domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SLOVENIJA > Silvestrovanje - Prekmurje
Silvestrovanje - Prekmurje
Tri noči v Moravskih Toplicah
od 30.dec.2020
do 02.jan.2021
Cena
230 (230 evrov + bon v vrednosti 168 evrov = 398 evrov ),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Žička kartuzija-Maribor-Moravske Toplice
Odhod ob 08.00 proti vzhodu Slovenije. Najprej nas čaka obisk Žičke kartuzije, skrivnostno domovanje »belih menihov«, ki že stoletja buri duhove. Okoli leta 1160 je štajerski mejni grof Otakar III. Traungavec v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijanov. Od takrat Žička kartuzija zbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljeni mir. Kartuzijo si ogledamo od zunaj. Na vrsti je štajerska prestolnica Maribor. Ogled mesta vključuje Trg svobode, občudovali boste monumentalnost frančiškanske cerkve z zanimivo rdečo opeko. S Trga svobode nas le nekaj korakov pripelje do Grajskega trga središča prvotne vaške naselbine. Trg krasita loretanska kapela gradu in baročna figura sv. Florijana zaščitnika požarov. Po Vetrinjski ulici se sprehodimo ob Vetrinjskem dvorcu in Salzburškem dvorcu do Židovskega trga. Prišli bomo do Židovskega trga, kjer se odpre pogled na nekdanjo sinagogo, ki predstavlja edini ohranjeni stavbni spomenik srednjeveškega judovstva. Ob sinagogi se po stopnišču napotimo do Vodnega stolpa in tako smo že na lepo obnovljenem Lentu, kjer je bilo nekoč predvsem živahno pristanišče za splave. na Lentu najdemo najstarejšo trta na svetu, Sodni stolp, minoritski samostan... Po Poštni ulici nas pot pripelje do Slomškovega trga, kjer je stoji stolnica, najstarejša cerkev v mestu. Prijetno utrujeni in polni štajerskih vtisov se napotimo do znamenitega srčka med vinogradi. Še vožnja do prenočišča v Moravskih Toplicah. Večerja in nočitev.
2. dan: Bogojina-Ižakovci-Selo na goričkem-Lendava
Zajtrk. Danes bomo raziskovali Prekmurje in Goričko. Naš prvi postanek bo v Bogojini, kjer vstopimo v prečudovito Plečnikovo cerkev, ljudsko poimenovano Bela golobica, ki velja za eno najboljših Plečnikovih del. Odpeljemo se v Ižakovce, kjer si bomo na Otoku ljubezni ogledali plavajoči mlin na Muri in büjraški muzej. Po želji se lahko zapeljemo čez Muro z brodom, ki je bil nekdaj edini način prehoda na drugi breg. Gremo do Sela na Goričkem!
Rotunda je, kot že ime pove, okrogla cerkvica z romansko arhitekturo, v notranjosti poslikana s freskami. V neposredni bližini je znana gostilna, kjer si lahko privoščimo pravo prekmursko gibanico. Za konec še obisk Lendave. Tu stoji edinstveni stolp Vinarium, ki s preko 50 metrov višine ponuja prekrasen pogled na z vinogradi posejano pokrajino od lendavskih goric do porečja reke Mure. Vzpon na stolp po želji. Odhod v hotel in priprava na silvestrsko večerjo.
3. dan: Moravske Toplice
Na novoletni dan si lahko privoščimo nekoliko daljši spanec. Po zajtrku imamo prosto za kopanje v hotelskem bazenu, sprehode po okolici… Večerja in nočitev.
4. dan: Moravske Toplice-oljarna-čebelarstvo-lončarstvo-Jeruzalem-Ljubljana
Zajtrk. Pomurje slovi po odličnem bučnem olju, zato se bomo ustavili v domači oljarni, kjer nam bodo predstavili postopek pridobivanja olja. Prav tako obiščemo čebelarski muzej, čigar ponos je edinstveni osmerokotni čebelnjak. Tu bomo imeli možnost nakupa medenih izdelkov. Pot nas bo nato vodila v Filovce, kjer bomo spoznali starodavno lončarsko obrt. izvedeli bomo, kako iz kepe gline nastanejo skleda, vrč ali pütra, potem se bomo v oblikovanju preizkusili tudi sami. Nato se odpravimo v jeruzalemske gorice. Te so s svojimi terasastimi vinogradi zares nekaj posebnega, slovijo pa seveda tudi po odličnih vinih. Uživali bomo v vožnji po vinski cesti in prekrasnih pogledih na vinograde, cerkvice… Še pot proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji