domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
DOMOV > ZEMLJEVID POTOVANJ > EVROPA > SRBIJA > Srbski samostani
Srbski samostani
Strokovno vodstvo: dr. Ferdinand Šerbelj

Obiskali bomo pravoslavne samostane, fruškogorske, moravske in tiste v dolini kraljev, velika žarišča srbske kulture in umetnosti, kjer se je porajala srednjeveška Srbija

od 09.okt.2019
do 13.okt.2019
Cena
309 (najmanj 45 potnikov),
369 (najmanj 30 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Beograd
Odhod iz Ljubljane ob 6. uri. Vožnja mimo Zagreba v Beograd, prestolnico Srbije. Mesto ima zelo lepo in strateško ugodno lego na hribovitih obronkih Avale na sotočju dveh rek, Save in Donave. Avtobusni ogled glavnih znamenitosti. Popoldne pa bomo na Dedinju obiskali palači kraljevske dinastije Karadžordžević: Kraljevski in Beli dvor, ter dvorno kapelo. Kraljevski dvor je začel leta 1924 graditi jugoslovanski kralj Aleksander Karadžordžević za svojo poletno rezidenco. Kasneje se je za svoje tri sinove odločil zgraditi še Beli dvor, vendar pa ga zaradi prezgodnje smrti (atentat v Marseillu 1934) ni dočakal – palačo je dokončal njegov bratranec, regent Pavle. Leta 1945 je kraljevski kompleks na Dedinju prešel v roke nove Jugoslavije in dvori so postali ena izmed mnogih Titovih rezidenc. Šele leta 2002 so bili vrnjeni kraljevi družini in danes tukaj živi vnuk kralja Aleksandra – kronski princ oz. prestolonaslednik Aleksander II. z družino. Po ogledih nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
2. dan: Fruškogorski samostani-Sremski Karlovci-Petrovaradin
Zajtrk. Vožnja na Fruško goro, kjer je v poznem srednjem veku nastalo 16 pravoslavnih samostanov, ki imajo za Srbijo izjemen kulturno-zgodovinski pomen. Večinoma so zgrajeni pod vplivom moravske in raške graditeljske šole, ob kasnejših predelavah pa so dobili mnoge baročne elemente. Obiskali bomo tri pomembne samostane: Krušedol iz 16. stol. z mavzolejem, kjer počivajo odlične srbske osebnosti, med njimi tudi kralj Milan Obrenović, ter samostana Velika Remeta in Grgeteg, oba iz 15. stol. Nadaljevanje poti v Sremske Karlovce, najbolj slikovito baročno mestece v Vojvodini. Sremski Karlovci so bili dolgo časa središče vojvodinskih Srbov in sedež pravoslavne metropolije, tukaj je bila ustanovljena tudi prva srbska gimnazija (1791) in tukaj se je rodil veliki srbski romantični pesnik Branko Radičević (1824-1852). Sprehod po mestu z ogledi glavnih znamenitosti: saborne cerkve, patriarhove palače, Kapele miru, gimnazije … Nato se bomo zapeljali še na mogočno Petrovaradinsko trdnjavo, ki kraljuje nad Donavo, in se uvršča med najbolje ohranjene trdnjave v Evropi. Petrovaradin oz. “Gibraltar na Donavi” so za obrambo pred Turki, začeli graditi leta 1692, današnja podoba pa je iz 18. stol. Napotili se bomo na gornjo ploščad, od koder so lepi razgledi na Donavo in Novi Sad. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
3. dan: Koporin-Pokajnica-Manasija-Ravanica
Zajtrk. Vožnja proti jugu v Šumadijo, rodovitno gričevnato pokrajino s sadovnjaki in žitnimi polji. Najprej bomo obiskali samostan Koporin z začetka 15. stol. Večkrat so ga napadli Turki in tudi porušili, vendar so ga začeli leta 1880 popravljati, končna obnova pa je stekla po drugi svetovni vojni. V njem je grob Štefana Lazarevića. Naslednja bo na vrsti Pokajnica, lesena cerkvica z začetka 19. stol. Zgradil jo je knez Vujica Vulićević v znak kesanja zaradi umora svojega botra Karadžordža. Nato ogled samostana Manasija iz 15. stol. Cerkev sv. Trojice je obdana z močnim obzidjem z enajstimi stolpi. Samostan s svojo arhitekturo in freskami sodi med največje srednjeveške srbske zaklade. Še en samostan nas čaka ta
dan: Ravanica. Samostan s cerkvijo Vnebohoda je zgradil knez Lazar v 14. stol. Razgibano črtasto pročelje iz belega kamna in opeke ter notranje poslikave so izreden umetnostni dosežek moravske šole. Vožnja v hotel. Večerja in nočitev.
4. dan: Lazarica-Kalenić-Ljubostinja-Žiča-Studenica
Zajtrk. V Kruševcu si bomo ogledali cerkvico Lazarico, “zadužbino” kneza Lazarja. Sezidali so jo leta 1380, obnovili pa v 19. stol. Lazarica je ena izmed prvih zgradb moravske šole in je služila za vzor številnim drugim cerkvam. Vožnja do samostana Kalenić ob vznožju Gledićkih planin. Zgradili so ga v začetku 15. stol. Zunanjost cerkve je slikovito okrašena z vodoravnimi venci in pilastri ter stebrički, v notranjosti pa z odličnimi freskami. Samostan sodi v sam vrh moravske umetnostne šole. Nadaljevanje poti do samostana Ljubostinja, ki je “zadužbina” kneginje Milice, vdove kneza Lazarja. Postavili so ga konec 14. stol., freske pa so iz 15. stol. in je eden najpomembnejših spomenikov moravske šole. Nato se bomo odpeljali v Dolino kraljev: v dolini rek Ibra in Raške, kjer se je rodila srbska srednjeveška država. Obiskali bomo samostan Žiča, ki ga je v začetku 13. stol. dal zgraditi srbski kralj Štefan Prvovenčani. Samostan je bil prvi sedež patriarhije. V cerkvi je bilo kronanih več srbskih kraljev, z umetnostnega vidika pa sodi v raško šolo. Za zadnjega smo prihranili slavno Studenico, samostan, ki je najbogatejši in najpopolnejši izmed vseh. Konec 12. stol. ga je začel graditi Štefan Nemanja ter si ga izbral za grobnico. Studenica je bila ves srednji vek najpomembnejša cerkev in kulturno središče Srbije. Samostan, ki je skozi stoletja ostal popolnoma nepoškodovan, je ena sama velika zakladnica srednjeveške umetnosti. Vožnja v Kraljevo. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.
5. dan: Oplenac-Beograd-Ljubljana
Zajtrk. Vožnja po slikoviti Šumadiji, srcu Srbije. Obiskali bomo Topolo, mestece na pobočju hriba Oplenac, kjer se je odvijala pomembna srbska zgodovina. Ogledali si bomo naslednje znamenitosti: z mozaiki okrašeno cerkev sv. Jurija – mavzolej kraljevske dinastije Karadžordžević, hišo kralje Petra I. – muzej o dinastiji Karadžordžević, v značilnem šumadijskem slogu zgrajeno Vinogradnikovo hišo, Karadžordževo utrjeno mesto z obnovljeno rezidenco, cerkvijo in šolo ter Kraljevo vinsko klet, pokrajina okoli Topole namreč že od nekdaj slovi po odlični vinski trti. Nato vrnitev mimo Beograda v Ljubljano.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji