domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ITALIJA > Emilia Romagna in Marche
Emilia Romagna in Marche
Strokovno vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj
od 11.apr.2019
do 14.apr.2019
Cena
245 (najmanj 40 potnikov),
285 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Pomposa-Cesena-Rimini
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Benetk in dalje po Adriatici ob obali Jadranskega morja. Prvi postanek bo v Pomposi. Ogled ene najpomembnejših benediktinskih opatij srednjega veka: samostanske cerkve z zanimivimi freskami in talnimi mozaiki, več kot 50 m visokega romanskega zvonika, ki sodi med najlepše te vrste v Italiji, in pa sodne palače. Nato se bomo ustavili v mestecu Cesena, kjer bomo obiskali renesančno biblioteko Malatestiana, ki velja za prvo javno knjižnico v Evropi. Čudovita arhitektura uteleša humanistično miselnost 15. stol. in hrani več tisoč knjig ter rokopisov, med katerimi je najbolj znana kopija Etimologij Izidorja Seviljskega. Nadaljevanje poti v Rimini, danes svetovno znano letovišče. Zaradi pomembne lege na križišču dveh cest, Via Emilia in Via Flaminia, je mesto cvetelo že v rimskih časih - na to nas spominja Avgustov slavolok ter veličasten Tiberijev most. Od 13. do začetka 16. stol. je mestu vladala močna družina Malatesta, med predstavniki je najbolj izstopal Sigismondo I. Malatesta, ki je bil velik ljubitelj umetnosti. V 14. stol. je v Riminiju zaslovela slikarska šola. Na sprehodu bomo videli tudi renesančni Malatestin tempelj s čudovitimi umetninami v notranjosti, palačo Arengo, Sigismundov grad… Vožnja v hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.
2. dan: Urbino-San Leo
Zajtrk. Vožnja v Urbino. Utrjeno mesto leži vrh dveh gričev, od koder se razprostira pogled na razgibano podeželje. Obzidje, hiše, palače - vse je zgrajeno iz rožnate opeke, ki daje mestu poseben čar. Urbinu je od 12. stol. dalje vladala rodbina Montefeltro. Največji razcvet je mesto doživelo v 15. stol. za časa vladavine vojvode Federica da Montefeltra, ki je bil moder vladar, učen mož ter izjemen ljubitelj umetnosti. Vojvodska palača, izredna arhitekturna harmonija lepote in velikosti, je njegova največja zapuščina. Zdaj je v njej Narodna galerija dežele Marche, kjer so zbrana dela največjih italijanskih mojstrov, med njimi tudi Paola Ucella, Piera della Francesce in Rafaela. Urbino je od leta 1998 na Unescovem seznamu svetovne dediščine! Ogled Vojvodske palače z galerijo, Rafaelove hiše in drugih znamenitosti lepega mesta. Popoldne bomo obiskali eno od dveh mestec, ki kraljujeta na vrhu skoraj sosednjih gora. To sta San Leo in San Marino. Po legendi sta ju ustanovila puščavnika iz Dalmacije Leon in Marin, ki sta se sem zatekla pred cesarjem Dioklecijanom v 4. stol. Težko bi rekli, katero mestece je lepše, vsekakor je bolj znan in turistično bolj obljuden San Marino, za umetnostne sladokusce pa je privlačnejši San Leo. Ogledali si bomo San Leo z glavnimi znamenitostmi: romansko katedralo s kripto iz leta 1173, župnijsko cerkev - najstarejši religiozni spomenik celotne pokrajine ter utrdbo na strmi pečini nad mestom z današnjo podobo iz 15. stol. - muzej odkriva skrivnosti alkimista Cagliostra, ki je preživel zadnja leta svojega življenja v grajskih ječah. Nato vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
3. dan: Loreto-Osimo-Gradara
Po zajtrku vožnja v Loreto. Mestece je zgrajeno na griču okoli zanimive bazilike, najpomembnejšega italijanskega Marijinega božjepotnega svetišča, ki vsako leto privabi na tisoče romarjev. V njej hranijo nazareško hišico s kipom Marije z Jezusom. V notranjosti skromna hišica
je zunaj obložena z marmornimi reliefi, ki so jih po naročilu papeža Julija II. in po zamisli Bramanteja izdelali veliki italijanski renesančni mojstri, med njimi Sansovino in Sangallo. Ogled bazilike, Trga Matere božje z vodometom in okoliških palač - stvaritev velikih italijanskih umetnikov. Nadaljevanje poti v Osimo, ki kraljuje na griču nad dolinama dveh rek. Mesto je cvetelo že v rimskih časih, na kar spominjajo ostanki rimskega obzidja, še bolj pa v kasnejših obdobjih. Mi ga poznamo predvsem po Osimskem sporazumu, mednarodni pogodbi o meji med Italijo in Jugoslavijo iz leta 1975. Na sprehodu po mestu bomo videli mestno hišo iz 17. in 18. stol. V atriju so razstavljeni čudoviti brezglavi rimski kipi - od tod so osimski meščani dobili ime "Brezglavci". Najlepši spomenik v mestu je romansko-gotska katedrala, posvečena sv. Leopardu, prvemu osimskemu škofu. Pod glavnim oltarjem je gotska kripta s sarkofagi sv. Leoparda in prvih mučencev - krščanska vera osimskih prebivalcev ima namreč starodavne korenine, saj prva pričevanja segajo v leto 304. Obiskali bomo tudi bogato okrašeno krstilnico z dragocenim bronastim krstilnikom. Za konec dneva nas čaka še Gradara, v celoti ohranjeno srednjeveško naselje iz 13. stol. z obzidjem, vrati, obrambnimi stolpi in velikim gradom, ki ga v svoji Božanski komediji opeva Dante. Najprej bomo obiskali veličasten grad, kjer se je dogajala tragična ljubezenska zgodba med Paolom in Francesco. Čez dvižni most in razkošno dvorišče bomo vstopili v sobane, kjer so gospodovale slavne družine: Malatesta, Sforza in Della Rovere. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
4. dan: Ravena-Ljubljana
Po zajtrku vožnja v Raveno, ki je doživela svojo najsijajnejšo dobo v 5. in 6. stol. Cesar Honorij jo je leta 404 razglasil za prestolnico zahodnorimskega cesarstva, saj je s svojo lego v laguni zagotavljala boljšo obrambo pred Goti kot pa Rim in Milano. Barbarski vojskovodja Odoaker je leta 476 premagal zadnjega rimskega cesarja, njega pa leta 493 vzhodnogotski kralj Teodorik, ki je tukaj modro vladal več kot 30 let. Leta 540 je v mesto vstopila bizantinska vojska in Raveni je zavladal cesar Justinijan oz. njegovi namestniki, eksarhi. Vsi so mesto obogatili s prekrasnimi umetnostnimi zakladi, ki zaradi povezave z Bizancem predstavljajo vrh bizantinskega umetnostnega kanona! To še posebej velja za prečudovite mozaike! Oglejmo si vso to lepoto skupaj: v bližnjem kraju Classe baziliko San Apollinare, v sami Raveni pa baziliko San Vitale, mavzolej Galle Placidije, baziliko San Apollinare Nuovo, Teodorikovo palačo, arijansko krstilnico, Teodorikov mavzolej, Dantejev grob… Nato vrnitev mimo Benetk v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji