domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Firence
Središče italijanske umetnosti in kulture - vodstvo dr. Jure Vuga
od 16.okt.2020
do 18.okt.2020
Cena
199 (najmanj 40 potnikov),
239 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Firence
Odhod iz Ljubljane ob 4.30. Vožnja mimo Benetk in čez slikovite Apenine v Toskano, ki je ena najlepših pokrajin Italije. Za začetek se bomo najprej ustavili na znamenitem trgu Piazzale Michelangelo, kjer se nam bo odprl čudovit razgled na Firence. V bližini si bomo ogledali še romansko cerkvico San Miniato al Monte. V mestu si bomo nato ogledali cerkev sv. Lovrenca, ki je nekdaj pripadala Medičejcem, kar nekaj pomembnih članov družine je tukaj tudi pokopanih. Gradnja cerkve se je začela leta 1420 pod budnim očesom arhitekta Brunelleschija. Obiskali bomo staro zakristijo, ravno tako delo Brunelleschija, za kiparski okras pa je poskrbel Donatello; ter novo zakristijo oz. medičejske kapele, ki veljajo za prvo Michelangelovo delo. Nato vožnja v Montecatini Terme. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
2. dan: Firence
Zajtrk. Ta dan nas pričakuje znameniti trg “Piazza della Signoria”, kjer so Palazzo Vecchio s prepoznavnim 94 m visokim zvonikom, Loggia della Signoria, galerija Uffizi in Michelangelov David. Najprej si bomo ogledali gotsko palačo Palazzo Vecchio, ki jo je konec 13. stol. zasnoval kot mestno hišo arhitekt Arnolfo di Cambio. V 16. stol. je palačo v svojo rezidenco spremenil Cosimo I. Medičejski ter za prenovo najel znamenitega Giorgia Vasarija. Notranjost skriva čudovito dvorano oz. Salone dei Cinquecento, ki ga je poslikal Vasari z alegoričnimi prizori, ki slavijo Firence in Cosima I. Prosto za kosilo po želji in samostojna raziskovanja, nato pa ogled slavne firenške galerije Uffizi. Arhitektura je nastala po letu 1560, ko je Cosimo I. naročil gradnjo poslopja z uradniškimi prostori za medičejsko administracijo. Dela so bila zaupana Vasariju, ki je ustvaril čudovit poznorenesančni objekt z dvema kriloma, ki se na eni strani povežeta. Danes je tukaj ena
izmed najpomembnejših umetnostnih galerij na svetu, zato je prav, da si bomo nekaj izbranih, najpomembnejših del tudi ogledali, še posebno bomo uživali v Botticellijevi Primaveri! Videli pa bomo tudi t.i. studiolo Francesca I. de Medici, posebno sobico, nekdaj skrito očem javnosti! Sprehod čez znameniti most »Ponte Vecchio« do palače Pitti. Prosto za večerjo po želji ali samostojna raziskovanja. Vrnitev v hotel in nočitev.
3. dan: Firence-Ljubljana
Zajtrk. Nadaljevanje ogledov firenških znamenitosti. Začeli bomo z obiskom cerkve Santa Maria Novella iz 13. stol., ki so jo ustvarjali in krasili sami slavni umetniki (Masaccio, Giotto, Giovanni della Robbia, Brunelleschi, Ghirlandaio, Uccello …). Slovi tudi po prostranih križnih hodnikih – odlične freske iz 14. stol. bomo občudovali v Kapeli Špancev. Nato nas čaka še ogled cerkve sv. Pankracija s kapelo Rucellai, ki jo je zasnoval Leon Battista Alberti, grobnica pa je replika cerkve Božjega groba v Jeruzalemu. Sledi ogled katedrale Santa Maria del Fiore, Giottovega zvonika in krstilnice z znamenitimi Ghibertijevimi vrati. Na trgu tako lahko opazujemo čudovit preplet srednjeveške in renesančne umetnosti. Prosto za kosilo po želji in samostojna raziskovanja. Vrnitev mimo Benetk v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji