domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > MADžARSKA/ SLOVENIJA > Madžarsko slovenski zakladi z dr. Šerbeljem
Madžarsko slovenski zakladi z dr. Šerbeljem
Z dr. Ferdinandom Šerbeljem
od 29.okt.2022
do 30.okt.2022
Cena
175 (najmanj 30 potnikov),
205 (najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Sombotel - Jak - Monošter
Odhod iz Ljubljane ob 6. uri in Vožnja v Sombotel (Szombathely), glavno mesto Železne županije. To je eno najstarejših madžarskih mest, saj ga je leta 43 ustanovil rimski cesar Klavdij z imenom Colonia Claudia Savaria. Današnje ime je povezano s soboto in izhaja iz časov, ko je bil na ta dan tržni dan. Mesto je prežeto z burnimi zgodovinskimi dogodki, tu je v začetku 4. stol. mučeniške smrti umrl sv. Kvirin, škof v rimski koloniji Sisciji (današnji Sisak), in tu se je okoli leta 316 rodil sv. Martin, škof v Toursu, ki je eden najbolj priljubljenih evropskih svetnikov. Danes je Sombotel moderno kulturno, univerzitetno in škofijsko središče. Neobaročna katedrala, ki je posvečena Mariji, hrani relikvije sv. Martina.

Nato si bomo v Škofijski palači, ki je ena izmed najlepših poznobaročnih palač na Madžarskem, ogledali veličastno dvorano z imenom Sala Terrena, kjer nas bodo navdušile freske z mitološkimi motivi. V Sombotelu nas čaka še obisk cerkve sv. Martina, ki sega v rimsko obdobje, k začetkom krščanstva, saj so jo postavili nad rojstno hišico svetnika.

Nadaljevanje poti v Jak, kjer si bomo ogledali še nekdanjo opatijsko cerkev sv. Jurija z začetka 13. stol., ki sodi v sam vrh romanske arhitekture.

Nato bo na vrsti Monošter, geografsko, kulturno in gospodarsko središče Porabja. V kraju, ki je pretežno madžarski, živi okoli 500 Slovencev. Tu je sedež Zveze Slovencev na Madžarskem in tudi uredništvo slovenskega štirinajstdnevnika Porabje. Sprehodili se bomo po mestu in si ogledali baročno cerkev sv. Gotarda, cistercijanski samostan in mestno knjižnico. V bližnji vasi Modinci se bomo nato na kratko ustavili še na mestu, kjer je leta 1664 potekala bitka pri Monšotru. Spopadli sta se vojska Svetorimskega cesarstva, ki jo je vodil cesarski poveljnik grof Raimondo Montecuccoli, in vojska Otomanskega cesarstva pod poveljstvom Köprülü Fazıl Ahmed Paše. Bitka velja za zadnjo bitko s Turki na slovenskih tleh. Vožnja v hotel, namestitev, večerja in nočitev.
2. dan: Grad na Goričkem - Martjanci - Selo - Turnišče - Lendava
Zajtrk. Vožnja po Goričkem, kjer nas bo očarala nežna mehkoba prelivajočih
zelenih gričev in dolin borovih gozdov ter vinogradov. Po razgibani pokrajini bomo najprej prispeli do Gradu, ki je največji kraj na Goričkem. Naselje je nastalo okoli gradu, po katerem je dobilo tudi ime. Grad, ki sodi med največje gradove na Slovenskem - pravijo, da ima kar 365 soban, se ponaša z burno zgodovino. Na žalost je bil na koncu druge svetovne vojne močno poškodovan in kar dolgo časa smo lahko opazovali samo njegove mogočne razvaline. Zdaj ga počasi obnavljajo, v njem je središče trideželnega parka. Sprehod do gradu. Naslednji postanek bomo naredili v Martjancih. Ogled župnijske gotske cerkve sv. Martina s srednjeveškimi poslikavami Janeza Aquile, prvega po imenu znanega slikarja na slovenskih tleh. Nato si bomo v Selu na Goričkem ogledali kapelico sv. Nikolaja, romansko rotundo iz 13. stol. s freskami v notranjščini, ki se pojavljajo v več plasteh. Nadaljevanje vožnje v Turnišče, kjer se nahaja božjepotna cerkev Marijinega vnebovzetja, in kjer nas bodo ravno tako navdušile poslikave Janeza Aquile. Naročnik poslikave v cerkvi je bila tedaj močna lendavska aristokratska družina Hahold-Bánfy. Za kosilo bo bograč, saj je Lendava kraljica bograča. Po kosilu bo na vrsti Lendava, ki leži na tromeji med Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Ima idilično lego na obronkih Lendavskih goric ob reki Ledavi. Prebivalci se ločijo po jeziku (Slovenci in Madžari) kulturi in veroizpovedi (katoličani, evangeličani in judje). Ogled glavnih mestnih znamenitosti: Lendavski grad, Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva v eni najlepših neobaročnih stavb v mestu, nenavadni kulturni dom (arhitekt Imre Makovecz), sinagoga, župnijska cerkev sv. Katarine z grobnico družine Eszterhazy … Vrnitev v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji