DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > PLEČNIKOVO LETO - PREDAVANJA IN SPREHODI
PLEČNIKOVO LETO - PREDAVANJA IN SPREHODI
Z UMETNOSTNIM ZGODOVINARJEM KLEMNOM KOŠIRJEM

SPREHODI IN EKSKURZIJE OB 150-LETNICI PLEČNIKOVEGA ROJSTVA Z UMETNOSTNIM ZGODOVINARJEM KLEMNOM KOŠIRJEM

Vabljeni na sprehod in dve strokovni ekskurziji na Dunaj ter v Prago, kjer se bomo dodobra spoznali z arhitektom Jožetom Plečnikom.

Plečnikova Praga v aprilu 2023

Plečnikov Dunaj v marcu 2023

*Ob prijavi v opombe navedite za katero predavanje, sprehod ali paket se prijavljate.

Letos mineva 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojim opusom pomembno zaznamoval marsikatero evropsko mesto. Ob tem častitljivem jubileju je letošnje leto razglašeno za Plečnikovo leto. Njegova dela v Ljubljani so bila v lanskem letu vpisana tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

»Videl sem toliko, da lahko rečem: Kdo je bil brezvestnež, ki je napisal na moje spričevalo arhitekt!« To so besede, ki jih je mladi Plečnik napisal domačim leta 1898 na začetku svoje študijske poti po Italiji. Kdo bi si takrat mislil, da ga bomo Slovenci slavili kot največjega med našimi arhitekti? Arhitekt, ki je neizbrisno zaznamoval slovensko arhitekturo začetka dvajsetega stoletja. Svoj pečat pa je pustil tudi na Dunaju in v Pragi. Plečnikovo leto je priložnost, da bolje spoznamo tega velikega umetnika, humanista in poduhovljenega človeka.

SPREHODI PO LJUBLJANI S KLEMNOM KOŠIRJEM

SPREHOD PO PLEČNIKOVI LJUBLJANI
Kdaj: nedelja, 20. novembra 2022 ob 10. uri
Zbirališče: v središču Ljubljane – točna lokacija se posreduje ob prijavi

Za uvod klasičen sprehod po t.i. Plečnikovi Ljubljani. Od zbirališča se bomo odpravili ob vodni osi, ki jo je arhitekt zasnoval v tridesetih letih dvajsetega stoletja. Tržnice, Tromostovje in Čevljarski most poznamo, kje pa je rečno pristanišče za ladijski potniški promet? Navdušila nas bo zunanjščina Narodne in Univerzitetne knjižnice in Vegova ulica s svojo humanistično noto. Zakaj je Plečnik menil, da bodo ljudje brusili jezike ob spomeniku Iliriji, pa izveste na sprehodu.

od 20.nov.2022
do 20.nov.2022
Cena
15 (Cena sprehoda),
Vključuje: predavanje oz. sprehod z vodstvom umetnostnega zgodovinarja.
Razno: *Ob prijavi v opombe navedite za katero predavanje, sprehod ali paket se prijavljate.
> Program potovanja