domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Madeira
Otok večne pomladi

Madeira je otok pod portugalsko zastavo, ki pa leži daleč od matične domovine, v Atlantskem oceanu na višini osrednjega Maroka. Zaradi oceanske klime, ki ni nikoli prevroča in nikoli prehladna, je Madeira primerna za obisk skozi vse leto. Ta otoček nas bo navdušil z izjemno slikovito pokrajino in neverjetno pestro naravo. Dežja in sonca je tu vedno dovolj, da domačni lahko vseskozi krasijo svoja okna in balkone s pisanim cvetjem, bogastvo narave pa lahko občudujemo v številnih botaničnih vrtovih. Zaradi odmaknjenosti od celine je življenje še vedno zelo tradicionalno, poleg turizma se naslanja na ribolov, poljedelstvo na strmih terasah, pridelavo znamenitega desertnega vina. Domačini nas bodo prijazno sprejeli v svoj preprosti svet, ki še ni zašel v globalno hitenje, ampak živi preprosto in umirjeno v skladu z divjo in hkrati čudovito naravo.

Madeira, kjer se zdi, da zunanji svet ne obstaja
Madeira, najboljša otoška destinacija v Evropi
 

od 29.apr.2022
do 04.maj.2022
Cena
940 (najmanj 35 potnikov),
990 (najmanj 25 potnikov),
1.040 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Madeira
Avtobusni prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Madeiri. Prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Funchal in botanični vrt
Zajtrk. Začnemo s spoznavanjem Funchala, prestolnico otoka, ki so ga pomorščaki ustanovili v začetku 15. stoletja. Madeira je bila pomembna proizvajalka sladkorja in tako je Funchal lahko bogatel in postal »Mala Lizbona«. Arhitektura in slog tistih časov je še vidna v stavbah, tudi v katedrali, ki jo bolje spoznamo. Čeprav je Funchal postal že kar veliko mesto, še vedno skriva očarljivi stari del z ozkimi ulicami, prijetnimi restavracijami, živahnimi trgi. Najbolj slikovite so seveda tržnice, kjer lahko kupujemo eksotično sadje, čudovito cvetje ali ribje dobrote… Popoldne obisk edinstvenega botaničnega vrta nad Funchalom, kjer naletimo na neverjetno raznoliko rastlinstvo z vsega sveta, odkrijemo mnoge endemične vrste, tropske in subtropske rastline. Klima na otoku je prava, da imajo cvetje, grmovnice, palme in agave, v višinah pa evkaliptusi in borovi gozdovi odlične pogoje za rast skozi vse leto. Večerja in nočitev.
3. dan: celodnevni izlet na zahodni del otoka
Zajtrk. Z izletom na zahod bomo takoj začutili divjo lepoto otoka, spoznali njegove odmaknjene vasice, razgiban relief, geološko zgodovino. Pot nas najprej vodi do slikovitega ribiškega naselja Camara de Lobos. Življenje je tu še zelo tradicionalno, mnoge aktivnosti se odvijajo na ulicah in trgih, čar ji dajejo tudi številni lokali in restavracije, kamor radi zahajajo otočani od drugod. Nato bomo osupnili ob pogledu na Cabo Girao, drugi najvišji klif na svetu (580 metrov), ki se strmo in divje spušča v Atlantik. Sledi postanek v obmorski vasici Ribeira Brava, kjer bo čas za sprehod. Pot nas nato vodi proti severu otoka in ob primernem vremenu se nam bo na vrhu odprl izjemen pogled na obe strani otoka. V kraju Sao Vicente stopimo v muzej, ki nam razodene geološki nastanek otoka, nato pa nas slikovita severna cesta, ponekod vklesana kar v vulkansko kamenino, popelje na skrajni zahod do letoviškega mesteca Porto Moniz. Ena od njegovih zanimivosti so vulkanski bazeni, ki jih z vodo polni Atlantik. V glavno mesto Funchal se vrnemo preko osrednje planote Paul de Serra, skopo porasle pokrajine, kjer pa se rade pasejo koze. Večerja in nočitev.
4. dan: levade in izlet v notranjost otoka (Curral das Freiras)
Zajtrk. Dopoldne imamo prosto, lahko pa se udeležimo lažjega trekinga (približno dve uri hoje) ob levadah. Levade ali kanali za namakanje so ena od posebnosti Madeire. Po otoku jih je speljanih več kot dva tisoč kilometrov, dovajajo pa vodo iz bolj vodnatih severnih delov proti jugu. Levade omogočajo tropski paradiž na Madeiri, hkrati pa so ob mnogih speljane čudovite sprehajalne poti po prelepi naravi. Popoldne izlet v notranjost otoka. Že pogled z razgledišča na Pico dos Barcelos na Funchal in njegov zaliv je nepozaben. Še globlje v notranjosti otoka pridemo do Nunske doline, Curral das Freiras, kamor so se pred gusarskim napadom sredi 16. stoletja zatekle sestre iz reda sv. Klare. Pogled na dolino, ki naj bi bil pravzaprav vulkanski krater, je pravo doživetje. Vasica je vseh strani obdana s strmimi pobočji in zato res primerna za zatočišče. Na povratku se ustavimo v kraju Monte, ki slovi po mili klimi in bujni vegetaciji. V dolino se lahko spustimo z lesenimi sankami, ki jih upravljata dva »šoferja« in lahko na strmih cestah dosežejo prav veliko hitrost (doplačilo). Večerja in nočitev.
5. dan: celodnevni izlet na vzhodni del otoka
Zajtrk. Tokrat se podamo na spoznavanje številnih zanimivosti vzhodnega dela Madeire. V Camachi se najprej spoznamo z ročnim pletenjem košar in mnogih drugih izdelkov iz vrbovih vej. Od obrtnikov, ki izdelujejo prave umetnine, bomo lahko kakšen uporaben kos ali samo spominek tudi kupili. Pot nadaljujemo po slikoviti poti do drugega najvišjega vrha otoka, Pica de Areiro (1810 metrov) z lepimi pogledi na okolico. V kraj Ribeiro Frio redko zaidejo sončni žarki (ime pomeni Hladna voda), zato lahko tu naletimo tudi na endemično floro. Nato uživamo v slikovitih pogledih na Faial in okolico s terasami, hišami na visokih planotah nad Atlantikom. Santana nas navduši s tradicionalnimi hišami z zelo strmimi strehami iz slame, ki segajo skoraj do tal in tako varujejo notranjost pred nalivi z oceana. Še eni impresivni pogledi na zanimive skalne formacije in razgibano severno obalo se nam obetajo z razgledne točke pri Porteli. Pot nas nato pripelje na južno obalo, kjer se sprehodimo po ribiškem naselju Machico, ki je bila prva naselbina na Madeiri, saj so se leta 1420 prav tu izkrcali prvi pomorščaki. Zvečer lahko po želji obiščemo restavracijo, kjer bomo ob folklorni predstavi uživali v večerji in tradicionalnih otoških jedeh. Nočitev.
6. dan: Funchal-Ljubljana
Zajtrk. Dopoldanski odhod na letališče in polet proti enemu od okoliških letališč. Sledi še še avtobusni prevoz do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji