domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Irska in Škotska (letalo)
Otoška avantura - Mogočnih gradovi in skrivnostna jezera, viski in Guinness
Odpravljamo se na raziskovanje nepozabnih otoških dežel, od katerih se bomo na koncu le težko ločili. Zagotovo nas bo začaralo vzdušje mogočnih gradov, širnih zelenih planjav, sprehodi po prijetnih ulicah mest, seveda tudi vzdušje veselih pubov, presenetila pa nas bo tudi lepota severne Irske. Tako Škoti kot Irci so izredno ponosni na svojo deželo, čeprav ni bilo ne enim ne drugim v zgodovini lahko. Vendar so včasih tudi kruta narava, revščina, boji z Angleži samo še bolj utrdili narodno zavest enih in drugih ... Raziščimo skupaj, kaj je tu tako posebnega, da se nekateri tja vračajo znova in znova.
od 23.avg.2022
do 30.avg.2022
Cena
1.290 (najmanj 35 potnikov),
1.390 (najmanj 25 potnikov),
1.490 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Dublin
Odhod proti enemu od okoliških letališč in polet v irsko prestolnico. Sledi ogled Dublina, ki se je v zadnjih letih prelevil v čudovito mesto. Ogled glavnih znamenitosti: katedrala sv. Patrika, univerza Trinity College, živahna ulica O' Connell, spomenik Jamesa Joyca... Seveda ne bo manjkal niti sprehod po Temple baru, četrti najbolj slavnih dublinskih pivnic in lokalov… Nočitev.
2. dan: Dublin-Clonmacnoise-Moherski klifi-Burren-Galway
Odhod proti notranjosti otoka, spremlja nas čudovita narava in veliko zelene barve. Prispemo do Clonmacnoisa, nekoč najpomembnejšga irskega samostana, ki je imel svojčas celo status univerze. Po ogledu nadaljujemo proti zahodni obali, kjer nas čakajo Moherski klifi. Ob največji naravni znamenitosti dežele nam bo jemalo dih, ko bomo zrli v dvestometrske stene, ki se navpično spuščajo v morje. Nato pot proti Galwayu po kraški pokrajini Burren, ki je povsem drugačna od zelene Irske. Nočitev.
3. dan: Connemara-Sligo-Donegal
Pred nami je spoznavanje pokrajine Connemara, ki je s svojo lepoto, neskončnimi zelenimi travniki in čredami ovac navdihnila mnoge umetnike. Ustavili se bomo na enem od posestev, kjer nam bodo domačini predstavili in povedali več o življenju v tem delu Irske. Nato nas čaka Sligo, mesto velikega irskega lirika Yeatsa. Dan končamo v mestu Donegal. Nočitev.
4. dan: Donegal-Derry-Giant's Causway-Belfast
Danes prispemo na Severno Irsko, potujemo do Derryja, Sprehodili se bomo po njegovem obzidju in tu pa tam še vedno opazili sledove nekdanjih spopadov med katoličani in protestanti. Nato se odpeljemo do nepozabnega okolja Giant Causeway. Bomo verjeli legendi ali zaupali naravi, ko bomo občudovali na tisoče šesterokotnih kamnov, ki so kot tlakovana pot v morje? Še skok do Belfasta, kjer končamo dan. Nočitev.
5. dan: Balfast-Glasgow
Zjutraj se odpeljemo do pristanišča in s trajektom odplujemo proti Škotski. Odhod proti Glasgowu, največjem
škotskem mestu, ki je bil v preteklosti zelo povezan z ladjedelništvom. Sprehodimo se po glavnem trgu George Square, videli bomo gotsko stolnico in druge pomembne viktorijanske stavbe tega prijetnega mesta. Nočitev.
6. dan: Glasgow-Inveraray-Fort William-Urquhart-Loch Ness-Inverness
Pot proti škotskemu višavju. Najprej postanek pri pravljičnem gradu Inveraray, ki so ponaša s čudovitimi vrtovi. Potujemo po slikoviti pokrajini Trossachs, deželi Roba Roya, znamenitega upornika in zaščitnika revnih. Nato se bomo peljali mimo Fort Williama, najbolj deževnega mesta v deželi, v bližini katerega se dviguje najvišja britanska gora Ben Nevis. Kmalu se znajdemo pri znamenitem jezeru Loch Ness, najbolj znanem po ljubki pošasti Nessie. Mogoče jo bomo z razvalin gradu Urquhart zagledali tudi mi, saj je od tu pogled na jezero najlepši. Nočitev.
7. dan: Inverness-Culloden-Cawdor-Pitlochry-Edinburgh
Pot po škotskem višavju nas danes pelje mimo Cullodna, prizorišča ene najpomembnejših bitk na škotskih tleh. Nato ogled gradu Cawdor, kjer slišimo pripoved o njegovi povezavi z Macbethom. Grad je poznan po še delujočem dvižnem mostu in labirintnem vrtu. Končno je že čas za pokušnjo škotskega viskija… Ustavimo se v eni od destilarn, kjer bolje spoznamo to žlahtno pijačo in jo lahko tudi kupimo. Proti večeru prispemo v Edinburgh. Nočitev.
8. dan: Edinburgh-Ljubljana
Zadnji dan namenimo škotski prestolnici. Obisk znamenite in mogočne edinburške trdnjave, kjer med številnimi zanimivostmi vidimo tudi škotske kraljevske regalije. Zapeljali se bomo na grič Calton, od koder je najlepši pogled na najslavnejšo ulico na Otoku, Princes Street. Peljali se bomo mimo palače Holyrood, se sprehodili po Royal Mileu in si ogledali katedralo sv. Gila. Po ogledih odhod na letališče in polet na eno od okoliških letališč, od koder nas čaka še transfer do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji