domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ROMUNIJA IN BOLGARIJA > Romunija, Moldavija in Bolgarija (z letalom)
Romunija, Moldavija in Bolgarija (z letalom)
Izčrpno potovanje na evropski vzhod

Skrivnostne dežele, kjer na podeželju živi še vsaj polovica prebivalstva, vabijo k odkrivanju svojih lepot, odlične kulinarike in pristnih običajev, ki so v mnogih pogledih še danes gonilo vsakdana. Poleg tega nas bodo sprejeli čudoviti samostani in drugi kulturni spomeniki, ki so skoraj vsi uvrščeni v Unescovo kulturno dediščino, številne lepe vasice in prijazni domačini. Romunija in Bolgarija sta najnovejši pridruženi članici Evropske Unije, vendar nudita svojstven in pristen način podoživljanja že minulih časov.

od 24.jun.2020
do 05.jul.2020
Cena
1.350 (najmanj 25 potnikov),
1.390 (najmanj 20 potnikov),
1.450 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Bukarešta
Zberemo se na ljubljanskem letališču in poletimo v Bukarešto. Po pristanku se odpravimo na ogled romunske prestolnice. Današnje velemesto, ki ga zaradi lepih širokih bulevarjev, parkov in palač imenujemo »Vzhodni Pariz«, je pričelo dobivati današnji videz v tridesetih letih prejšnjega stoletja in v času Ceausescuove vladavine. Med vožnjo z avtobusom in deloma peš si ogledamo najpomembnejše: cerkev Stavropoleos, veliki gradbeni dosežek stare romunske arhitekture, Patriarhovo cerkev iz 17. stol., v kateri je bil kronan prvi romunski kralj Karel I., slavolok zmage (kopija pariškega), mogočno stavbo parlamenta, za ameriškim Pentagonom največjo državniško palačo na svetu, zgrajeno v klasicističnem slogu leta 1902, najstarejšo mestno cerkev Curtea Vedre… Večerja in nočitev.
2. dan: Bukarešta-Sinaia-Peles-Bran-Sighisoara
Odhod proti Transilvaniji, v razgibano karpatsko hribovje, kjer nas pričakuje Sinaia, lepo gorsko letovišče, priljubljeno poleti in pozimi. Ime Sinaia je povezano z romanjem plemiča Mihaia Cantacuzina na goro Sinai v Egiptu. Leta 1695 je tukaj ustanovil istoimenski samostan. Kasneje so Sinaio zaradi izredne lepote imenovali tudi “Biser Karpatov”. Ogled pravljično lepega kraljevega gradu Peleş, zgrajenega večinoma v slogu nemške renesanse z bogato opremljeno notranjščino. Nadaljevanje poti v Bran, kjer na skali nad vasjo kraljuje mogočni grad. Leta 1382 so ga za obrambo pred Turki zgradili prebivalci Braşova. Grad je poznan tudi z imenom “Drakulov grad”, saj naj bi nekaj časa tukaj preživel tudi princ Vlad Ţepeş. Pozno kosilo. Dan končamo v Sighisoari. Nočitev.
3. dan: Sighisoara-Biertan-Cluj Napoca
Sighişoara je do popolnosti ohranjeno srednjeveško mesto (Unesco). Današnja oblika je delo germanskih prebivalcev Sasov, ki so se od 12. stoletja dalje priseljevali v te kraje. Obiskali bomo staro citadelo na hribu, ki jo obkroža obzidje z mnogimi obrambnimi stolpi iz 14. stol. Na potepu po starodavnem mestu bomo videli dominikansko cerkev, gotsko cerkev na hribu, glavni trg, hišo, kjer se je rodil in nekaj let živel Vlad Ţepeş - Drakulovo hišo ... Vožnja v Biertan. Na hribu nad vasjo stoji utrjena cerkev, ki so jo v 15. stol. postavili Sasi. Odlično ohranjeno 12 metrov visoko obzidje je cerkev branilo pred turškimi napadi. Zaradi izjemne arhitekturne vrednosti je cerkev vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Nato vožnja v madžarsko-romunsko mesto Cluj-Napoca, ki je bilo včasih prestolnica Transilvanije. Ogledali si bomo cerkev sv. Mihaela, ki sodi med najlepše primere gotske arhitekture v Romuniji, kip Matije Korvina, slavnega madžarskega kralja... Večerja. Nočitev.
4. dan: Cluj Napoca-Moldovita-Sucevita-Voronet-Suceava
Pot nas danes pelje proti severni pokrajini Bukovini, ki slovi po slovi po svojih biserih – čudovitih samostanih in cerkvah, najstarejših in najlepših v tem delu Evrope. Med pomembnejšimi je samostan Moldovita, ki ga je v 16. stol. dal zgraditi moldavski princ Petru Rares. Najmogočnejši in verjetno najlepši med vsemi je samostan Sucevita. Tudi tukajšnjo cerkev prekrivajo prelepe poslikave. Če bo čas dopuščal, lahko obiščemo tudi samostan Voronet, kjer nas prevzame ogled »vzhodne Sikstinske kapele«. Zaključek dneva v Suceavi. Večerja in nočitev.
5. dan: Suceava-Moldavija-Kišinjev
Danes nas čaka vožnja preko vzhodne romunske pokrajine Moldavije, ki že z imenom nakazuje, da je bila nekoč del sosednje države Moldavije. Prestop meje pri hidrocentrali Costesti. Vožnja mimo mesta Balti in popoldanski prihod v prestolnico Kišinjev. Ogled glavnih znamenitosti: slavolok zmage, ortodoksna katedrala, vladna poslopja, knjižnica, mestni park... Večerja in nočitev.
6. dan: Kišinjev-Romunija-Galati-Tulcea
Moldavija je med drugim priznana proizvajalka vinske kapljice, zato obiščemo eno od kleti, kjer imamo tudi pokušnjo. Danes smo spet namenjeni proti Romuniji in sicer njenemu južnemu delu ob izlivu Donave v Črno morje. Donavo prečkamo s trajektom, ki nas popelje do mesta Tulcea. Večerja in nočitev.
7. dan: Delta Donave-Mamaia-Bolgarija-Varna
Danes nas čaka prijetno doživetje med vožnjo z ladjico po kanalih donavske delte, ki je izjemno zanimiva biosfera z mokrišči in številnimi vrstami ptic. Nato sledi vožnja do obale Črnega morja. Kosilo. Popoldne prečkamo mejo z Bolgarijo in se odpeljemo do Varne. Večerni sprehod po mestu. Nočitev.
8. dan: Varna-Nesebar-Veliko Tarnovo
Odpravimo se proti Nesebarju, bolgarskemu obmorskemu letovišču, ki ga imenujejo "Biser Črnega morja" ali kar "Bolgarski Dubrovnik". Staro mestno jedro leži na otočku, ki je zdaj umetno povezano s kopnim. Romantične ozke ulice, zgodovinska arhitektura čudovitih hiš in cerkva je Nessebar popeljala na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na sprehodu po zares lepem mestu si bomo ogledali glavne znamenitosti: cerkev sv. Štefana, cerkev Kristusa Pantokratorja, ki navdušuje z barvnimi dekoracijami zunanjosti. Kosilo. Nato odhod proti Velikemu Tarnovu. Nočitev.
9. dan: Veliko Tarnovo-Etar-Šipka-Kazanlak
Veliko Tarnovo velja za najbolj slikovito bolgarsko mesto. Leži ob reki Jantri ob vznožju treh gričev: Carevec, Trapezica in Sveta Gora. Ponaša se s slavno zgodovino, tukaj je bila prestolnica Drugega bolgarskega cesarstva, zato ne nosi zaman tudi imena "Mesto cesarjev". Ogled znamenite trdnjave Carevec z mogočnim obzidjem, stražarskimi stolpi, ostanki samostana in cerkva, s patriarhovim kompleksom in cesarsko palačo. Spoznavanje dežele nadaljujemo v vasi Etar, ki je pravi živi muzej na prostem. Zaščitni znak vasi so vodni mlini, sicer pa je tu vse tako kot pred stoletji, zato nam lepo prikazuje tradicionalno bolgarsko življenje. Kosilo. Pot čez prelaz Šipka do Doline vrtnic in mesta Kazanlak, kjer je središče pridelovanja olja iz vrtnic, enega od narodnih simbolov Bolgarije. Nočitev.
10. dan: Kazanlak-Plovdiv-Bansko
Kazanlak je prestolnica svetovno znane Doline vrtnic. Obisk Muzeja vrtnic, kjer bomo spoznali originalni način pridobivanja slavnega bolgarskega rožnega olja. Ogledali se bomo še kopijo Tračanske grobnice (original je pod zaščito Unesca in sodi v 4. stol. pr. n. št.). Nato odhod v Plovdiv, ki se ponaša z izjemno bogato in dolgo zgodovino, tu so se križale že antične in srednjeveške trgovske poti. Mesto je celo starejše kot sta Rim ali Atene. Kosilo. Stari del Plovdiva velja za privlačno turistično točko, kjer naletimo na antični kolosej in gledališče, ostanke mestnega obzidja… Dan končamo v znanem bolgarskem smučarskem središču Bansko. Nočitev.
11. dan: Bansko-Rila-Bojana-Sofija
Zjutraj se odpeljemo do ene največjih bolgarskih znamenitosti, samostana Rila v istoimenskem pogorju. V tem srednjeveškem samostanu pod zaščito Unesca se nahajajo izredno dragocene rokopisi in ikone, saj je bil samostan središče bolgarskega kulturnega življenja. Nato pot proti bolgarski prestolnici Sofiji. Na njenem obrobju se ustavimo pri cerkvi v Bojani, ki jo krasijo čudovite srednjeveške freske pod zaščito Unesca. Prvi ogledi Sofije, ki leži na 545 m visoki planoti ob vznožju gore Vitoša. Mesto je bilo zaradi svoje lege v središču Balkanskega polotoka in na pol poti med Jadranskim in Črnim morjem že od davnine pomembno cestno križišče. Zgodovina je dolga in zanimiva, za ozemlje so se bojevali Tračani, Rimljani, Huni, Slovani, Turki... Večerja in nočitev.
12. dan: Sofija-Ljubljana
Nadaljevanje ogledov Sofije: katedrala Aleksandra Nevskega, cerkev sv. Sofije iz 6. stol., po kateri je mesto dobilo svoje ime, rotunde sv. Jurija … Po ogledih odhod na letališče in polet v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji