domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Po dolini Rena in Mozele
Vodstvo dr. Ferdinand Šerbelj Cesarske romanske katedrale in Gutenbergova biblija
od 08.okt.2020
do 11.okt.2020
Cena
419 (najmanj 40 potnikov),
469 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Speyer-Mainz
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja mimo Münchna in Stuttgarta v Speyer, staro škofijsko in cesarsko mesto. Že od daleč bomo zagledali visoke zvonike katedrale. Zgradili so jo v začetku 11. stol. in predstavlja čudovit primer romanske arhitekture. Vožnja v Mainz. Večerja in nočitev.
2. dan: Mainz-dolina Rena-Koblenz
Zajtrk. Mainz je staro škofijsko mesto in najpomembnejše vinsko trgovsko središče v Nemčiji. Leži na sotočju Rena in Majne. Tudi to mesto krasi romanska katedrala izredne velikosti, h kateri je prizidan križni hodnik z mnogimi nagrobniki. Iz Mainza je doma oče sodobnega tiskarstva – Johannes Gutenberg (1394-1468). Obisk Gutenbergovega muzeja, kjer je ohranjena njegova ročna preša, nekaj inkunabul in starejših knjig, predvsem pa originalna Gutenbergova biblija. Po krajšem sprehodu po starem delu mesta se bomo napotili proti dolini Rena do Rüdesheima, najbolj priljubljenega turističnega kraja doline. Izredno ozke ulice, še posebej Drosselgasse, so polne obiskovalcev, posebna privlačnost pa so značilni lokali, ki ponujajo domači rizling. Obiskali bomo tudi vinski muzej Brömserburg. V Rüdesheimu se začne najlepši in najbolj romantični del doline Rena. Reka, ki se tod imenuje Srednji Ren, si je utrla svojo pot skozi dolino Renskega hribovja, nad katero se dvigajo mogočni gradovi, o katerih so zapisane mnoge legende in pesmi, na prisojnih pobočjih pa raste žlahtna vinska trta. Nadvse bomo uživali ob razgledih na slikovito dolino, videli bomo tudi Loreley, ki jo v svoji pesmi opeva Heine. Proti večeru prihod v Koblenz. Mesto je bilo nekoč pod upravo trierskih nadškofov, po francoski revoluciji pa je prišlo pod francoski vpliv, saj so
se sem zatekli bratje Ludvika XVI. Staro mestno jedro obkroža Marijino cerkev, in če ne bomo po večerji preutrujeni, se bomo podali na krajši potep in si morda privoščili pivo ali vino – po obeh mesto tudi slovi. Nočitev.
3. dan: vožnja ob Mozeli-Trier
Zajtrk. Koblenz leži na sotočju Rena in Mozele. Čisto na koncu ošiljenega rta stoji velikanski kip cesarja Viljema I. na konju. S podstavka kipa, do katerega vodi 107 stopnic, je čudovit razgled na mesto s pristaniščem ter na obe reki. Vožnja ob Mozeli, ki se iz Koblenza počasi vije skozi masiva Eifel in Hunsrück proti mestu Trier. Na nadvse slikoviti vožnji po Mozelski dolini bomo lahko opazovali žlahtno vinsko trto, ki uspeva levo in desno na strmih pobočjih (rizling), mnoge utrdbe, gradove, cerkve … Ustavili se bomo v enem od najlepših krajev doline – v mestecu Cochem, ki leži stisnjeno med Mozelo in strmim hribom, poraščenim z vinogradi, nad katerimi kraljuje grad. Raj za romantike in fotografe! Nato bomo pot nadaljevali v Trier. Trier je mesto s pomembno zgodovino: stičišče keltske, germanske in latinske kulture, ki so vplivale na razvoj zahodne civilizacije, nekoč prestolnica antičnega Rima na nemških tleh, danes škofijsko mesto in ne nazadnje vinogradniško središče. Ogledi: Porta Nigra – najpomembnejša antična zgradba, katedrala – zgodnjeromanska trdnjavska stavba, Marijina cerkev … Večerja in nočitev.
4. dan: Worms-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Worms, ki je bilo tako kot Speyer in Mainz cesarsko mesto ob Renu z legendarno preteklostjo. Tudi to mesto se ponaša z več kot imenitno romansko katedralo sv. Petra, ki si jo bomo tudi ogledali. Vožnja mimo Münchna v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji