Skandinavija
Norkdap, Lofotski otoki in tri prestolnice
Poletje je najlepši letni čas za obisk skandinavskih dežel, ko se razcveti narava in postanejo mesta in vasice še bolj prijazne, kot so sicer. Med zasanjanimi finskimi jezeri in zelenimi gozdovi bomo prispeli do Norveške in se kmalu znašli na najsevernejšem kotičku Evrope. Lahko si bomo zasluženo nazdravili s šampanjcem, čeprav ne bomo še niti na polovici poti. Čaka nas namreč še prekrasna norveška obala z idiličnimi vasicami in rdečimi hiškami, Lofotskimi otoki, prekrasnimi fjordi...

Okolju najbolj prijazen javni prevoz ima Oslo
Tomaž in Sabina z Norveške
Lucija iz Švedske
od 11.jul.2021
do 23.jul.2021
Cena
1.940 (najmanj 40 potnikov),
1.990 (najmanj 30 potnikov),
2.040 (najmanj 20 potnikov),
Vključuje: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča, avtobusni prevoz po Skandinaviji, namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*** z zajtrki, 10 večerij (večerje ni 1. in 5. dan), oglede s slovenskim vodičem, nezgodno in zdravstveno zavarovanje;
Doplačilo po želji: enoposteljna soba 450 evrov, vstopnine plačate vodniku;
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Helsinki
Zjutraj se odpeljemo do zagrebškega letališča in poletimo v Helsinke. Popoldne že uživamo v sproščenem vzdušju finske prestolnice. Helsinki nas bodo očarali s prelepimi parki in bogato arhitekturo. Ogledali si bomo parlament, Senatni trg s stolnico, zanimivo cerkev v skalni jami, spomenik Sibeliusu, koncertno in kongresno dvorano Finlandia. Prevoz do hotela in nočitev.
2. dan: Helsinki-Lahti-Jyvaskyla
Morda še kakšno urico preživimo v Helsinkih in se sprehodimo po zanimivi tržnici in osrednjem bulevarju, kjer v poletnih mesecih ljudje posedajo v številnih barih in restavracijah. Nato nadaljujemo z vožnjo proti severu in se ustavimo v najpomembnejšem finskem skakalnem središču Lahtiju. Tu vidimo znamenite skakalnice, ki so nekoč predstavljale finski ponos, danes pa je ta šport na Finskem nekoliko v zatonu. Sledi pot še naprej proti severni jezerski pokrajini. Večerja in nočitev.
3. dan: Oulu-Rovaniemi
Potujemo po deželi tisočerih jezer, kjer nas bo obkrožala prelepa finska narava neskončnih zelenih gozdov in modrih jezer. Prispeli bomo do pristaniškega mesta Oulu ob Botnijskem zalivu. Tu si bomo privoščili krajši počitek in se nekoliko sprehodili po živahni tržnici. Naša današnja pot se bo končala v prestolnici finskih Laponcev, Rovaniemiju. Mesto slovi po znamenitem muzeju Arktikumu. Zvečer se lahko sprehodimo po živahnih ulicah. Večerja in nočitev.
4. dan: Rovaniemi-Sodankyla-Ivalo-Inari
Zjutraj bomo obiskali muzej, ki na zanimiv način prikazuje življenje Laponcev. Sledi pot proti severu in kmalu bomo prestopili polarni krog. Znašli se bomo v Božičkovi vasi, kjer mu bomo lahko oddali svoje želje in voščilnice. Nadaljnjo pot pa nam bodo morda že popestrili severni jeleni, ki tu mirno prečkajo asfaltirane ceste. V Sodankyli si bomo ogledali eno najstarejših lesenih cerkva Laponcev, v Ivalu pa si bomo ob reki mogoče nabrali prgišče zlata, ki ga še danes izpirajo iz rečnih naplavin. Zvečer prispemo na sveto območje Laponcev ob jezeru Inari. Večerja in nočitev.
5. dan: Inari-Nordkap
Ta dan bo eden od vrhuncev našega potovanja. Najprej bomo obiskali odličen muzej v Inariju, ki nam bo še bolj približal življenje Laponcev in življenje na skrajnem severu Evrope. Ob svetem jezeru Inari bomo pot še nekaj časa nadaljevali po Finski, kmalu pa bomo zagledali zasnežene norveške vrhove. Sprejeli nas bodo prvi fjordi in ribiške vasice in tako bomo skozi podmorski tunel prispeli na otok, katerega skrajni rob je tudi najsevernejša točka Evrope. Na Nordkapu bomo, če nam bo vreme dovoljevalo, uživali v opazovanju polnočnega sonca ter tako doživeli nepozabno belo noč. Nočitev.
6. dan: Nordkap-Alta-Trømso
Odpravili se bomo mimo številnih zalivov do mesteca Alta. Tu teče tudi istoimenska reka, ki je znana po svoji naravni lepoti in lovljenju lososov. Alta slovi še po dobro ohranjenih, več kot tisoč let starih skalnih
poslikavah, ki jih bomo opazovali v tej prelepi naravi. Sledi nadaljevanje poti ob zanimivi obali ter večerni prihod v Trømso. Živahno mestece, znano tudi kot izhodišče za mnoge odprave na severni tečaj, najbolj slovi po svoji arktični katedrali. Večerja in nočitev.
7. dan: Trømso-Lofotski otoki
Dan bomo preživeli v vožnji vzdolž slikovite in divje severne norveške obale. Tu bomo spoznali, kako zna biti neusmiljena narava do njenih prebivalcev. Mimo Narvika, ki je odigral pomembno vlogo med drugo svetovno vojno, bomo prispeli na Vestalsko otočje, v daljavi pa bomo že zagledali tudi zasnežene vrhove na Lofotskih otokih. Večerja in nočitev.
8. dan: Lofotski otoki-Bødo
Lofotski otoki nas bodo očarali z neokrnjeno naravo, spoznali bomo pravljične ribiške vasice pa tudi trdo ribiško življenje. Slikovitost rdečih ribiških koč dopolnjujejo lesena stojala za sušenje rib. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali največjo vikinško hišo in spoznali, kako so si življenje organizirali ti slavni morjeplovci. Popoldne bomo odpluli nazaj na celino v mesto Bødo. Večerja in nočitev.
9. dan: Bødo-Mo I Rana-Steinkjer
Nekaj časa se bomo še vozili ob zalivih, kmalu pa prispeli do narodnega parka Saltfjelet. Pot nas bo vodila po arktični cesti proti jugu, pokrajina pa se bo precej spremenila, saj bo gozdove zamenjala tundra. Končno še enkrat prispemo severnega tečajnika, kjer lahko položimo kamenček za srečo v piramido. Postanek naredimo še v Mo I Rani in nato nadaljujemo pot preko notranjosti proti jugu, kjer se začenja poljedelsko območje z značilnimi lesenimi hiškami. Večerja in nočitev.
10. dan: Steinkjer-Trondheim-Lillehamer
Skozi obsežna poljedelska območja nadaljujemo pot do Trondheima, kjer nas bo očaralo staro mestno jedro z Nidresovo stolnico. Tu še danes kronajo in pokopavajo norveške kralje. Prevzela nas bosta še največja lesena palača na svetu Stifsgarden in nekdanja kraljeva rezidenca blizu osrednjega trga, kjer stoji kip, posvečen ustanovitelju mesta. Posebno lep je pogled z mostu na barvita poslopja nekdanjih skladišč ob reki Nides. Popoldan bomo zapustili nekdanjo prestolnico norveške kraljevine, prečkali nekaj naravnih parkov in zvečer prispeli v Lillehamer. Večerja in nočitev.
11. dan: Lillehamer-Oslo
Dopoldan spoznamo olimpijski Lillehamer. Ogledamo si olimpijski center s skakalnicama, ki dominirata nad mestom. Popoldan nadaljevanje poti v Oslo. Tudi najmanjša med skandinavskimi prestolnicami ponuja mnoge zanimivosti. Ogledali si bomo zibelko zimskih športov in norveški ponos, športni center Holmenkolen ter se sprehodili skozi prelep Vigelandov park. Večerja in nočitev.
12. dan: Oslo-Stockholm
Nadaljujemo z ogledi norveške prestolnice. Ustavili se bomo pred mestno hišo, ki je pravi simbol Osla. Očarala nas bo kraljeva palača, videli bomo parlament in Nobelov inštitut. Nato odpotujemo proti švedski prestolnici Stockholm. Večerja in nočitev.
13. dan: Stockholm-Ljubljana
Za konec spoznamo še izjemni Stockholm. Videli bomo mestno hišo, parlament, videli stolnico, kraljevo palačo in Nobelovo ustanovo, se zapeljali čez mnoge mostove in zalive. Ena od največjih znamenitosti je muzej Vasa, kjer bomo spoznali izjemno dobro ohranjeno vojaško ladjo iz 17. stoletja, ki pomeni tudi vrhunec rezbarstva v tem času. Nekaj prostega časa za sprehod po slikovitem starem delu mesta Gamlastan, nato pa odhod na letališče in polet v Zagreb. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.