domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Romunija

Prelepa mesta, mogočne trdnjave in gradovi, utrjene cerkve, preproste vasice in neokrnjena narava, spoznavali bomo romunsko bogato zgodovino ter vsakdanje življenje!

Poseben poudarek bo na poslikanih samostanih v Bukovini ter na lesenih cerkvah v Maramuresu - te izredne umetnine na severu dežele so tudi na Unescovem seznamu.

od 25.apr.2022
do 02.maj.2022
Cena
679 (najmanj 35 potnikov),
779 (najmanj 25 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Arad
Odhod iz Ljubljane ob 5. uri. Vožnja preko Madžarske v Arad, lepo univerzitetno mesto. Avtobusni ogled najlepših palač, cerkva in drugih spomenikov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
2. dan: Hunedoara-Sibiu
Zajtrk. Vožnja v Transilvanijo, v osrednjo in največjo romunsko deželo, nadvse slikovito in razgibano pokrajino, ki jo na zahodu, jugu in vzhodu obdajajo Karpati. Vožnja v Hunedoaro, kjer se vzdiguje mogočen gotski grad z istim imenom, ki sodi med največje dragulje romunske arhitekture. Začetki segajo v 14. stol. in najbrž še dlje nazaj. Kasneje so ga večkrat povečevali in obnavljali, danes pa lahko občudujemo skoraj do popolnosti ohranjeno grajsko obzidje, obrambne stolpe, dvorane, kapelo ... Zgodovina gradu je povezana z družino Korvin - z madžarskimi kralji, ki so bili dolga leta lastniki gradu. Po ogledih nadaljevanje vožnje v starodavno vasico Sibiel, kjer nam bodo prijazni domačini pripravili pozno kosilo. Vožnja v srednjeveški Sibiu. Mesto je najbolj cvetelo v času saškega naseljevanja, ko je bilo tukaj kar 19 različnih cehov. Germanski vpliv je bil izredno močan tudi na področju kulturnega življenja, kar opazimo še danes. Sprehod po starem mestu z ogledom obzidja, zanimivih ulic, Trga oči, Železnega mostu ali Mostu lažnivcev, pravoslavne katedrale ... Nastanitev v hotelu in nočitev.
3. dan: Bukarešta
Zajtrk. Nadaljevanje poti čez Južne Karpate v deželo Vlaško, bolj ravninsko pokrajino, po kateri na jugu ob meji z Bolgarijo teče Donava. Vožnja v Bukarešto, glavno mesto Romunije, ki leži sredi vlaške nižine. Njena zgodovina je dolga in zanimiva, saj je bilo mesto ustanovljeno že leta 70 pr. n. št. Za zlato dobo Bukarešte štejejo leta v začetku 20. stol., ko si je Romunija za zgled postavila Pariz. Takrat so nastali široki bulvarji, prekrasne palače, priljubljeni moderni parki, in tako si Bukarešta ni zaman pridobila še dveh imen: “Mali Pariz” in “Pariz Balkana”. Avtobusni ogled glavnih mestnih znamenitosti: palač ministrstev, slavolokov, avenij, fontan, parlamenta, ki je za ameriškim Pentagonom druga največja stavba na svetu, Patriarhove cerkve, Muzeja na prostem ... Nastanitev v hotelu. Večerja v narodni restavraciji s folklornim programom. Nočitev.
4. dan: Sinaia - grad Bran - Predeal
Zajtrk. Nadaljevanje vožnje proti severu. Spet se vračamo v Transilvanijo, v razgibano karpatsko hribovje. Naš cilj je Sinaia, prelepo gorsko letovišče, priljubljeno poleti in pozimi. Ime Sinaia je povezano z romanjem plemiča Mihaia Cantacuzina na goro Sinai v Egiptu. Leta 1695 je tukaj ustanovil istoimenski samostan - ogled samostanske cerkve. Kasneje so Sinaio zaradi izredne lepote imenovali tudi “Biser Karpatov”, še posebej potem, ko jo je za svojo poletno rezidenco leta 1870 izbral kralj Karel I. Ogled pravljično lepega kraljevega gradu Peleş, zgrajenega večinoma v slogu nemške renesanse z bogato opremljeno notranjščino. Nadaljevanje poti v Bran. Na skali nad vasjo kraljuje mogočen grad Bran. Leta 1382 so ga za obrambo pred Turki zgradili prebivalci Braşova. Grad je poznan tudi z imenom “Drakulov grad”, saj naj bi nekaj časa tukaj preživel tudi princ Vlad Ţepeş. Še vožnja v Predeal, najvišje ležeči romunski kraj in priljubljeno smučarsko letovišče. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
5. dan: Braşov-Sighişoara
Zajtrk. Nadaljevanje vožnje v Braşov, prijetno srednjeveško mesto. Sprehod po obzidanem
mestu z ogledom najlepših arhitektonskih stvaritev: Mestne hiše, Črne cerkve … Vožnja v Sighişoaro, do popolnosti ohranjeno srednjeveško mesto (Unesco). Današnja oblika je delo germanskih prebivalcev Sasov, ki so se od 12. stol. dalje priseljevali v te kraje. Obiskali bomo staro citadelo na hribu, ki jo obkroža obzidje z mnogimi obrambnimi stolpi iz 14. stol. Vanjo bomo vstopili skozi stolp z uro. Na potepu po starodavnem mestu bomo videli dominikansko cerkev, glavni trg, hišo, kjer se je rodil in nekaj let živel Vlad Ţepeş - Drakulovo hišo ... Vožnja do našega hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.
6. dan: Voronet
Zajtrk. Nadaljevanje poti na sever v Bukovino, slikovito pokrajino v severni Romuniji. Dežela se ponaša s številnimi poslikanimi pravoslavnimi samostani, ki so zaradi izjemne umetniške vrednosti na Unescovem seznamu. Čudovite freske, ki od vrha do tal krasijo zunanje stene cerkva so zelo redek umetniški zaklad in zares vredne naše pozornosti. Obiskali bomo tri najslavnejše samostane. Danes si bomo ogledali samostan Voronet s cerkvijo sv. Jurija, ki ga je leta 1487 dal zgraditi Štefan Veliki v zahvalo za zmago nad Turki. Zaradi intenzivnih barv, predvsem modre ("voronetsko modra") ter motiva "Poslednje sodbe" si je cerkev prislužila tudi ime "Sikstinska kapela vzhoda". Vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in nočitev.
7. dan: Moldovita - Sucevita
Zajtrk. Nadaljevanje ogledov poslikanih samostanov. Najprej bo na vrsti samostan Moldovita z začetka 16. stol., ki se lahko pohvali z najbolje ohranjenimi freskami, nato pa še Sucevita z zunanjimi in notranjimi freskami, ki so nastale leta 1601 in prikazujejo prizore iz Stare in Nove zaveze. Vožnja po razgibanem severnem delu Romunije v prestolnico Maramuresa z imenom Baia Mare. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
8. dan: Desesti - Barsana - Sapanta
Zajtrk. Naše popotovanje po Romuniji bomo sklenili v idilični podeželski pokrajini Maramures, kjer je stoletno izročilo še vedno del vsakdanjega življenja. Maramures slovi po bogati kulturni dediščini odlično ohranjenih lesenih cerkva, ki so jih gradili od 17. do 19. stol. Najprej bomo videli cerkev Desesti (1770), ki je zaradi harmonične celote in dobro ohranjenih notranjih poslikav na Unescovem seznamu. Nato bomo obiskali samostanski kompleks Barsana z leseno cerkvijo (1720), ki je prav tako na Unescovem seznamu. Za konec nas čaka še nekaj posebnega: ogled Veselega pokopališča v Sapanti (Cimitirul Vesel po romunsko) - ime si je prislužilo zaradi živahno pobarvanih križev oz. nagrobnikov in zabavnih epitafov na njih, ki pripovedujejo o dogodkih iz življenja umrlih. Po ogledih vožnja mimo Budimpešte in Maribora v Ljubljano - prihod v poznih nočnih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji