domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > NEMčIJA > Berlin in nemški biseri (avtobus)
Berlin in nemški biseri (avtobus)
Berlin, Leipzig, Dresden, Frankovsko
od 22.sep.2020
do 27.sep.2020
Cena
495 (najmanj 35 potnikov),
545 (najmanj 30 potnikov),
575 (najmanj 25 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana–Passau–Regensburg
Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja čez Avstrijo v Nemčijo. Pot se vije do mesta treh rek, Passaua. Stoletja je bil Passau center trgovine vseh smeri, saj je spretno izkoristil svojo lego na sotočju treh rek: Donave, Inna in Ilza. Očarana nas staro mestno jedro. Prečkamo njegove ulice, ki so bile nekoč znanilec obrtniških delavnic. Občudujemo arhitekturo njegovih trgov: Rimski trg, Rezidenčni trg, mestna hiša, stolnica sv. Štefana… Po ogledu se prepustimo mestnemu vrvežu. Nato nadaljujemo z vožnjo do Regensburga. Malo pred mestom si bomo na bregu reke Donave ogledali veličasten tempelj Walhalla, ki je posvečen največjim osebnostim nemške preteklosti. Regensburg je eno najstarejših nemških mest. Po prihodu se bomo sprehodili čez sloviti Kamniti most, ki velja za mojstrovino srednjeveških arhitektov in gradbenikov. Slikovito jedro se ponaša s stolnico, palačami in trgi. Večerja, nočitev.
2. dan: Nürnberg–Dresden
Po zajtrku vožnja do Nurnberga, ki je v 15. in 16. stoletju doživelo svoj vrhunec. Še danes je čutiti izraz cvetočega mesta, ko se sprehajamo po starem mestnem jedru. V popoldanskih urah si bomo ogledali znamenitosti za obzidjem. Na vrhu pečine bomo obiskali grad iz 11. stoletja. Kralji in cesarji so imeli tukaj svoj sedež dolgih 500 let. Tudi stara mestna hiša daje poseben vtis, nasproti nje pa je mogočna cerkev Sv. Sebalda z dvojnim zvonikom… Po osvežitvi se vožnja nadaljuje do saške prestolnice Dresden. To je eno najlepših nemških mest z dragocenimi zgodovinskimi stavbami, tako da ga pogosto imenujejo »Firence ob Labi«. V 16. stoletju je postalo prestolnica saških volilnih knezov in tedaj se je začelo naglo razvijati. V času vladavine Avgusta II. je doseglo svoj višek in takrat je zraslo največ novih stavb, med katerimi je najimenitnejši Zwinger. Danes je to razsežen arhitekturni kompleks, ki ga sestavljajo galerije, paviljoni, dvorane z bogatim plastičnim figuralnim okrasjem. Po ogledu nadaljujemo do operne hiše, odlične stvaritve arhitekta G. Semperja. Občudovali bomo tudi največjo nemško baročno cerkev Fraunkirche, ki je bila sicer poškodovana uničena v bombnem napadu leta 1945, danes pa je po zaslugi uspešnih obnovitvenih del pravi mestni ponos. Večerja in nočitev.
3. dan: Leipzig-Berlin
Potovanje se nadaljuje do Leipziga. Veliko industrijsko, trgovsko, kulturno in upravno središče je znano po dolgi povezanosti s trgovino, znanostjo, humanizmom, glasbo in založništvom. Ponos mesta je univerza, ki je bila ustanovljena leta 1409, v mestu je velikokrat pridigal Martin Luther. V cerkvi sv. Tomaža je grob velikega skladatelja J. S. Bacha, to je tudi rojstno mesto Richarda Wagnerja. Staro mestno jedro je prepleteno z vrtovi, trgi, dvorišči in trgovskimi arkadami. Po ogledu nadaljujemo do Berlina. Panoramski ogled: olimpijski stadion, Steber
zmage in Brandenburška vrata. Sprehodili se bomo po Pariškem trgu in do parlamenta z znamenito stekleno kupolo. Zapeljali se bomo še do nekdanjega mejnega prehoda Checkpoint Charlie in ostankov berlinskega zidu. Že bomo tudi pri aveniji Pod lipami. V popoldanskih urah se lahko povzpnete na televizijski stolp in uživate v čudoviti panorami. Večerja, nočitev.
4. dan: Berlin
Po zajtrku nadaljujemo z raziskovanjem Berlina. Z Alexandrovega trga jo bomo mahnili mimo Marijine cerkve, Rdečega rotovža in skozi Nikolajevo četrt do katedrale Berliner Dom. Čez Grajski most bomo hitro pri Muzeju nemške zgodovine in Operi ter Humboldtovi univerzi. Ležita ob trgu Bebelplatz, kjer so nacisti leta 1933 sežgali 20.000 knjig. Kosilo. Popoldne sprehod po živahni ulici Ku'damm, berlinski Champs Elysées. Zvečer priporočamo panoramsko plovbo po reki Spree ali ogled kakšnega musicala. Nočitev.
5. dan: Berlin–Potsdam-Bayreuth
Po zajtrku gremo v Potsdam, kjer so si pruski vladarji gradili rezidence. Sprehodili se bomo po mestnem jedru in si od zunaj ogledali palačo Sanssouci nad terasami in stopnišči, ki se spuščajo v prekrasen park. Nato vožnja proti Bayreuthu, mestu skladatelja Richarda Wagnerja. Ogled glavnih znamenitosti: Stare palače s cerkvijo, Nove palače s čudovitim parkom ter Wagnerjev muzej v vili Wahnfried, kjer je skladatelj živel in ustvarjal od leta 1874 dalje. Najimenitnejša stavba v mestu je opera, ki izžareva vso lepoto baroka tistega časa. S svojo bogato okrašeno notranjščino sodi med najlepše v Nemčiji (Unesco). Nato se bomo zapeljali mimo festivalske zgradbe, posebnega gledališča – Festspielhaus, ki ga je zasnoval Wagner, tu vsako leto uprizarjajo njegove opere. Večerja in nočitev.
6. dan: Bamberg-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Bamberg, eno najlepših nemških mest, ki si je zaradi izredno slikovite lege, razprostira se na sedmih gričih, prislužilo ime “Nemški Rim”. Celotno mesto je pod zaščito Unesca. Najprej bomo spoznali spodnji del mesta s slikovito staro mestno hišo sredi reke Regnitz, Zelenjavni trg z župnijsko cerkvijo sv. Martina, Maksimilijanov trg z novo mestno hišo, všeč nam bodo tudi pogledi z mostov na bamberško pristanišče ter na najslikovitejši predel s tramovi okrašenih hiš ob reki z imenom “Male Benetke”. Nato se bomo odpravili na Stolni grič in si ogledali Staro rezidenco z očarljivim notranjim dvoriščem ter Novo Rezidenco, največjo stavbo v Bambergu. Za konec nas čaka še ogled veličastne romansko-gotske katedrale apostola Petra in sv. Jurija. Vrnitev v Ljubljano v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji