domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > NEMčIJA > Severna Nemčija
Severna Nemčija
Usedom in Rügen, največja nemška otoka
Prostrane peščene plaže z značilnimi pomoli in tradicionalnimi kopalnimi košarami Peenemünde – Hitlerjev razvojni center raketnega orožja z ogromnim poligonom za preizkušanje Von braunovih morilskih v1 in v2, izjemen zgodovinsko-tehnični muzej Stralsund – rdeče mesto (Unesco) Kolos iz Prore – osupljiv primer arhitekture tretjega rajha Park naravne dediščine Rügen – sprehod med krošnjami Narodni park Jasmund – bukov pragozd in kraljevi prestol Bayreuth – obnovljena baročna opera, ki jemlje dih
od 22.sep.2020
do 27.sep.2020
Cena
689 (najmanj 45 potnikov),
769 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Naumburg
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Münchna v Naumburg. Tisočletno mesto sredi vinogradov in gozdnatih gričev nas bo popeljalo v pozabljene čase srednjega veka. Spoznali bomo dve mestni središči: duhovno okoli katedrale in posvetno, kjer se bodo vrstile hiše najrazličnejših slogov od renesanse do baroka, z nenavadno okrašenimi portali. Na ogledu mesta bomo videli Marktplatz z mestno hišo, Marienstrasse, Herrenstrasse, Marientor, cerkev sv. Vincencija… Najbolj pa nas bo navdušila katedrala sv. Petra in Pavla z arhitekturnim razvojem od pozne romanike do zgodnje gotike (Unesco). Večerja in nočitev.
2. dan: Usedom
Zajtrk. Nadaljevanje poti mimo Berlina na sever Nemčije. Naš cilj je otok Usedom v Baltskem morju, drugi največji nemški otok – petina otoka pripada Poljski. Navdušuje z neokrnjeno naravo številnih barij, jezer, sipin in neskončnih peščenih plaž. Po letu 1820 se je otok začel turistično razvijati in kmalu postal modno letovišče premožnih Berlinčanov, večina arhitekturnih objektov je iz tistega časa. Prvi postanek bomo naredili v vasici Mellenthin, ki slovi po romantičnem renesančnem gradu. Domačini sem radi prihajajo na tradicionalne prigrizke in pivo. Popoldne nas čaka še sprehod po promenadi do enega izmed zgodovinskih lesenih pomolov s trgovinicami in kavarnami. Z navdušenjem bomo občudovali tudi posebne »kopalne košare«, kamor se pred soncem in vetrom lahko zateče večja druščina. Večerja in nočitev.
3. dan: Usedom
Zajtrk. Dan bomo začeli z obiskom tovarne, kjer že dolga leta ročno izdelujejo »kopalne košare«, ki so tako značilne za plaže severnih dežel. Pokazali nam bodo vse od najbolj enostavnih do tistih najrazkošnejših. Nadaljevanje poti v Koserow, manjše letovišče, ki leži na ozkem delu med morjem in laguno, ki jo ustvarja reka Peenestrom. Videli bomo stare lesene koče, kjer so nekoč solili in pakirali ribe. Kraj je znan tudi po nahajališču jantarja – če bomo imeli srečo, se nam bo na potepu po obali med peskom zalesketal košček jantarja. Vožnja v Peenemünde, vasico na severozahodnem delu otoka. Ogledali si bomo izjemno zanimiv Zgodovinsko-tehnični muzej Peenemünde, ki prikazuje razvoj in uporabo raketnega orožja med leti 1936 in 1945. Leta 1936 so Nemci tukaj zgradili razvojni center z ogromnim poligonom za preizkušanje tega orožja (V1 in V2), ki ga je zasnoval Wernher von Braun. V bližnjem pristanišču si bomo po želji lahko ogledali odlično ohranjeno sovjetsko podmornico Juliett U461 iz obdobja hladne vojne. Nadaljevanje poti v Stralsund, nekoč pomembno pristanišče in trgovsko mesto Hanzeatske zveze. Ima slikovito lego v laguni Baltskega morja, ki loči kopno od otoka Rügen. Sprehodili se bomo po čudovitem starem delu mesta, kjer je večina stavb narejena iz rdeče opeke: mestna hiša, cerkev sv. Nikolaja, Marijina cerkev, ostanki mogočnega obzidja … Zaradi arhitekturne dovršenosti se uvršča na Unescov seznam. Večerja in nočitev.
4. dan: Rügen
Zajtrk. Vožnja čez most na Rügen, ki je največji nemški otok. Razgibana obala nudi številne peščene plaže, lagune, odprte zalive, rte in razpotegnjene polotoke. V notranjosti so gozdovi in rodovitna področja. Otok je zaradi svoje divje lepote in prijetnih obmorskih letovišč zelo priljubljena turistična destinacija. Najprej se bomo zapeljali proti vzhodni obali v Proro in obiskali eno najlepših plaž otoka. Največja znamenitost je gotovo velikanski kompleks stavb z imenom Kolos iz Prore, ki jih je v letoviške namene le 150 m od plaže zgradila nacistična Nemčija med 1936 in 1939. Sestavlja ga osem identičnih blokov v dolžini 4,5 km vzporedno z obalo. Danes je del spremenjen v hotel in počitniška stanovanja, gigantski preostanek
pa ostaja osupljiv primer arhitekture tretjega rajha. Nadaljevanje poti v bližnji Park naravne dediščine Rügen. Tukaj nas sredi neokrnjene narave čaka posebno doživetje: hoja med krošnjami dreves po široki iz lesa narejeni strukturi od 4 do 17 m od tal. Najatraktivnejši del našega podviga bo vzpon na 40 m visok razgledni stolp. Pot, ki je speljana v krogih okoli 30 m visoke rdečelistne bukve, se dviguje počasi, tako da ne bomo utrujeni. Naš pogum in vztrajnost bosta na vrhu nagrajena: z razgledne ploščadi visoko nad krošnjami dreves se nam bo odprl nepozaben pogled na notranjost otoka, kakor tudi na prostrano Baltsko morje, v lepem vremenu bomo videli celo zvonike stralsundskih cerkva ter stolpe velikega rügenskega mostu. Vožnja na sever v Narodni park Jasmund, ki se lahko pohvali z dvema znamenitostima. Prva je izredno star bukov pragozd, ki je eden zadnjih neokrnjenih v Evropi (Unesco). Druga znamenitost pa so apnenčasti klifi, ki se strmo spuščajo v morje. Najlepši med njimi nosi ime »Kraljevi prestol« – o njem pripovedujejo lokalne povesti in tradicionalni miti. Navdihoval je najrazličnejše umetnike, ki so prihajali na ta skrajni konec Nemčije. Pogled na bele pečine in odprto morje bo očaral tudi nas. Obisk informacijskega središča nam bo odgovoril na marsikatero vprašanje. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
5. dan: Rostock
Zajtrk. Vožnja v Rostock. Široko in varno ustje reke Warnow, kot vrata v Baltsko morje, je botrovalo razvoju tega pomembnega mesta: že v začetku 13. stol. se je pridružilo Hanzeatski zvezi, kovalo svoj denar in se poskušalo rešiti mecklenburškega gospostva. Leta 1419 je Rostock ustanovil prvo baltsko univerzo, ki si je kmalu prislužila ime “Svetloba severa”. Rostock še vedno slovi kot zelo pomembno mednarodno pristanišče. Sprehod po Kröpeliner Strasse mimo starih hiš s slikovitimi pročelji in gotskimi zatrepi vse do velike Marijine cerkve in mestne hiše. Nadaljevanje vožnje po slikoviti Mecklenburški jezerski pokrajini (Mecklenburgische Seenplatte), čudoviti deželi neštetih jezer (več kot 1000), med katerimi so mnoga med seboj povezana z naravnimi ali umetnimi kanali. Seveda bomo spotoma naredili postanek za fotografiranje … Vožnja v hotel, nastanitev, večerja in nočitev.
6. dan: Bayreuth-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Bayreuth, mesto velikega skladatelja Richarda Wagnerja. Pred 18. stol. se je mesto komaj kaj omenjalo, od takrat dalje pa se je zaradi pomembnih dogodkov vrisalo na zemljevid sveta: rodbina mejnih grofov Brandenburg-Bayreuth je mesto izbrala za svojo rezidenco, kasneje je postalo ena od evropskih arhitekturnih prestolnic baroka in rokokoja – za to je zaslužna princesa Wilhelmina, končni pečat pa je mestu dal veliki Wagner, ki je tukaj živel in ustvarjal. Sprehod po mestu z ogledom glavnih znamenitosti: Stare palače s cerkvijo, Nove palače – rezidence princese Wilhelmine, s čudovitim parkom ter Wagnerjev muzej v vili Wahnfried, kjer je skladatelj živel in ustvarjal od leta 1874 dalje, na vrtu je tudi njegov grob. Najimenitnejša stavba v mestu pa je gotovo opera, delo italijanskih mojstrov Galli-Bibiena, ki izžareva vso lepoto baroka tistega časa. S svojo bogato okrašeno notranjščino sodi med najlepše v Nemčiji (Unesco). Pričakala nas bo v vsem sijaju, saj so jo nedavno do potankosti obnovili. Vrnitev mimo Münchna v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji