domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ITALIJA > Emilia Romagna s kuharsko delavnico
Emilia Romagna s kuharsko delavnico

Modena s hišo Luciana Pavarottija in balzamičnim kisom Brisighella, središče oljčnega olja Santarcangelo di Romagna s kuharsko delavnico Dozza z enoteko najboljših vin Fico Eataly World - tematski park italijanske kulinarike v Bologni

od 28.apr.2019
do 30.apr.2019
Cena
229 (najmanj 40 potnikov),
269 (najmanj 25 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Modena
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri in vožnja mimo Benetk in Bologne v Modeno, eno najpomembnejših mest dežele Emilia-Romagna. Najprej nas čaka znamenita Casa Rossa oz. Rdeča hiša, rezidenca slavnega tenorista Luciana Pavarottija, ki je bila zgrajena po njegovih natančnih navodilih, in v kateri je preživel zadnja leta svojega življenja. Ogled velike hiše polne intimnih maestrovih spominov bo veliko doživetje. Sledi ogled mestnega središča Modene. Staro univerzitetno mesto je najbolj cvetelo pod gospostvom družine Este. Danes tu izdelujejo odlične čevlje in odlične avtomobile, staro mestno središče, ki je na Unescovem seznamu, pa skriva mnoge lepote, kar bomo na sprehodu po mestu tudi sami ugotovili. Največji spomenik v mestu je romanska katedrala, ki je zares vredna ogleda. Za konec dneva nas na idiličnem posestvu čaka še spoznavanje načina pridelave in pokušnja balzamičnega kisa, po katerem slovi Modena (možnost nakupa). Balzamični kis se odlično ujema s parmezanom in romanjolskim vinom lambrusco, kar bomo tudi poskusili! Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.
2. dan: Brisighella, Santarcangelo di Romagna, kuharska delavnica
Zajtrk. Vožnja v Brisighello, srednjeveško vasico v dolini reke Lamone, ki sodi med najlepše v Italiji. Naselje s starodavnimi uličicami se je razvilo pod tremi skalnimi griči: na enem kraljuje utrdba iz 14. stol., na drugem stolp z uro in na tretjem svetišče Monticino. Glavno znamenitost predstavlja Via del Borgo, pokrita ulica z obokanimi okni v nivoju prvega nadstropja hiš iz 14. stol. V Brisighelli se je rodilo kar osem kardinalov in tukaj je veliko cerkva, med njimi je najlepša Pieve di San Giovanni in Ottavo iz 11. in 12. stol. Kraj slovi tudi po odličnem oljčnem olju in vinu - oboje bomo poskusili. Nadaljevanje vožnje v Santarcangelo di Romagna, prekrasno staro mestece, ki se imenuje tudi "mesto pesnikov". Na vsakem koraku nas bo očaralo. Utrjeno srednjeveško naselje je zraslo na Jupitrovem griču, kjer dominira trdnjava Malatesta. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: Piazza Ganganelli s slavolokom in mestno hišo, podzemne jame in hodniki, Muzej gumbov z zbirko zelo starih primerkov, Monte di Pietà, Piazzetta delle Monache z visokim zvonikom, še vedno delujoča stara tiskarna, kjer tiskajo tradicionalne lokalne vzorce na blago … Nato nas čaka najprijetnejši del dneva. Odpeljali
se bomo na turistično kmetijo na romantično podeželje, kjer nas bo italijanska »nonna« na prisrčen način popeljala v svet tradicionalne romanjolske kuhinje. Naučila nas bo pripravljati popolne jajčne testenine (tagliatelle), lokalno piadino ter posebno piadino z imenom cassoni. Na koncu nas bodo pogostili s tradicionalno romanjolsko večerjo s pokušnjo odličnega vina. Še vožnja v hotel in nočitev.
3. dan: San Marino, Dozza, FICO Eataly World-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v slavni San Marino, ki je ena najmanjših držav na svetu, saj se razprostira le na 61 km2 pobočja gore Titano. Danes je to skoraj eno samo elegantno mesto, ki je s svojimi znamenitostmi, trgovinami in restavracijami večni raj za turiste. Ogled znamenitosti glavnega mesta: vladne palače, bazilike, obzidja s stolpi … Prosto za potepanje po prijetnem in nadvse gostoljubnem mestu. Nadaljevanje poti v Dozzo, majhno vasico ovalne oblike z nenavadno živahno poslikanimi pročelji, kjer bomo obiskali še regionalno enoteko, ki domuje v trdnjavi - med 800 različnimi vini boste tudi vi našli svoje najljubše. Popoldne bomo obiskali FICO Eataly World v Bologni, ki velja za največji tematski park italijanske prehrane. Sestavljata ga 2 ha polj in hlevov ter 8 ha veliko pokrito področje s farmami, kjer proizvajajo pršut, mortadelo, mocarelo, parmezan, domače testenine, olivno olje, balzamični kis …; za obiskovalce pa je na voljo tudi tržnica, kjer so omenjene dobrote na prodaj, ter več kot 45 specializiranih restavracij in kavarn, kjer lahko poskusite najboljše italijanske jedi. Po parku nas bodo pospremili usposobljeni ambasadorji, ki nam bodo razkazali polja, farme, prodajalne in tržnico, na koncu pa bomo nekaj dobrot tudi poskusili! Čas bo tudi za samostojne nakupe in raziskovanje parka. Vrnitev mimo Padove in Benetk v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji