domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > HRVAšKA > Ugljan in Pašman
Ugljan in Pašman

Ugljan, zeleni otok, ki ga prekriva omamno dišeče mediteransko rastje, še posebno čudoviti pa so nasadi oljk, saj jih na otoku najdemo več kot 180.000, otoško oljčno olje pa je eno izmed najboljših na Jadranu! Skupaj s sosednjim Pašmanom vas vabita na prvomajski oddih v Dalmaciji. Z ribjim piknikom in pokušnjo odličnega oljčnega olja.

od 27.apr.2019
do 02.maj.2019
Cena
439 (najmanj 35 potnikov),
479 (najmanj 25 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Zadar
Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja v Zadar, v rimskih časih znan z imenom Jadera. Staro mesto na polotoku ima odlične umetnostne spomenike, ki si jih bomo tudi ogledali: mestna vrata, rimski forum, cerkev sv. Donata, katedrala, Marijina cerkev z romanskim zvonikom, cerkev sv. Krševana ... Prosto za kosilo po želji. Vkrcanje na trajekt in kratka plovba na otok Ugljan v vasico Preko. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
2. dan: Ugljan - trdnjava sv. Mihaela
Zajtrk. Dopoldne nas čaka daljši, a nenaporen sprehod (1,5 ure v eno smer) s številnimi postanki za razglede do srednjeveške trdnjave sv. Mihaela iz 13. stol., ki so jo zgradili v času Beneške republike. Čeprav je trdnjava danes v ruševinah, je z nje čudovit razgled na Zadar, Velebit, zadarski arhipelag s skoraj 250 otoki in Narodni park Kornati …Pripravite fotoaparate! Vrnitev v hotel in prosto popoldne za individualne sprehode po želji. Večerja in nočitev.
3. dan: Ugljan - pokušnja oljčnega olja - ribje kosilo
Zajtrk. Dopoldne bomo raziskovali severni del otoka. Obiskali bomo mestece Ugljan s samostanom sv. Hieronima iz 15. stol. z enoladijsko gotsko cerkvijo, baročni dvorec Califfi iz 17. stol., v bližini pa ostanke rimske rustikalne vile … Ugljan slovi tudi po odličnem oljčnem olju, ki ga bomo poskusili, za nas pa bodo pripravili tudi odlično ribje kosilo! Vrnitev v hotel in prosto do večerje. Nočitev.
4. dan: z ladjo na otok Galovac
Po zajtrku se bomo z ladjico zapeljali na otoček Galovac, ki mu domačini pravijo tudi Školjić. Otok prekriva bujna mediteranska vegetacija, na njem pa se nahaja frančiškanski samostan sv. Pavla Puščavnika iz 15. stol. V virih najdemo, da so otoček najprej poselili redovniki pavlinci, po katerih se cerkev sv. Pavla tudi imenuje, frančiškani pa so
samostan dobili v posest leta 1446 in v njem delovali nekaj stoletij. Danes je v samostanskih prostorih muzejska zbirka starih knjig pisanih v glagolici in galerija slik. Vrnitev z ladjo na Ugljan. Prosto popoldne za individualne sprehode po želji. Večerja in nočitev.
5. dan: Pašman
Zajtrk. Obiskali bomo otok Pašman, ki je z mostom Ždrelac povezan z Ugljanom. Najprej si bomo ogledali srednjeveški benediktinski samostan sv. Kozme in Damijana na hribčku Ćokovac. V 14. stol. je bil samostan središče glagoljaštva v Dalmaciji, danes pa velja za edini še delujoči benediktinski samostan na Hrvaškem. V bližnjem Kraju bomo obiskali še frančiškanski samostan, v katerem se nahaja muzej, ki bo predstavil življenje na Pašmanu. Po ogledih se bomo zapeljali v Pašman in si po želji privoščili kavico na rivi. Prosto za samostojna raziskovanja ali kosilo po želji. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
6. dan: Ugljan-Zadar-Nin-Ljubljana
Zajtrk. Prosto za samostojna raziskovanja in sprehode do odhoda trajekta v Zadar. Nadaljevanje poti v Nin, ki leži na majhnem otočku, katerega s kopnim povezujeta dva mosta. Mestece se ponaša z izjemno zgodovino: tu je bila rimska Aenona, središče antične Liburnije, tu so živeli hrvaški kralji ... Ogledi. In še vrnitev v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji