domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Istra z dr. Šerbeljem
Istra z dr. Šerbeljem
Z dr. Ferdinandom Šerbeljem

Najlepši umetnostni spomeniki hrvaške in slovenske Istre.

od 05.nov.2022
do 06.nov.2022
Cena
165 (najmanj 30 potnikov),
185 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Hum - Roč - Opatija - Kastav
Odhod iz Ljubljane ob 7. uri. Vožnja skozi Reko v hrvaško Istro. Od Roča do Huma vodi 7 km dolga pot poimenovana Aleja glagoljašev. Ob cesti je postavljenih enajst spomenikov sodobnih hrvaških kiparjev, ki s svojo simboliko prikazujejo glagoljaše in glagoljaštvo kot cerkveni, politični in kulturni pojav, kot bistvo hrvaške narodne obstojnosti in njihove povezave z ostalimi slovanskimi in drugimi evropskimi narodi. V Roču in Humu je bilo od 13. stol. dalje močno središče glagolske književnosti, v glagolici so napisane mnoge pomembne hrvaške knjige (abecednik, brevir, misal ...). Hum je naselje na hribčku nad dolino reke Mirne, poznano tudi kot najmanjše mesto na svetu. Pravzaprav ima zares vse, kar mora imeti mesto: utrjeno obzidje z mestnimi vrati, kaštel, župnijsko cerkev sv. Hieronima, pokopališče ... Roč pa je majhno staro mestece ob vznožju Čičarije z župnijsko cerkvijo sv. Jerneja in sv. Antona. Nadaljevanje poti skozi predor pod Učko v Kvarnerski zaliv. Ustavili se bomo v Opatiji, slavnem letovišču v Kvarnerju. Turizem se je začel razvijati konec 19. stol. in sem so zaradi prijetnega podnebja kmalu začele prihajati slavne osebnosti - Opatijo so pogosto imenovali tudi "Jadranska Nica". Ogled zanimivega Muzeja turizma v vili Angiolina sredi prekrasnega vrta ter nekdanje opatijske cerkve, nato pa prosto za sprehod po romantični promenadi ob morju. Nadaljevanje vožnje v Kastav, staro mestece nad Reko. O nekdanji slavi danes pričata staro mestno jedro ter še delno ohranjeno obzidje. Ogled: Aleja velikanov s književnikom Vladimirjem Nazorjem na čelu, Osojnakova kotlarija - delavnica, kjer so nekdaj izdelovali posodo in kotle iz bakra, cerkvica sv. Sebastjana in Fabjana, Fortica - nekdanja trdnjava, od koder je čudovit razgled na Kvarner in Učko, mestna loža iz 1571, Voltica - mestna vrata, sodarska delavnica, Idina pekarna, Lokvina - glavni mestni trg s Kaštelom in cerkvico sv. Trojice, Crekvina - ruševine stare cerkve, župnijska cerkev sv. Helene … Vožnja v hotel, namestitev, večerja in nočitev.
2. dan: Sv. Peter - Krkavče - Koštabona - Hrastovlje - Socerb
Zajtrk. Dan bomo namenili lepotam slovenske Istre. Najprej se bomo zapeljali v vasico Sv. Peter in obiskali Tonino hišo z etnološko zbirko, staro istrsko oljarno in istrsko kuhinjo.

Naslednji postanek bo v Krkavčah, ki slovi po skrivnostnem “krkavškem kamnu” z reliefno podobo človeka. Nadaljevanje vožnje v Koštabono, slikovito naselje s tlorisom v obliki drevesa, ki sodi med urbanistično najlepše zasnovane vasi v istrskem delu Slovenije.

Po istrskem okrepčilu nadaljevanje poti vse do Hrastovelj. Na nizki vzpetini nad vasjo stoji za visokim tabornim obzidjem skrita cerkev sv. Trojice. Romanska stavba je nastala v visokem srednjem veku, nekje v 12. ali 13. stol., zaslovela pa je kot spomenik poznogotskega stenskega slikarstva. Leta 1490 jo je v celoti mojstrsko poslikal Janez iz Kastva in v svojih upodobitvah prikazal religiozni in vsakdanji svet takratnega istrskega človeka. Najznamenitejša je gotovo freska Mrtvaški ples - posvetili ji bomo malo več naše pozornosti.

Zadnji postanek bo pri gradu Socerb, ki kraljuje nad prepadnimi stenami nad istoimensko vasjo. Občudovali bomo grajsko zunanjost in uživali ob lepem razgledu na Tržaški zaliv. Vrnitev v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji