domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Frankovsko
Bayreuth, Frankovski gozd, Sanspareil, Bamberg ...
od 01.maj.2020
do 03.maj.2020
Cena
279 (najmanj 45 potnikov),
339 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Bayreuth
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Münchna v Bayreuth, mesto velikega skladatelja Richarda Wagnerja. Pred 18. stol. se je mesto komaj kaj omenjalo, od takrat dalje pa se je zaradi pomembnih dogodkov vrisalo na zemljevid sveta: rodbina mejnih grofov Brandenburg-Bayreuth je mesto izbrala za svojo rezidenco, kasneje je postalo ena od evropskih arhitekturnih prestolnic baroka in rokokoja – za to je zaslužna princesa Wilhelmina, končni pečat pa je mestu dal veliki Wagner, ki je tukaj živel in ustvarjal. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: Stare palače s cerkvijo, Nove palače – rezidence princese Wilhelmine, s čudovitim parkom ter Wagnerjev muzej v vili Wahnfried, kjer je skladatelj živel in ustvarjal od leta 1874 dalje, na vrtu je tudi njegov grob. Najimenitnejša stavba v mestu pa je gotovo opera, delo italijanskih mojstrov Galli-Bibiena, ki izžareva vso lepoto baroka tistega časa. S svojo bogato okrašeno notranjščino sodi med najlepše v Nemčiji (Unesco). Pričakala nas bo v vsem sijaju, saj so jo nedavno do potankosti obnovili. Nato se bomo zapeljali mimo festivalske zgradbe, posebnega gledališča – Festspielhaus, ki ga je zasnoval Wagner, tu vsako leto uprizarjajo njegove opere. Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.
2. dan: Eremitage-Kronach-Sanspareil
Zajtrk. Vožnja na podeželje in obisk kompleksa Eremitage sredi prostranega angleškega parka. Leta 1753 je posestvo dobila v dar princesa Wilhelmina in ga nato začela spreminjati v razkošno harmonijo arhitekture in narave. Ogled Stare palače z originalno opremo, Nove palače polkrožne oblike ter parka z vodnjaki in vodometi, romantičnimi votlinami in razvalinami. Nadaljevanje poti v Kronach, več kot tisoč let staro mestece, ki leži sredi slikovitega Frankovskega gozda. Slovi po največji in odlično ohranjeni srednjeveški trdnjavi Rosenberg – od tod se nam bodo odprli prelepi razgledi na mesto ter na zelene vzpetine Frankovskega gozda. V trdnjavi domuje galerija, ki hrani tudi dela slovitega slikarja Lucasa Cranacha St., Kronach je namreč njegov rojstni kraj. Frankovska Švica, gričevnata kraška pokrajina navdušuje s starimi mesteci, srednjeveškimi gradovi in jamami – to je eden najstarejših turističnih predelov Nemčije. Romantični umetniki 19. stol. so pokrajino zaradi njenih gora primerjali s Švico in jo zato tako tudi poimenovali. Tu je princesa Wilhelmina staro lovišče leta 1744 preuredila v nenavaden skalni park, ki so ga poimenovali Sanspareil, saj mu ni bilo enakega. Glavnino parka sestavljajo groteskno-fantastične
skalne formacije, skrivnostne jame in pravljični bukov gozd, dodali so še ekstravagantne arhitekturne stvaritve, med njimi je najbolje ohranjen Orientalski paviljon. Sprehod po parku. Na poti proti hotelu se bomo spotoma po želji ustavili na vrčku piva, pravijo namreč, da je v Frankovski Švici največ pivovarn na svetu! Večerja in nočitev.
3. dan: Bamberg-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Bamberg, eno najlepših nemških mest, in sicer zaradi svoje izjemne ohranjenosti, saj med drugo svetovno vojno ni bilo poškodovano, ter zaradi izredno slikovite lege – razprostira se na sedmih gričih in si je zato prislužilo ime “Nemški Rim”. Celotno mesto je kot arhitekturni zaklad leta 1993 prišlo pod zaščito Unesca. Pomembna zgodovina mesta se začne leta 1007, ko je Henrik II., ki ga poznamo kot “svetega cesarja”, ustanovil škofijo. Najprej bomo spoznali spodnji del mesta s slikovito staro mestno hišo sredi reke Regnitz, Zelenjavni trg z župnijsko cerkvijo sv. Martina, Maksimilijanov trg z novo mestno hišo, všeč nam bodo tudi pogledi z mostov na bamberško pristanišče ter na najslikovitejši predel s tramovi okrašenih hiš ob reki z imenom “Male Benetke”. Nato se bomo odpravili na Stolni grič in si ogledali Staro rezidenco z očarljivim notranjim dvoriščem ter Novo Rezidenco, največjo stavbo v Bambergu, z razkošnimi apartmaji knezoškofov (dih nam bo vzela veličastna Cesarska dvorana) in romantičnim Rožnim vrtom, od koder so lepi razgledi na mesto. Za konec nas čaka še ogled veličastne romansko-gotske katedrale apostola Petra in sv. Jurija. Zgraditi sta jo dala cesar Henrik II. in njegova žena Kunigunda, oba svetnika, ki počivata v čudovitem sarkofagu, mojstrovini Tilmana Riemenschneiderja iz leta 1513. V cerkvi bomo občudovali še slovitega Bamberškega viteza na konju in druge umetnostne zaklade. Vrnitev v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji