domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Kras in Istra
od 26.apr.2021
do 28.apr.2021
od 29.maj.2021
do 31.maj.2021
Cena
260 (180 evrov + bon v vrednosti 80 evrov; najmanj 30 potnikov),
280 (200 evrov + bon v vrednosti 80 evrov; najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Predjamski grad-Goče-Štanjel-Dutovlje-Tomaj
Zjutraj se odpeljemo proti Primorski in oglede pričnemo v Predjami, kjer je v navpični steni vklesan več kot 800 let star grad, od koder je na svoje pohode odhajal vitez Erazem Predjamski. Največji jamski grad na svetu je vpisan tudi v Guinnesovo knjigo rekordov in spada med deset najbolj fascinantnih gradov a svetu. Grad si ogledamo od zunaj (vstopnina po želji). Na Kras se bomo nato odpravili preko Vipavske doline in tako se bomo najprej ustavili v slikoviti vasici Goče na vrhu enega od vipavskih gričev. Obiskali bomo domačijo, ki jo bomo našli med ozkimi ulicami v vasi, ki je zaščitena kot spomenik kulturne dediščine. Obiščemo klet, kjer se bomo ob degustacija vina okrepčali ob prigrizku. Nato nas čaka obisk Štanjela, enega najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu. Ogledali si bomo srednjeveški del naselja, videli bomo grad z galerijo Lojzeta Spacala, cerkev sv. Danijela, kraško hišo... Pot nadaljujemo skozi slikovite vasice Komen, Pliskovica in si nato v Dutovljah ogledamo še Pepin kraški vrt, kjer spoznamo življenje na Krasu, pomen kamna, način življenja Kraševcev, kraško arhitekturo in rastlinstvo kraške gmajne ter njegovo uporabo. Ustavimo se v Tomaju, kjer je velik del življenja preživel in tu tudi umrl pesnik Krasa Srečko Kosovel. Ogledamo si lahko spominsko hišo in obiščemo njegov grob na vaškem pokopališču. Po poznem kosilu se nato dobre volje odpeljemo do našega prenočišča.
2. dan: Piran-Sveti Peter-Marezige-Krkavče-Izola
Po zajtrku se odpravimo do Pirana, kjer si ogledamo staro mestno jedro in znameniti Tartinijev trg. Povzpnemo se do cerkve sv. Jurija, kjer uživamo v lepem razgledu na vse strani. Sledi spoznavanje zaledja slovenske Istre, ki je posejana z malimi vasicami s kamniti hišami.
Obiskali bomo vasico Sveti Peter in Tonino hišo, kjer se naučimo nekaj o pridelavi olivnega olja. Na mizi se bo znašel tudi pršut in druge lokalne dobrote, tako da bo razpoloženje še bolj prešerno. Zaledje slovenske obale je znano kot dežela refoška, zato ne bomo pozabili niti na prestolnico refoška – vasico Marezige, od koder bomo imeli prelep pogled na slovensko in italijansko morje in obalo. Možnost nakupa refoška. Ena od najbolj tradicionalnih istrskih vasi so Krkavče, kjer obiščemo hišo Vrešje. To je tradicionalna istrska hiša, kjer nas bo sprejela Šavrinka v istrski noši. Etnološka zbirka se nahaja v čudovito obnovljeni kamniti hiši, sezidani na skali. V hiši se nahajata kuhinja z ognjiščem in s številnimi razstavljenimi predmeti iz preteklosti, pod hišo pa si ogledamo vinsko klet. Popoldne se odpeljemo v Izolo in se sprehodimo še po tem prijetnem ribiškem mestecu. Večerja in nočitev.
3. dan: Sečoveljske soline-Lokev-Ljubljana
Po zajtrku nekaj prostega časa za sprehode, kavico… Nato se odpeljemo do Sečoveljskih solin, ki so ene najstarejših ob Jadranskem morju. Spoznali bomo delo in življenje solinarjev ter postopke pridobivanja odlične Piranske soli. Počasi se začnemo vračati proti domu, vendar naših doživetij še ni konec. Za konec bomo namreč obiskali še kraško vasico Lokev ter tamkajšnjo pršutarno. Po malici s pršutom in kraškim teranom se dobre volje odpravimo proti domu, kamor prispemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji