domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > ŠPANIJA > Severna Španija
Severna Španija
S poudarkom na tipični kulinariki Galicije, Asturije, Kantabrije in Baskije

Tokratna pot v Španijo bo zares posebna, saj bomo podrobno spoznavali pokrajine, ki jih običajno spuščamo ali pa samo preletimo na »španskih« potovanjih. Pot po štirih severni pokrajinah bo vijugala med slikovitimi obmorskimi mesteci in vasicami, spoznavali bomo živahna mesta in njihove tržnice, narava nas bo presenečala s pogledi na morske zalive, čudovite plaže, klife, pa tudi mogočne gore. Severna Španija se ponaša z izjemno kulinariko in prav vsaka od dežel, ki jo bomo obiskali, ima svoje posebnosti. Obiski tradicionalnih lokalov in uživanje ob lokalni kulinariki bo potovanju dodalo samo še dodatno dimenzijo, tako da bomo potovanje zares doživeli z vsemi našimi čutili…

Najboljša žar restavracija na svetu

od 08.okt.2022
do 15.okt.2022
Cena
1.190 (najmanj 30 potnikov),
1.290 (najmanj 20 potnikov),
1.390 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Santiago de Compostela-Combarro-O Grove
Nočni odhod proti enemu od italijanskih letališč in polet v Santiago, kjer začnemo z imenitno severno-špansko avanturo. Prva od štirih pokrajin, ki jih bomo spoznali, je Galicija. Pot nas najprej odpelje v vasico Combarro, kjer naletimo na eno od galicijskih posebnosti, to so granitne kašče »horreos«, ki dajejo mnogim galicijskim krajem značilen videz. Smo torej v spodnji Galiciji, t.i. Rias Baixas, kjer uživamo v zeleni pokrajini borovcev in vinogradov ter pogledu na ribiške vasice. Eden od takih je tudi O Grove, od koder se po mostu odpravimo do otočka A Toxa, kjer nas bo prevzela cerkvica, ki je popolnoma pokrita s školjkami pokrovačami, dame pa bodo lahko uživale pri nakupovanju kozmetike iz otoških zdravilnih mineralov. Nato odrinemo proti današnji končni postaji, slavnemu romarskemu kraju Santiago de Compostela, kjer vstopimo v mogočno katedralo z grobom sv. Jakoba. Tudi sicer je sprehod po starem mestnem jedru doživetje, saj se imenitne palače in srednjeveške stavbe vrstijo ena za drugo. Nočitev.
2. dan: Santiago-Noia-Fisterre-A Coruna
Pot bomo danes nadaljevali proti najbolj zahodnemu delu Španije, kraju Fisterre (Finisterre), kjer se zemlja konča, kot pravi že njegovo ime. Vozimo se po slikoviti pokrajini mimo kraja Noia in tako prispemo do mesta, kjer svojo pot končujejo še tisti najbolj vztrajni romarji s Camina. Mnogi tu »upepelijo« svoje pohodne čevlje kot simbol odpadlih telesnih in duševnih bremen. Ob pogledu na širni Atlantik bomo tudi mi občutili posebno energijo tega kraja. Popoldne nas čaka ogled Corune, kjer nas pozdravi Herkulov svetilnik z Unescovega seznama kulturne dediščine, ki je najvišji svetilnik v Evropi. Sproščen sprehod po starem središču tega mesta z atlantskim pridihom bomo zaključili z večerjo, kjer se bo pred nami znašla »mariscada«, ribji krožnik, ki ga v Coruni ne smemo zgrešiti. Nočitev.
3. dan: A Coruna-Ortigueira-Loiba-Las Catedrales-Cudillero-Oviedo
Še en zanimiv predel tokrat zgornje Galicije (Ria Altas) je pred nami, področje polotoka Ortegal, kjer se najprej sprehodimo in morda popijemo jutranjo kavico v obmorski Ortigueiri. Nato nas čaka fotografiranje pred klopco z lepim pogledom na razgibano skalnato obalo, ki ji v šali pravijo »najboljša klop na svetu«. V nadaljevanju se v glavnem vozimo po slikoviti obalni severne Galicije, uživamo v lepi razgledih in počasi vstopamo v pokrajino Asturijo. Tu nas pričaka slavna plaža Las Catedrales, ki ja zaradi zanimivih skalnih formacij, nastalih z vodno in vetrno erozijo, vpisana na Unescov seznam. In že je pred nami nov biserček, ribiška vasica Cudillero, ki jo mnogi označujejo za najlepšo vasico v Španiji… Dan končamo v Oviedu, kjer nas ob večerji čaka tipična asturijska fabada. Nočitev.
4. dan: Oviedo-Villaviciosa-Lastres-Gijon
Čaka nas sproščeno raziskovanje osrednjega dela Asturije. Po zajtrku raziščemo asturijsko prestolnico Oviedo, posebno zanimiv je seveda stari del ob živilski tržnici. Simbol za Asturijo je seveda cider (sidra, jabolčnik), ki pa je seveda drugačen kot npr. francoski ali angleški in je resnično regionalna posebnost
in stvar, s katero se Asturijci identificirajo. Da bomo to posebnost zares razumeli, od priprave do pravilnega točenja v kozarec, bomo v Villaviciosi zavili v eno od »cortin«, kjer bomo spoznali proizvodnjo te »narodne« pijače. Na kosilo lahko nato skočimo v obmorsko mestece Lastres, popoldne pa se sprehodimo še po prijetnem Gijonu. Dan moramo zaključiti s tipično večerjo »espicha«, kjer cidre prav tako ne bo manjkalo. Nočitev.
5. dan: Oviedo-Comillas-Barcena Mayor-Santillana del Mar-Santander
Počasi zapuščamo Asturijo in se premikamo proti Kantabriji. Dežela slovi po čudoviti naravi, posebno slikovito so Kantabrijske Alpe, katerega del je tudi mogočen Picos de Europa. Naš prvi postanek je v kraju Comillas, ki se ponaša s pogledi na lepo pokrajino in izredno arhitekturo. Prav tako nas očara Barcena Mayor, kjer se zdi, kot da se je čas že zdavnaj ustavil. Tu si bomo privoščili tipično jed teh krajev »Cocido Montanes«. Iz notranjosti nas pot ponovno vodi proti obali, kjer v čudoviti Santillani del Mar uživamo v sprehodu ter drobnih nakupih spominkov ali lokalnih dobrot. Še skok do Santanderja, kantabrijske prestolnice in nočitev.
6. dan: Santander-Santona-Bilbao
Kantabrija slovi tudi po slanih sardelicah, ki jih izvažajo na vse konce sveta. Eno najpomembnejših središč je Santona, kjer si lahko kozarček te specialitete tudi kupimo. Vstopamo v Baskijo, deželo, ki nam že z imenom vzbuja mnoge misli in asociacije. Naše misli pa vsekakor ne bodo separatistične, ampak bomo naprej uživali v potovanju, ogledih in lepih mestih. Baskovsko pustolovščino začenjamo s tipičnim kosilom »alubiado«. Sledi ogled Bilbaa, mesta pod Unescovo zaščito. Kot vedno nas bo najbolj pritegnil stari del, Casco Viejo. Bilbao sicer slovi tudi po svoji modernistični arhitekturi, ena od najbolj posebnih stavb je prav gotovo slavni Guggenheimov muzej. Nočitev.
7. dan: Bilbao-Guardia-Rioja-San Sebastian
Naša današnja pot nas bo najprej pripeljala v Guardio, utrjeno mestece na hribu, ki je bilo nekoč »stražar«, kakor pravi njegovo ime. Navdušujejo nas zanimive uličice, lepi razgledi in številne bodege, kjer lahko kupimo steklenico odlične rioje, saj prihajamo v slavno vinsko deželo. Rioja je naša naslednja pokrajina, kjer v Logronu naredimo naslednji postanek na naši današnji »vinski poti«. Posebno za vikende je to eno od najbolj priljubljenih mest za »kulinarični oddih« tudi za Špance same. Mi si bomo za kosilo privoščili kar tipične prigrizke »pintxos« in kozarec dobrega vina. Nato odhod v mondeni San Sebastian ob obali Biskajskega zaliva, ki je pravi kraj za zaključek našega potovanja. Sproščen sprehod po starem mestu, zadnji nakupi… Nočitev.
8. dan: San Sebastian-Vitoria-Ljubljana
Še nekaj prostega časa v San Sebastianu, čigar čar že dolgo poznajo filmske zvezde z vseh koncev sveta. Posebno slikovitost mestecu v čudovitem zalivu daje otoček Santa Clara. Nato odhod proti baskovski prestolnici Vittorii, od koder nas čaka polet proti Italiji. Še avtobusni prevoz do Ljubljane in zaključek čudovitega potovanja.
30.05.2018
Severna Španija
Pozdravljeni,

popotniki smo se včeraj v zgodnjih jutranjih urah vrnili s potovanja. Naporna vožnja iz LJ, 6 ur do Bergama, je pozabljena, saj so vtisi s potovanja nepozabno lepi. Vse čestitke za tako dober program. Celotna skupina je bila izredno zadovoljna, severno Španijo smo doživeli vsak po svoje, vsi pa smo si edini, da je bilo to eno lepših potovanj. Poleg znamenitosti smo doživeli tudi lokalno kulinariko, kar je bilo še posebej zanimivo. Pa kozarček vina ob obroku je polepšal dan še tako utrujenemu popotniku in razpoloženje po kosilu je bilo vedno veselo. V naših očeh je bila najbolj zaslužna za brezhibno izvedbo programa vodnica Judita Mohr Žerdin. Njeno poznavanje zgodovine in lokalnih znamenitosti je bilo na najvišjem možnem nivoju, njena razlaga je vedno potekala tekoče in ni bilo vprašanja, na katerega ne bi imela odgovora. Povedala je več, kot smo pričakovali in več, kot bi si lahko zapomnili. Tudi namestitev v hotelih je potekala tekoče, vedno je bila pripravljena pomagati in nikoli ni odrekla prijazne besede tudi manj razpoloženim popotnikom. Običajno se po potovanjih pišejo pritožbe, zato se nam zdi prav, da je napisana tudi pohvala, ko je bilo vse tako, kot bi moralo biti. Lepo pozdravljeni in dobro delo v prihodnje želimo v imenu večjega dela popotnikov,
Jelena Batta, Marjan Marinšek in Majda Božič
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: [email protected]    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji