domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > BALTIK > Baltik (avtobus-letalo)
Baltik (avtobus-letalo)
Baltske države ter Varšava in Helsinki
od 08.jun.2020
do 15.jun.2020
Cena
890 (najmanj 40 potnikov),
975 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Dunaj
Popoldan se odpravimo na pot iz Ljubljane, vstopanje potnikov je možno tudi v Celju in Mariboru. Nočna vožnja preko Avstrije in naprej proti Češki.
2. dan: Češka-Varšava-Augustow
Potovanje mimo Brna, Olomouca in Ostrave ter jutranji prihod na Poljsko. Okoli poldneva prispemo v Varšavo, kjer si ogledamo staro mestno jedro. To je leta 1980 Unesco uvrstil na seznam neprecenljive kulturne dediščine. Ogled bomo pričeli na Grajskem trgu, kjer nas pričaka kip kralja Sigismunda III, vladarja, ki je sedež glavnega mesta Poljske prenesel iz Krakova v Varšavo. Druga in verjetno največja znamenitost trga je Kraljevi dvorec, ki je bil popolnoma uničen ob koncu II. svetovne vojne, obnovljen pa v 70. letih prejšnjega stoletja. Na drugi strani trga je mogočna gotska katedrala sv. Janeza, nekaj sto metrov južneje pa nas bo pričakal mogočen dvorec Radziwill, ki mu pravijo tudi poljska »Bela hiša«. Ogled bomo nadaljevali na vzhodnem delu mesta, kjer je v cerkvi Svetega križa shranjeno srce enega največjih Poljakov, skladatelja Chopina. Spoznali bomo tudi »darilo prijateljstva« Sovjetske zveze Poljski, to je preko dvesto metrov visoka Palača znanosti in kulture. Po ogledih vožnja do hotela v smeri Augustowa. Večerja in nočitev.
3. dan: Augustow-Litva-Trakai-Vilnius
Zjutraj se odpeljemo do poljsko-litovske meje. Najprej bomo obiskali staro litvansko prestolnico Trakai in si ogledamo mestece na polotoku, ki nas bo popeljalo v srednjeveško mistiko Litve. Morda boste želeli poizkusiti kibinai, tradicionalno jed Karaimov, ljudstva, ki ga je litvanski knez Vytautas v 14. stoletju naselil v Trakai, da bi ga branili pred sovražniki. Popoldan prihod v Vilnius in panoramski ogled litovske prestolnice: hrib Gediminas, stolnica, bernardinski samostan, cerkev sv. Ane, hiša pesnika Mickiewicza, univerza, parlament, novi del mesta. Večerja in nočitev.
4. dan: Vilnius-Kaunas-Klaipeda-Kurska Kosa-Nida-Klaipeda
Vožnja do Kaunasa, drugega največjega mesta v državi. Panoramski ogled: mestna hiša, stolnica, promenada Laisves. Sledi odhod proti vzhodu države do obalnega mesta Klaipeda. Tu se bomo vkrcali na ladjo ter se zapeljali do edinstvenega naravnega pojava, Kurske kose. Gre za skoraj sto kilometrov dolg sklop sipin, ki na nekaterih predelih presegajo petdeset metrov višine. Celotno področje spada v narodni park, v katerem stoji tudi hiša, kjer je bival znameniti nemški pisatelj Thomas Mann. Pred odhodom bo še nekaj časa za ogled galerije
jantarja. Večerja in nočitev.
5. dan: Klaipeda-Šiauliai-Riga
Odpeljemo se do msta Šiauliai, kjer je pomemben narodni simbol, Grič križev. Čeprav so oblasti želele ta kraj uničiti, so ljudje iz vse države vztrajno postavljali križe na grič in tako jih danes stoji na tisoče. Sledi prestop meje v Latvijo in v zgodnejših popoldanskih urah prihod v prestolnico Riga. Krožni ogled: cerkev sv. Petra, stolnica, parlament, mačja hiša, grad, spomenik svobode, tržnica... Večerja in nočitev.
6. dan: Riga-Sigulda-Estonija-Pärnu-Talin
Odpeljemo se v čudovito dolino Gauja, pravijo ji tudi latvijska Švica, kjer nas bo očarala narava in zanimivi podeželski dvorci. Postanek v Siguldi, kjer bomo obiskali razvaline gradu tevtonskih vitezov, nato pa še ogled škofovskega gradu Turaida. Sledi prestop meje v Estonijo in popoldanski prihod v letoviško in zdraviliško mesto Pärnu, ki velja za estonsko poletno prestolnico. Krožni ogled mesta: mestna hiša, koncertna dvorana, cerkev sv. Katarine, ruska cerkev… Nato nadaljevanje poti v Talin. Večerja in nočitev.
7. dan: Talin-Helsinki
Večji del dneva bomo namenili spoznavanju Talina. Videli bomo spodnji stari del mesta z mogočno protestansko cerkvijo in 124 metrov visokim zvonikom, ki je posvečena norveškemu kralju Olafu II. Tu je tudi edina gotska mestna hiša v severni Evropi, cerkev sv. Miklavža, danes muzej sakralne umetnosti, in stara lekarna iz 15. stoletja. Na hribu Toompea bomo videli še grad, prvotno iz 13. stoletja, kjer danes domujeta vlada in parlament. Nasproti vladne palače nas bo navdušila pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskega. Posebnost mesta so značilne lesene hiše, ki pa danes hitro izginjajo. Popoldne vožnja s trajektom preko zaliva do finske prestolnice Helsinki. Nočitev.
8. dan: Helsinki-Ljubljana
Helsinki nas bodo očarali s prelepimi parki in bogato arhitekturo. Ogledali si bomo parlament, Senatni trg s stolnico, zanimivo cerkev v skalni jami, spomenik Sibeliusu, koncertno in kongresno dvorano Finlandia. Sprehodili se bomo po zanimivi tržnici in osrednjem bulevarju, kjer v poletnih mesecih ljudje posedajo v številnih barih in restavracijah. V popoldanskih urah vožnja do letališča in polet proti Ljubljani, kjer zaključimo našo pot (za doplačilo možen še prevoz do Maribora).
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji