domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ITALIJA > Kalabrija (z letalom)
Kalabrija (z letalom)
Dežela, ki vas bo zapeljala

Kalabrija leži na skrajnem jugu italijanskega škornja. Obdajata jo Tirensko morje na zahodu in Jonsko morje na vzhodu. Toplo podnebje, čudovito modre barve morja, skalne obale s peščenimi plažami, skrivnostna pogorja v notranjosti, bogata zgodovinska dediščina in prijetni okusi tradicionalnih jedi vabijo obiskovalce. Kalabrija, zibelka Velike Grčije (Magna Graecia) nas navdušuje s svojimi arheološkimi področji, predvsem pa s slavnima grškima kipoma, ki so jih našli v morju - “Bronzi di Riace”. Navdušuje z malimi vasicami na jugu, kjer je še živa grška kultura, ali pa z zapuščenimi vasicami, kjer vladajo duhovi… Preseneča nas s številnimi mesteci, ki nosijo laskavo oznako “najlepša italijanska mesta”, med njimi so Gerace, Stilo, Santa Severina, Altomonte, Morano Calabro, Fiumefreddo Bruzio…, ki rastejo po gričih visoko v nebo. Užitek bo odkrivati aragonske gradove, se sprehajati po ribiških vasicah ali pa broditi po toplem turkiznem morju. Kalabrija je v primerjavi z drugimi italijanskimi deželami kot turistična destinacija precej zapostavljena. Na našem krožnem potovanju jo boste spoznali in prepričani smo, da jo boste potem gotovo uvrstili med vaše “najpriljubljenejše”!

od 27.apr.2020
do 03.maj.2020
Cena
929 (najmanj 40 potnikov),
1.029 (najmanj 30 potnikov),
1.129 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Pizzo-Tropea
Odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja z avtobusom do Bologne in polet v Kalabrijo. Vožnja v Pizzo, staro mestece, ki kraljuje na strmih skalah nad zalivom Svete Evfemije. Na sprehodu si bomo ogledali aragonski grad iz 15. stol., kjer je bil leta 1815 zaprt in ustreljen neapeljski kralj in Napoleonov svak Gioacchino Murat. Po želji si bomo privoščili slavni sladoled "Tartufo di Pizzo". Nato bomo obiskali še nenavadno cerkvico Piedigrotta, ki je izkopana v tuf. Nastala je v 17. stol. v zahvalo za rešitve ob brodolomih. V notranjosti so številni kipi iz tufa iz kasnejših časov. Nadaljevanje poti v Tropeo, zelo priljubljeno letovišče na Obali bogov s prekrasnimi okoliškimi plažami. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, ki čepi na skalah visoko nad morjem, ter se ponaša z labirintom ozkih ulic. Občudovali bomo mnoge stare palače, normansko katedralo, na polotočku pod mestom pa nadvse slikovito Marijino cerkvico - Santa Maria dell'Isola. Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.
2. dan: Capo Vaticano-Scilla-Reggio Calabria
Zajtrk. Najprej se bomo zapeljali do razgledne točke Belvedere del Faro, od koder se nam bo odprl razgled na dih jemajočo obalo rta Capo Vaticano, ožino med Sicilijo in Kalabrijo, vulkan Etno ter Eolsko otočje. Nadaljevanje poti v Scillo, ki nas bo spomnila na mitološko zgodbo o Odiseju ter pošastih Scili in Karibdi. Sodi med najslikovitejša kalabrijska mesteca na obali Tirenskega morja. Sestavljata ga dve četrti, Marina Grande ter Chianalea, nad njima pa kraljuje grad Ruffo. Vzeli si bomo čas za potep po stari ribiški četrti Chianalea, kjer se kamnite hišice dobesedno spajajo z morjem. Videli bomo ribiče, ki krpajo mreže ali popravljajo čolne, saj četrt še vedno živi od ribolova. Čas bo za kosilo: predlagamo mečarico, glavno krajevno specialiteto. Vožnja v Reggio Calabria, največje kalabrijsko mesto. Ima prijetno lego v objemu masiva Aspromonte ob Messinski ožini. Obiskali bomo Arheološki muzej, kjer domujeta slavna kipa grških junakov - Bronzi di Riace, ki so ju našli v morju pri kraju Riace. Nato se bomo sprehodili po promenadi ob morju, ki jo je Gabriele D'Annunzio poimenoval za "najlepši kilometer Italije". Ogledali si bomo tudi veliko katedralo z mnogimi umetninami. Še vožnja v hotel. Večerja in nočitev.
3. dan: Pentedattilo-Gerace-Locri
Zajtrk. Danes bomo obkrožili skrajni jug italijanskega škornja. Vožnja do ploščadi, od koder bomo imeli lep razgled na Pentedattilo, ki je bil ob svojem nastanku grška kolonija. Zdaj je mestece zaradi hudih potresov zapuščeno, o njem pa kroži nekaj krvavih zgodb in legend. Nas bo navdušil pogled na čarobno mesto, ki se vzpenja na pobočju gore Calvarie, ki spominja na velikansko roko kiklopa s petimi prsti - od tod tudi grško ime. Nadaljevanje poti ob južni obali s pogledi na Jonsko morje na eni strani ter pobočja masiva Aspromonte na drugi, kjer se sončijo vasice Bovesie, področja Kalabrije, kjer sta še živi grška kultura ter grški jezik. Naš današnji cilj je Gerace, ki sodi na seznam najlepših italijanskih mestec. Odlično ohranjeno srednjeveško mestece se nahaja znotraj Narodnega parka Aspromonte. Sprehod po mestu nas bo popeljal v bogato zgodovino. Ker je mesto nekoč imelo čez sto cerkva, je poznano tudi z imenom "Mesto stotih zvonov". Videli bomo ostanke starega normanskega gradu (začetki 10. stol.), palače nekdanjih imenitnežev, normansko katedralo iz 11. stol. - to je največji sakralni spomenik Kalabrije, krasijo jo stebri templjev iz antičnega Locrija … Nato se bomo posvetili Veliki Grčiji (Magna Graecia), kot so v antiki poimenovali področje v južni Italiji z grškimi kolonijami. Obiskali bomo arheološko področje Locri Epizefiri
z muzejem. Antično mesto so Grki ustanovili v 7. stol. pr. n. št. Nadaljevanje vožnje do našega hotela. Večerja in nočitev.
4. dan: Le Castella-Santa Severina
Zajtrk. Vožnja ob obali zaliva Squillace v Le Castella, priljubljeno letovišče, saj ga obdajajo prekrasne peščene plaže. Čaka nas ogled izjemno privlačnega aragonskega gradu iz 14. in 15. stol., ki se ponaša z najbolj romantično lego v vsej Italiji. Kraljuje na otočku, ki je s celino povezan le s tankim peščenim jezikom. Nadaljevanje vožnje v Santa Severino, ki tudi sodi v kategorijo najlepših italijanskih mestec. Zaradi nenavadne lege na skalnem pobočju nad dolino reke Neto si je prislužila ime "Kamnita ladja". Mesto krasi odlično ohranjen normanski grad. Začetki segajo v 11. stol., tekom stoletij pa je glede na različne lastnike spreminjal podobo. Na sprehodu bomo videli še veličasten glavni trg, cerkev sv. Filomene, primer bizantinsko-normanske arhitekture iz 11. stol., ter katedralo z edinstveno, v celoti ohranjeno bizantinsko krstilnico. Še vožnja v hotel. Nastanitev. Večerja in nočitev.
5. dan: Capo Colonna-Rossano-Corigliano Calabro
Zajtrk. Vožnja na rt Capo Colonna, kjer je v času Velike Grčije stalo najpomembnejše svetišče - Herin tempelj. Na žalost je od mogočnega templja ostal le en sam steber, ki simbolično kljubuje času. Sprehodili se bomo tudi do Marijine cerkvice (Santuario della Madonna di Capo Colonna). Vožnja v Rossano, mestece na pobočju sredi oljčnih nasadov ob Jonskem morju. Imenuje se tudi "Ravenna juga", saj je bilo tukaj v srednjem veku eno glavnih bizantinskih središč. Na to spominjajo dobro ohranjena cerkvica sv. Marka iz 10. stol., ki je najstarejša v mestu, cerkvica Santa Maria Panaghia iz 10. in 11. stol., pa tudi katedrala. Glavna znamenitost pa se nahaja v Škofijskem muzeju, nekdanji nadškofijski rezidenci - Codex Purpureus Rossanensis, ki je eden najstarejših obstoječih rokopisov Nove zaveze z živobarvnimi iluminacijami. Po ogledih vožnja v Corigliano Calabro, spet mestece na gričku, prepolno arhitekturnih umetnin. Obiskali bomo Vojvodski grad iz 11. stol., ki kraljuje nad mestom in sodi med najbolje ohranjene v Kalabriji. Poleg zanimive arhitekture navdušuje tudi s freskami in notranjo opremo. Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.
6. dan: Frascineto-Morano Calabro-Altomonte
Zajtrk. Današnji dan bomo posvetili gorati severni notranjosti Kalabrije. Vožnja v Frascineto, kamor so v 15. stol. pred Turki pribežali Albanci z Balkana. Do danes so ohranili svoj jezik, kulturo in navade. Ogled župnijske cerkve. Nato bomo obiskali dvoje mestec, ki sta si zaradi svoje lepote in izjemne lege na visokih gričevnih pobočjih prislužili mesti na seznamu najlepših italijanskih mestec. Najprej vožnja v Morano Calabro, ki s svojim srednjeveškim stožčastim jedrom sili k nebu in v objemu Pollinskih gora daje videz slikovitih jaslic. Uživali bomo na sprehodu po labirintu ozkih in strmih ulic, kjer se umetnost arhitekture prepleta z umetnostjo narave. Nato bo na vrsti Altomonte, mesto umetnosti, "Firence juga" in "Otok toskanskega 14. stol. v Kalabriji" - že ta imena povedo vse. Začetki segajo daleč nazaj, saj ga omenja že rimski zgodovinar Plinij Starejši. Ogledi: katedrala iz 14. stol. - najlepši primer anžuvinske gotike v Kalabriji, zanimiv mestni muzej v nekdanjem dominikanskem samostanu … Nadaljevanje vožnje v Cosenzo, nekoč umetnostno in versko prestolnico Kalabrije, ki se je razvila na sedmih gričih. Večerja in nočitev.
7. dan: Paola-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja na slikovito obalo Tirenskega morja. Za konec našega potepanja po Kalabriji bomo obiskali Paolo, kjer stoji samostan sv. Frančiška Paolskega. Ogled samostana s staro in veličastno novo cerkvijo. Še vožnja na letališče Lamezia Terme in polet v Treviso. Vožnja z avtobusom v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji