domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Martinovanje - Haloze, Bizeljsko, Jeruzalem
Martinovanje - Haloze, Bizeljsko, Jeruzalem
Vino in gastronomija – Tri noči v Rogaški Slatini
od 09.nov.2020
do 12.nov.2020
Cena
395 (245 evrov + bon 150 evrov; najmanj 20 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Štatenberg-Ptuj-Haloze-Rogaška Slatina
Zjutraj se odpeljemo proti Štajerski, natančneje proti Halozam. Še dokaj nepoznan, a čudovit delček Slovenije, za katerega se uveljavlja ime Dežela tisočerih gričev. Začeli bomo v Makolah oziroma z ogledom gradu Štetenberg, kjer si ogledamo baročni dvorec z bogatimi freskami. Nedaleč stran obiščemo Ptujsko goro z veličastno gotsko cerkvijo in odličnimi razgledi daleč naokoli. Nato nas pot vodi do Ptuja, enega najstarejših slovenskih mest, kjer se sprehodimo po starem mestnem jedru in imamo čas za kakšen prigrizek. Nedaleč stran naletimo na še en znameniti in slikovit grad Borl, ki se idilično dviga nad reko Dravo. Čas je že za degustacijo, tako da zavijemo v eno od haloških vinskih kleti in poskusimo odlična vina tega vinorodnega okoliša. Slišali bomo tudi o tradiciji viničarjev v teh krajih. Pot mimo Podlehnika in Gorce s čudovitimi razgledi na vinske gorice proti Rogaški Slatini. Nočitev v hotelu, kjer ostanemo vse tri noči. Večerja.
2. dan: Bizeljsko in Kozjansko
Po zajtrku se odpravimo na spoznavanje vinorodnega okoliša Bizeljskega in Kozjanskega. Ogledamo si Kozje s cerkvijo sv. Eme. Podružnično cerkev sv. Eme prvič omenjajo v poročilu iz leta 1545, ki govori o kapeli preblažene Hemme, rojene grofice pilštanjske. Nato nas čaka ogled gradu Podsreda, “najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem”, ki mu pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega parka, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes. Popoldne bomo spoznali še Bizeljsko. Ena od posebnosti te regije so repnice. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin. Obisk repnice
je edinstveno doživetje, kjer nam bodo postregli z vinom, sirom in kruhom ter nam predstavili zgodovino in pomen repnic. Večerja in nočitev.
3. dan: Rogaška Slatina, martinovanje
Po zajtrku imamo prosto za kopanje in sprostitev v hotelskem kompleksu (savne, bazeni, fitnes). Lahko se sprehajate po tem letoviškem mestu… Popoldne obiščemo steklarno Rogaška, kjer spoznamo vse faze proizvodnje vrhunskega kristalnega stekla – od priprave osnovnih surovin, pihanja in oblikovanja stekla, ročnega brušenja in plemenitenja izdelkov. S ponosom nam bodo pokazali pokažemo tudi ʻHall of Fameʼ, kjer so razstavljena protokolarna darila in pokali, ki jih prejmejo vrhunski športniki, estradniki, politiki in druge pomembne osebnosti. Seveda pa dan ne more miniti brez martinove večerje in veselega vzdušja, ko se mošt spreminja v vino. Nočitev.
4. dan: Rogaška Slatina-Ormož-Jeruzalem-Ljubljana
Zajtrk in še nekaj prostega časa za kopanje. Nato odhod v Ormož, kjer si ogledamo znamenito vinsko klet. Za konec nas čakajo znamenite jeruzalemske gorice. Te so s svojimi terasastimi vinogradi zares nekaj posebnega, slovijo pa seveda tudi po odličnih vinih. Jeruzalem s svojim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico, upravičeno nosi svoje ime. Po degustaciji odličnih vin si privoščimo še pozno kosilo. Odhod proti Ljubljani, kamor se vrnemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji