domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > POLJSKA > Velika poljska tura
Velika poljska tura

Bogata zgodovina in kulturna dediščina, veliki poljski možje … Srečanje z Baltskim morjem in čudovitimi draguljarskimi izdelki iz jantarja!

od 25.apr.2020
do 02.maj.2020
Cena
619 (najmanj 45 potnikov),
699 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Wadowice
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Dunaja na Poljsko. Prvi postanek bomo naredili v Wadowicah, rojstnem kraju papeža sv. Janeza Pavla II. Ogled župnijske cerkve. Še vožnja v Kraków. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
2. dan: Kraków
Zajtrk. Dopoldne bomo posvetili Krakówu, enemu najstarejših evropskih mest. Tu je bilo dolgo časa središče cerkvene in posvetne oblasti. Kraków je zibelka poljske znanosti, umetnosti in kulture. Mesto se ponaša z znamenitostmi, ki so zares vredne ogleda: glavni trg Rynek z renesančno tržnico Sukiennice in Marijino gotsko cerkvijo, Florijanska ulica z značilnimi renesančnimi in baročnimi hišami, obzidje, utrdba Barbakan, Collegium Maius, Jagelonska univerza, katedrala, kjer so kronali in pokopavali poljske kralje, renesančna graščina Wawel - mogočna rezidenca poljskih kraljev … Popoldne vožnja mimo Čenstohove v Varšavo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
3. dan: Varšava
Zajtrk. Varšava je postala prestolnica Poljske šele na začetku 17. stol. Razprostira se na nižini na obeh bregovih reke Visle. Ogled glavnih znamenitosti z avtobusom in nekaj tudi peš: Staro mesto s katedralo sv. Janeza Krstnika, kraljevim gradom, glavnim trgom (Rynek), Velikim gledališčem, Palačo kulture, parkom Lazienki s slavno Palačo na vodi, Chopinovim spomenikom in Palačo Belvedere in še mnogo čim! Popoldne nadaljevanje vožnje ob reki Visli v Toruń. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
4. dan: Toruń-grad Malbork
Zajtrk. Toruń, ki leži ob reki Visli, je zgodovinsko eno izmed najpomembnejših poljskih mest (bogato hanzeatsko pristanišče, rojstni kraj Nikolaja Kopernika). Mesto je ohranilo svoj starodavni sijaj, lahko ga imenujemo tudi »gotsko mesto«. Sprehod po starem delu mesta z ogledi: Marijina cerkev, Glavni trg z mestno hišo, cerkev sv. Janeza, Kopernikova rojstna hiša – muzej … Nato vožnja na sever. Na vrsti bo ogled gradu Malbork. Izjemna velikost gradu, ki kraljuje nad reko Nogat, presune vsakogar. Ne samo, da je to največji evropski grad, ki so ga zgradili iz opeke, in da je izredno častitljive starosti, sodi tudi med najvišje arhitektonske komplekse med posvetnimi stavbami. Grad je čudovit primer klasične srednjeveške trdnjave z močnim obrambnim obzidjem, z labirintom bogato opremljenih ter okrašenih večjih in manjših soban, pravzaprav gre za pravo obzidano mesto. V 13. stol. ga je dal zgraditi Nemški viteški red, v 14. stol. pa je celo postal rezidenca Velikega mojstra reda. V II. svetovni vojni je bil poškodovan, vendar so ga Poljaki v celoti obnovili in je zdaj res vreden ogleda. Nato vožnja v Gdańsk. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
5. dan: Gdańsk-Sopot-Gdynia
Zajtrk. Gdańsk je največje mesto severne Poljske in eno najlepših mest severne Evrope. S sosednjima mestoma Sopot in Gdynia se počasi zliva
v eno samo veliko mesto z imenom Tromestje, ki ima slikovito lego ob obali Gdańskega zaliva, ki je del Baltskega morja. Gdańsk je seveda največji, najstarejši in daleč najpomembnejši del Tromestja. V srednjem veku je bilo mesto veliko hanzeatsko trgovsko središče Nemškega viteškega reda in tudi največje pristanišče na Baltiku, dolga stoletja najbogatejše mesto Poljske. Domačini so bili znani izdelovalci pohištva, še bolj pa draguljarji, pri katerih so naročali prekrasne zaklade najrazličnejši evropski dvori (izdelki iz jantarja so še danes zelo znani). V tem času so nastali čudoviti arhitekturni spomeniki. Na sprehodu po mestu si bomo ogledali najlepše znamenitosti: mestna vrata, Dolgo ulico, mestno hišo, Artusov dvor, Zlato hišo, Marijino baziliko, Dolgo nabrežje s srednjeveškim žerjavom … Obiskali bomo Muzej jantarja. Skočili bomo tudi v Sopot, nekoč najbolj mondeno poljsko letovišče. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
6. dan: Gniezno-Poznań
Zajtrk. Slovo od Baltika. Vožnja mimo Bydgoszcza v staro mesto Gniezno, zibelko poljske države. O nastanku mesta govori zanimiva legenda … Ponos mesta je gotska katedrala. Po ogledih nadaljevanje poti v Poznań, pomembno zgodovinsko mesto, nekoč tudi uradna prestolnica Poljske. Sprehod po starem delu mesta z ogledom prekrasnega Glavnega trga, mestne hiše, katedrale … Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
7. dan: Wrocław
Zajtrk. Vožnja v Wrocław, središče Šlezije in eno največjih poljskih mest. Leži na nižini ob kanalih reke Odre, kar mu daje posebno privlačnost. Mesto je bilo od nekdaj pomembno kulturno središče. Šest stoletij je bilo vrisano na zemljevide Češke, Avstrije in Prusije, zato ni presenečenje, da je mesto nekakšen arhitekturni mozaik različnih stilov. Ogled starega mestnega jedra z monumentalno mestno hišo … Obiskali bomo tudi otok Ostrow Tumski, najstarejši del Wrocława s katedralo. Nastanitev, večerja in nočitev.
8. dan: Sudetsko gorovje-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja na jug po Sudetih, razgibanem gorskem svetu, kjer so znana poljska letovišča in toplice. Za slovo bomo obiskali še tisoč let staro mesto Kłodzko z vso njegovo srednjeveško očarljivostjo. Vožnja mimo Dunaja v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji