili Iliri, kasneje pa so jo nekoliko predelali Benečani in Turki. Z utrdbe, ki se je drži tudi zanimiva legenda, je čudovit razgled na Skadarsko jezero, največje jezero na Balkanu, ter sotočje rek Bojane in Drima. Vožnja v Črno goro: skozi prestolnico Podgorico ter mimo Virpazarja na črnogorsko obalo. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
6. dan: Boka Kotorska-Dubrovnik-Neum
Zajtrk. Vožnja v Boko Kotorsko, prostran in zelo razčlenjen zaliv, ki ga štejejo za najjužnejši evropski fjord in sodi med najlepše zalive na svetu. Z manjšimi zalivi se je vrezal globoko v kopno do vznožja visokih kraških strmih planin Orjena in Lovćena. Postanek bo v Kotorju, mestu, ki ga je Unesco uvrstil med spomenike najvišje kategorije. Leži v najbolj odmaknjenem delu Boke, lahko bi rekli kar v najbolj skritem kotičku zaliva ob vznožju mogočnega Lovćena. Zaradi izjemno slikovite lege in bogatih arhitekturnih spomenikov, ki pripovedujejo o dvatisočletni zgodovini je mesto zares vredno obiska. Sprehod po obzidanem starem delu mesta z ogledom največjih znamenitosti, še posebej imenitnih palač in katedrale sv. Tripuna iz 12. stol. Nadaljevanje poti po slikovitem zalivu mimo Perasta in Risana ter dalje na Hrvaško - v Dubrovnik, najlepši biser Dalmacije. Skozi dolga stoletja burne zgodovine so nastajale prekrasne arhitekturne stvaritve, ki jih je čas na srečo ohranil tudi za nas. Mesto obdaja mogočno obzidje z obrambnimi stolpi in trdnjavami, od koder so mogoči zanimivi razgledi na mesto na eni in na morje na drugi strani. Ogled mestnega središča: Onofrijev vodnjak, cerkev sv. Odrešenika, frančiškanski samostan s staro lekarno, Sponza, loža zvonarjev, dominikanski samostan, knežji dvor, cerkev sv. Blaža, katedrala ... Vožnja ob obali v Neum, edino obmorsko hercegovsko mesto. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
7. dan: Neum-Mostar-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja mimo Čapljine v Mostar, kulturno središče Hercegovine. Sprehod po starem orientalskem delu Mostarja z ogledom glavnih znamenitosti. Podali se bomo tudi do slavnega mostu čez Neretvo, simbola mesta, ki je v zadnji vojni doživel hude trenutke, zdaj pa spet kraljuje nad reko! In še vrnitev proti domu. Vožnja na Hrvaško, nato pa po avtomobilski cesti mimo Splita, Zadra in Zagreba v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji