domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Bazilikata

Dežela Bazilikata leži v južni Italiji med Apulijo, Kampanjo in Kalabrijo. Ponaša se z dvema morjema: na jugovzhodu z Jonskim in na jugozahodu s Tirenskim. Čeprav sta obe obali kratki, pa sta toliko bolj slikoviti. Bazilikata se baha s številnimi narodnimi parki, tako da ljubitelji narave in visokih gora pridejo na svoj račun. Izredno zanimiva je tudi njena zgodovina, ki sega daleč nazaj v pradavnino. Najbolj nas bodo navduševala obdobja jamskih prebivališč in cerkva v Materi, Stare Grčije (Magna Graecia) z arheološkimi parki in pa Friderika II. z mogočnimi gradovi. Lukanija (staro ime za Bazilikato) nas pričakuje!

od 24.apr.2020
do 02.maj.2020
Cena
719 (najmanj 45 potnikov),
789 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Rimini
Odhod iz Ljubljane ob 4. uri. Vožnja mimo Benetk v Rimini, svetovno znano letovišče. Zaradi pomembne lege na križišču dveh cest, Via Emilia in Via Flaminia, je mesto cvetelo že v rimskih časih – na to nas spominja Avgustov slavolok ter veličasten Tiberijev most. Od 13. do začetka 16. stol. je mestu vladala močna družina Malatesta, med predstavniki je najbolj izstopal Sigismondo I. Malatesta, ki je bil spreten politik in velik ljubitelj umetnosti. Na sprehodu po mestu bomo videli mestno hišo, palačo Arengo, palačo Podestà, Sigismondov grad, tempelj Malatesta … V mestnem središču bomo videli tudi izjemno arheološko odkritje 21. stol.: hišo pomembnega rimskega kirurga iz pozne antike, kar dokazujejo najdeni predmeti. Prevzeli nas bodo dobro ohranjeni mozaiki. Nadaljevanje poti ob Jadranskem morju. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
2. dan: Melfi-Venosa
Zajtrk. Vožnja v deželo Bazilikata. Najprej bo na vrsti Melfi, srednjeveško mestece ob vznožju ugaslega vulkana Vulture, ki se ponaša z imenitno zgodovino: normanska prestolnica, sedež Friderika II., cesarja Svetega rimskega cesarstva … Mestece obdaja dobro ohranjeno normansko obzidje, ki mu skoraj ni para v Italiji. Nad mestom dominira mogočen grad, ki sodi med najlepše v Italiji. Začetki segajo v čas normanskega osvajanja, slovi pa kot najbolj priljubljena rezidenca Friderika II. – tu so nastali Melfijski zakoni. Danes je v gradu pomemben arheološki muzej. Do gradu bo treba malce peš. Ogledi. Nadaljevanje poti v Venoso, nekoč rimsko mesto Venusia, kjer se je leta 65 pr. n. št. rodil nesmrtni rimski pesnik Horacij, danes pa je zaradi svojega šarma pristalo na seznamu najlepših italijanskih mestec. Slovi po velikem aragonskem gradu iz 15. stol., izjemnem zgodovinskem kompleksu opatije Svete Trojice (Abbazia della Santissima Trinità) s staro cerkvijo (10. stol.), samostanskimi poslopji in nedokončano novo cerkvijo (11. stol.), rimskih izkopaninah ter judovskih katakombah iz 4. in 5. stol. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
3. dan: Acerenza-Potenza
Zajtrk. Slikovita vožnja v Acerenzo, ki velja za eno izmed najlepših italijanskih mestec. Srednjeveško zgodovinsko središče se razprostira vrh razglednega griča v objemu vinogradov. Bogata zemlja omogoča pridelavo odličnega vina aglianico. Na sprehodu po labirintu ozkih ulic se bomo napotili do prelepe romansko-gotske katedrale, po kateri se mesto imenuje tudi »Stolno mesto«. Očarala nas bo arhitektura, v notranjosti pa freske in renesančna kripta. Vožnja v Potenzo. Popoldne bo namenjeno raziskovanju znamenitosti glavnega mesta Bazilikate, ki leži visoko v Apeninih nad dolino reke Basento. Začetki segajo v antični čas. Zgodovinsko jedro domuje v najvišjem delu mesta. Sprehodili se bomo po živahni Via Pretoria, kjer bomo našli glavne znamenitosti: cerkev sv. Frančiška, mestno hišo, katedralo … Obiskali bomo tudi Narodni arheološki muzej, ki je zares vreden ogleda. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
4. dan: Pietrapetrosa-Castelmezzano-Miglionico
Zajtrk. Danes bomo obiskali mesteci visoko v Lukanskih Dolomitih, ki sta zaradi izjemne lege med skalnimi vrhovi nenavadnih oblik in vznemirljive divje lepote na seznamu najlepših italijanskih mestec. To sta Pietrapertosa in Castelmezzano. Pietrapertosa ali »Mesto med oblaki« je zgrajena na živi skali in s svojim saracenskim gradom jemlje dih. Castelmezzano, normanska utrdba, gnezdi med orjaškimi skalami ter od daleč spominja na žive jaslice. Do tja bo kar nekaj hoje, vendar nam ne bo žal! Nadaljevanje vožnje v Miglionico, ki leži vrh griča med rekama Bradano in Basento. Mestna zgodovina je povezana z gradom (Castello di Malconsiglio), kjer se je leta 1485 odvijala dramatična zarota baronov proti neapeljskemu kralju. Začetki segajo v 8. in 9. stol., povečali pa so ga v 12. in 15. stol. Ogledi. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
5. dan: Matera
Zajtrk. Današnji dan bo namenjen Materi, ki so jo zaradi izjemne zgodovinske vrednosti
uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine, to pa je botrovalo imenovanju za evropsko prestolnico kulture za leto 2019. To je eno najstarejših neprekinjeno naseljenih mest na svetu. Matera slovi po starodavnih jamskih prebivališčih – Sassi di Matera, enkratnih v Mediteranu, kjer so živeli vse do leta 1950, ter po cerkvah in samostanih v naravnih jamah ali izklesanih v skale, ki zajemajo prostrano področje v okolici mesta – chiese rupestri. Ogledi: značilna jamska prebivališča, katedrala, San Pietro Caveoso, Madonna dell’Idris, San Giovanni in Monterrone … Vožnja na obalo Jonskega morja. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
6. dan: Jonska obala
Zajtrk. Dopoldne se bomo posvetili Veliki Grčiji (Magna Graecia). To je ime za področje južne Italije, ki so ga v 8. stol. pr. n. št. naselili Grki. Njihova kultura je imela velik vpliv na Rimljane. Obiskali bomo Metaponto, prijetno letovišče z lepimi plažami, nekoč Metapontion, zelo pomembno mesto Velike Grčije. Tu je nekaj časa živel in tudi umrl (okoli 495 pr. n. št.) veliki starogrški filozof in matematik Pitagora. Ogledali si bomo arheološko področje antičnega mesta, še posebej Tavole Palatine z ostanki grškega templja boginje Here, in bogat arheološki muzej. Vožnja v Policoro, še eno priljubljeno letovišče z izredno čistim morjem, v antiki pa mesto poznamo z imenom Heraclea Lucania. Nato nas čaka slikovita vožnja po Narodnem parku Pollino z več kot 2.000 m visokimi gorami do obale Tirenskega morja. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
7. dan: Tirenska obala
Zajtrk. Obiskali bomo Marateo, edino mesto Bazilikate ob Tirenskem morju. Leži globoko v zalivu Policastro in zaradi svoje očarljivosti zasluženo nosi ime »Biser Tirenskega morja«, pa tudi »Cannes južne Italije«, že stari Grki pa so ji nadeli ime »Boginja morja«. Sprehodili se bomo po labirintu ozkih srednjeveških ulic s pisanimi hišami in številnimi cerkvicami – v mestu naj bi jih bilo kar 44 – ena najlepših je Santa Maria Maggiore iz 13. oz. 14. stol. Poseben dogodek pa bo vzpon (malo tudi peš) do 22 m visokega kipa Kristusa Odrešenika iz belega kararskega marmorja, ki kraljuje na gori San Biagio visoko nad morjem in predstavlja simbol mesta. Čudoviti kontrasti belega Kristusa, modrega morja in sinjega neba, kakor tudi razgledi, nas bodo navdušili. Nadaljevanje poti mimo Salerna in Neaplja proti našemu zadnjemu hotelu. Nastanitev, večerja in nočitev.
8. dan: Arezzo-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja mimo Rima v Arezzo, ki se sonči sredi vinogradov in sadovnjakov vrh griča. Korenine mesta segajo daleč nazaj: Arezzo je bilo pomembno etruščansko, kasneje kot Arretium cvetoče rimsko mesto, v srednjem veku pa svobodna komuna, ki je v 14. stol. prešla v roke Firenc. Mesto ima dolgo tradicijo umetnosti. V Arezzu se je rodil Mecen, pesnik, prijatelj cesarja Avgusta in “mecen” največjih genijev svojega časa: Vergila, Horacija in Propercija. Tudi v kasnejših časih je Arezzo izstopal po velikih umetnikih, kot so Guido d’Arezzo, pesnika Petrarca in Pietro Aretino, slikar, arhitekt in zgodovinar Giorgio Vasari ter slikar Piero della Francesca, ki je mestu zapustil najžlahtnejše umetnine. Sprehod po mestu, ki je do danes z lepimi cerkvami in slikovitimi palačami ohranilo romantičen srednjeveški videz. Vožnja mimo Benetk v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji