domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Kanarski otoki
Lanzarote-Fuerteventura-Gran Canaria-Tenerife

Vulkansko otočje izjemnih naravnih lepot in romantičnih vasic

od 01.dec.2020
do 07.dec.2020
Cena
1.240 (najmanj 20 potnikov),
1.290 (najmanj 15 potnikov),
1.340 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Lanzarote
Zgodaj zjutraj se iz Ljubljane odpeljemo do enega od bližnjih letališč in z enim vmesnim postankom poleteli na Lanzarote, najsevernejšega od sedmih otokov, ki sestavljajo Kanarsko otočje. Otočje na geografski širini južnega Maroka se ponaša z dokaj enakomerno klimo skozi vse leto, zato je obisk mogoč prav vedno. Atlantsko podnebje ni nikoli prevroče ali prehladno, glavni razlog za obisk pa so izjemne naravne lepote, raznolikost ekosistemov, stik z naravo. Po pristanku se odpeljemo v narodni park Timanfaya, ki leži na pogorju, imenovanem Montanas del Fuego (Ognjene gore), kjer si lahko ogledate nekaj od 300 ugaslih vulkanov, kolikor jih šteje otok. Le deset metrov pod površjem temperatura še vedno dosega do 600 stopinj. Pogled na zemeljsko površje, ki se je dvignilo z morskega dna v eksploziji ognja in kipeče lave, daje pokrajini poseben videz kot na Luni. Pokrajina, prekrita z vulkanskimi kraterji in črno-rdeče-sivim skalovjem najrazličnejših oblik in tekstur, je naravnost osupljiva. Kljub neizprosni in nerodovitni zemlji pa so tamkajšnji prebivalci razvili prav posebno vrsto t. i. suhega poljedelstva in s to metodo tako danes uspešno pridelujejo tako zelenjavo kot vino. Razvili so svojevrstno vinogradniško tehniko in uspeli iz zemlje izvleči priznano vrsto vina malvazijo, ki jo tudi uspešno izvažajo v tujino. Tamkajšnji vinogradi so prava posebnost: v zemljo izkopljejo lijak, ki poskrbi za črpanje vlage, ki se nabira, nato v sredino lijaka posadijo vinsko trto, vse skupaj pa zaščitijo s polkrožnimi kamnitimi zidovi, ki trto ščitijo pred vetrom, pokrajini pa dajejo zanimiv pečat. Večerja in nočitev.
2. dan: Lanzarote
Danes se posvetimo raziskovanju tega mirnega vulkanskega otoka, ki je po velikosti četrti od sedmih otokov in ki kljub svoji majhnosti ponuja številne prečudovite skrite kotičke. V notranjosti otoka je že vožnja po skoraj praznih cestah sproščujoča, pogled na slikovito pokrajino pa nas navda z občutkom neskončne svobode. Zasluga za prečudovito in usklajeno urbanistično podobo otoka gre domačemu arhitektu, slikarju, kiparju Cesarju Manriqueju, za katerega domačini radi poudarijo, da je ustvaril Lanzarote, zato se je otoka prijelo ime Otok Cesarja Manriqueja. Tako doma kot v tujini priznani arhitekt je s svojim premišljenim urbanističnim načrtom uspel pravočasno zajeziti rast megalomanskih hotelov in vztrajal pri tradicionalni gradnji. Za otok je tako danes značilna nizka gradnja hiš, tradicionalna bela barva z zelenimi ali modrimi okni in vrati ter tipičnimi čebulasto oblikovanimi dimniki. Obiskali bomo razgledno točko Mirador del Rio, od koder se ponuja dih jemajoč pogled na odprto morje in sosednji otok Isla Graciosa in pod katere arhitekturno stvaritev se je podpisal Cesar Manriqeue. Ustavili se bomo v vrtu kaktusov, kjer spoznamo tisoč in eno vrsto kaktusov, v vodni jami Jameos del Agua, ki ji poseben pečat daje laguna ob izhodu iz jame s turkizno modro obarvanim dnom in snežno belim obrežjem in v najdaljšem vulkanskem tunelu na svetu v vulkanski jami Cueva de los Verdes. Zvečer nas čaka trajekt na sosednji otok Fuerteventura. Nočitev.
3. dan: Fuerteventura
Celodnevni izlet z ogledom glavnega mesta Puerto del Rosario. Na poti si bomo ogledali svetovno znane sipine (Dunas), imeli bomo tudi nekaj časa za kopanje v kristalno čistem morju, ogledali si bomo največje turistično mestece na Fuerteventuri Corralejo s starim mestnim jedrom, kjer so številni lokali, restavracije in trgovine. Po ogledu bomo nadaljevali pot do bližnjega vulkana in se povzpeli na njegov vrh (cca 200 metrov), kjer nas bo čakal čudovit pogled na severni del otoka in Lanzarote. Vožnjo bomo nadaljevali do zahodnega mesteca El Cotillo, ki je znam predvsem po neverjetnih »surferskih« plažah ter se ustavili v zanimivi vasici La Oliva. Večerja in nočitev.
4. dan: Fuerteventura
Prosto dopoldne, kopanje na bližnjih plažah ali priložnost za kolesarski izlet v okolico. Nato ogled največje plantaže Aloe vere v Evropi, kje vam bodo predstavili postopek proizvodnje in neverjetne lastnosti te kraljice med rastlinami. V industrijski prodajalni bo možen tudi nakup njihovih izdelkov. Sledi ogled sirarne v Betancuriji in pokušina svetovno priznanega kozjega sira. Vožnjo bomo nadaljevali do naselja Ajuj, kjer si ogledamo zanimive klife z jamami, v vasici Antigua pa lahko poskusimo tradicionalne tapase. Zvečer poletimo na otok Gran Canaria. Nočitev.
5. dan: Gran Canaria
Čaka nas celodnevni izlet po »majhnem kontinentu«, kot otok pogosto imenujejo. Občudovali bomo pokrajino, ki se spreminja od peščenih sipin do bujne tropske poraščenosti v notranjosti otoka, nasadov banan in mnogih skalnatih pobočjih, ki se ponekod veličastno spuščajo v morje. V notranjosti otoka bomo obiskali zanimive vasice Arucas, Teror, Bandama ter za konec spoznali tudi prestolnico Las Palmas, od koder se je Krištof Kolumb podal na odkrivanje Amerike oziroma pomorske poti do Indije. Večerni odhod s trajektom na Tenerife. Nočitev.
6. dan: Tenerife, narodni park Canadas Del Teide
Čaka nas celodnevni izlet po otoku. Spoznamo Orotavo, nato pa se odpeljemo v Icod de Vinos, kjer se ustavimo ob najstarejšem drevesu na svetu – Zmajevem drevesu. Nato vožnja skozi Garachico, kjer je možen lep panoramski postanek, in vožnja po serpentinah do vasice Masca, od koder se nam bo odprl čudovit razgled na celotno obalo. Nato se po želji odpravimo na vulkansko goro Teide, ki je najvišji vrh Španije in eden izmed redkih še aktivnih vulkanov v Evropi. Pot nas bo vodila skozi narodni park Canadas Del Teide, ki je znan po površju, ki spominja na luno. Park je znan po številnih endemičnih vrstah flore in favne. Po želji (doplačilo) vzpon z žičnico pod vrh gore, kjer lahko uživamo v čudovitih razgledih na Kanarske otoke. Večerja in nočitev.
7. dan: Tenerife-Ljubljana
Dopoldne še malo prostega časa in nato odhod na letališče. Polet do enega od bližnjih letališč, od koder bo organiziran še prevoz do Ljubljane.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji