domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Južna Tirolska
Dolina Passiria

Bivanje v tradicionalnem družinskem hotelu v idilični gorski vasici! Za razvajanje savna in notranji bazen - vsakodnevni izleti v prelepo okolico

od 07.jul.2020
do 12.jul.2020
Cena
469 (najmanj 45 potnikov),
509 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Vipiteno-dolina Passiria
Jutranji odhod iz Ljubljane. Vožnja mimo Spittala ter po dolini Drave na Vzhodno Tirolsko, od tam pa po Pustriški dolini, ki se razprostira ob vznožju Dolomitov, na Južno Tirolsko. Naš današnji cilj je Vipiteno oz. Sterzing, najbolj severno mestece Gornjega Poadižja. Nastalo je ob pomembni cesti čez prelaz Brenner in je tako cvetelo že v rimskih časih, od 13. do 18. stol. pa je bilo tukaj pomembno trgovsko in rudarsko središče. Sprehod po mestu, kjer nas bodo očarala rdeča, rjava in rumena pročelja visokih hiš z arkadami, ki se stapljajo z modrino neba in zeleno okolico. Ogled glavnih znamenitosti, večinoma nanizanih ob živahni glavni ulici, ki je namenjena samo pešcem, in je ena najprivlačnejših v vsem alpskem svetu: Stolp dvanajstih iz 15. stol., poznogotska mestna hiša, s freskami lepo poslikana špitalska cerkev Sv. Duha, mogočna gotska župnijska cerkev … Obiskali bomo tudi dva imenitna muzeja, ki domujeta v nekdanji palači Tevtonskega reda: Mestni muzej, ki nas bo seznanil z zgodovino mesta, in pa Multscherjev muzej z deli znamenitega oltarja, ki ga je sredi 15. stol. ustvaril Hans Multscher iz Ulma, najvidnejši nemški kipar in slikar tistega časa. Nadaljevanje poti čez slikoviti prelaz Monte Giovo (2094 m) v dolino Passiria, kjer bo naš hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.
2. dan: dolina Passiria
Zajtrk. Dopoldne se bomo odpravili na nenaporen 7 km dolg sprehod po kanjonu divje reke Passirio, ki si je svojo strugo izdolbla globoko med skalami. Dobro varovana pot, ki so jo odprli leta 2015, nas bo vodila čez kovinske mostove, mimo nenavadnih skalnih formacij, divjih slapov … Uživali bomo v hladu skalnih previsov ter v privlačnih skrivnostnih razgledih. Prosto popoldne za počitek, kopanje … Večerja in Nočitev.
3. dan: Merano
Zajtrk. Vožnja v Merano, ki leži na začetku doline Venosta in ga turisti zaradi blagega podnebja in toplic zelo radi obiskujejo čez vse leto, pozimi pa tudi zaradi dobre smučarije. Na sprehodu si bomo ogledali glavne mestne znamenitosti, predvsem zanimivo poslikane hiše z arkadami in gotsko katedralo sv. Nikolaja. Nato bomo obiskali grad Trauttmansdorff, kjer domuje nadvse zanimiv muzej o 200-letni zgodovini turizma na Južnem Tirolskem - to je pravzaprav odlična lokacija, če pomislimo, da je grad služil za počitniško rezidenco avstrijski cesarici Elizabeti. Grad obdaja prostran botanični vrt, ki so ga leta 2005 nagradili z naslovom "najlepši vrt Italije". Sprehod po vrtu z najrazličnejšimi zasaditvami bo pravi užitek za vsakogar. Popoldne vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
4. dan: Val Venosta
Zajtrk. Dan bomo preživeli v dolini Venosta, kjer nas bodo nad nasadi jablan pozdravljali številni stari gradovi, enega izmed njih bomo obiskali tudi mi. To bo grad Coira (Churburg). Začetki segajo v leto 1253, današnja podoba pa je renesančna. Že petsto let je v lasti družine Trapp. Do gradu bo treba nekaj minut peš, ampak ne bo nam žal, saj bomo videli lepe sobane, knjižnico, orožarno, staro kapelo, konjušnico … Nato si bomo ogledali mali biser - Glorenzo, edino v celoti ohranjeno obzidano mestece v Gornjem Poadižju. Za močnim
obzidjem z obrambnimi stolpi, strelnimi linami in tremi mestnimi vrati se skriva srednjeveško mestece z gosposkimi hišami s poslikanimi pročelji in arkadnimi hodniki. Sprehod po mestu nas bo vrnil v stare čase! Naslednji postanek bomo naredili pri Rezijanskem jezeru (Lago di Resia). Občudovali bomo cerkveni zvonik, ki se skrivnostno dviga iz jezera kot edina priča potopljenega naselja. Pravijo, da se zvonovi včasih oglasijo … Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
5. dan: Moso-San Leonardo
Zajtrk. Ogled muzeja Bunker Mooseum v vasici Moso, ki nas bo seznanil s poselitvijo tega področja od pradavnine naprej, z arheološkimi najdbami, z geologijo in mineralogijo ter zgodovino samega bunkerja. Nato bomo v ljubki tirolski vasici San Leonardo obiskali muzej na prostem, ki so ga izoblikovali na posestvu velikega tirolskega borca za svobodo Andreasa Hoferja (1767-1810), in ki pripoveduje o življenju na Južnem Tirolskem od 16. do 19. stol. Prosto popoldne za individualne sprehode, kopanje ali počitek. Večerja in nočitev.
6. dan: Bolzano-grad Roncolo-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Bolzano (Bozen), eno najstarejših grofij in škofij v Alpah, zaradi bližine Dolomitov pa tudi prijetno turistično središče. Sprehod po starem mestnem jedru z romansko-gotsko katedralo, po ozkih ulicah prelepih hiš, katerih arhitektura kaže močne tirolske oz. avstrijske vplive. Obiskali bomo tudi Arheološki muzej, kjer ima domovanje človek z ledenika z imenom Ötzi, ki so ga leta 1991 odkrili na italijanskem ledeniku Similaun, skoraj čisto na meji z Avstrijo. Najdba sodi med najimenitnejše te vrste, saj se iz njegovega telesa, obleke, orodja in orožja lahko sklepa o načinu življenja pred 5.300 leti na tem ozemlju. Odkritje je postavilo na glavo celo vrsto spoznanj o razvoju človeka in njegovih navadah. Navdušila nas bo tudi Ötzijeva naturalistična rekonstrukcija, ki je sad modernih znanstvenih metod! Muzej je odličen in ga je zares vredno obiskati! Na vrsti bo grad Roncolo, ki so ga zgradili leta 1237 na strateški legi nad dolino. Kasneje so ga večkrat spreminjali in obnavljali. Grad slovi po freskah o Tristanu in Izoldi, o kralju Arturju z vitezi okrogle mize, predvsem pa o vsakdanjem življenju plemištva - to so najbolje ohranjene freske srednjega veka s tematiko profanega življenja. Vožnja mimo Trenta, po dolini Sugana v Bassano del Grappa (krajši postanek), od tam pa v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji