domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Makedonija
od 17.apr.2020
do 21.apr.2020
Cena
640 (najmanj 30 potnikov),
690 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Zagreb-Skopje
Zberemo se v Ljubljani in se odpeljemo do zagrebškega letališča. Sledi direkten let v Skopje (14.00 – 15.15). Prestolnica Makedonije leži na obeh bregovih Vardarja, kjer je nekoč bilo rimsko mesto Scupi. Imelo je burno preteklost, saj so ga sovražni osvajalci velikokrat osvojili in porušili. Po katastrofalnem potresu leta 1963 so mesto moderno obnovili, kljub temu pa se je iz različnih obdobij ohranila bogata dediščina, ki jo bomo na ogledu spoznali: antično-srednjeveška trdnjava Kale - od tod je tudi lep razgled na vse mesto, cerkev sv. Spasa, stara turška čaršija, kamniti most, glavni trg, Spominska hiša sv. matere Tereze, stara železniška postaja… Nekaj časa bomo posvetili tudi novim spomenikom in zgradbam, ki poveličujejo makedonsko zgodovino in s katerimi so hoteli olepšati prestolnico: Aleksander Veliki, slavolok zmage... Večerja in nočitev.
2. dan: Tetovo-slikoviti soteski reke Radike in Črnega Drima-Ohrid
Zajtrk. Odhod proti Tetovu, ki slovi po Šareni džamiji, ki je ena najlepših na Balkanu. Po ogledu vožnja do Mavrovskega jezera. Nadaljevanje vožnje po slikovitem kanjonu reke Radike, ki sodi v narodni park. Obiskali bomo samostan sv. Jovana Bigorskega, do katerega bo treba malce peš. Največja znamenitost samostana je lesen ikonostas, delo Debarske rezbarske šole. Nato vožnja mimo Debarskega jezera ter dalje po soteski Črnega Drima proti Ohridskemu jezeru. Struga je staro letoviško mestece ob jezeru, znano kot mesto poezije. Na sprehodu bomo videli park poezije ter kraj, kjer se iz jezera izliva reka Črni Drim. Nadaljevanje vožnje v Ohrid. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
3. dan: Ohrid-Sv. Naum
Zajtrk. Dopoldne ogled Ohrida, najlepšega makedonskega mesta. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti - sem so konec 9. stoletja iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica. Mesto je zaradi jezera in ugodnega podnebja priljubljeno letovišče. V starem delu mesta, ki je zgrajeno v obliki amfiteatra, se nahaja slikovita tržnica s številnimi trgovinicami in delavnicami, kjer prodajajo slavne ohridske bisere, lesoreze, zlatarske izdelke… Ogled znamenitosti: značilna makedonska hiša, cerkev sv. Sofije iz 11. stol., antično gledališče, Marijina cerkev (Bogorodica Perivlepta), Samuelova trdnjava, samostan sv. Klimenta… Videli bomo tudi cerkvico sv. Jovan Kaneo iz 13. stoletja. Nato bo na vrsti največja znamenitost Ohridskega jezera
- obisk samostana sv. Nauma, ki kraljuje na skalah nad jezerom v bližini izvira Črnega Drima. Vrnitev v hotel. Po želji se udeležimo folklorne večerje. Nočitev.
4. dan: Prespansko jezero-Heraclea Lincestis-Bitola-Kavadarci-Skopje
Zajtrk. Panoramska vožnja na planino Galičico, narodni park neokrnjene narave, ki se razprostira med Ohridskim in Prespanskim jezerom. Spust do Prespanskega jezera. V Kurbinovu si bomo ogledali cerkvico sv. Jurija iz 12. stol. - skromna stavba v notranjosti skriva veličastne freske, ki predstavljajo sam vrh makedonskega srednjeveškega slikarstva. Nadaljevanje poti proti Bitoli. Obiskali bomo ostanke antičnega mesta Heraclea Lincestis, ki ga je v 4. stol. pr. n. št. ustanovil Filip Makedonski. Ime je dobilo po slavnem grškem mitološkem junaku Herkulu in slovi po čudovitih mozaikih z rastlinskimi in živalskimi motivi. Nato bo na vrsti Bitola, nenavadna mešanica starega in novega, stičišče različnih kultur in civilizacij. Pomembno zgodovinsko mesto, ki se imenuje tudi "mesto konzulov", mesto odličnih šol (tukaj se je šolal tudi veliki turški reformator Kemal Atatürk) in mesto pomembnih muslimanskih in pravoslavnih spomenikov. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: kip Filipa Makedonskega na konju, stara čaršija, živahna glavna ulica Širok Sokak, katedrala sv. Dimitrija ... Še vožnja do naslednjega hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.
5. dan: Skopje-Nerezi-Zagreb-Ljubljana
Zajtrk. Povzpnemo se na planino Vodno nad Skopjem, kjer v vasi Nerezi obiščemo samostan sv. Pantelejmona iz 12. stoletja. Cerkvica s svojimi odličnimi freskami predstavlja višek bizantinske umetnosti. Vrnitev v Skopje ter polet v Ljubljano (15.55-17.10), kjer zaključimo z našo makedonsko zgodbo.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji