domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Indijski veliki krog - sever in jug
Sever s Tadž Mahalom, zeleni jug s templji in laguno ter fascinatni Bombay
Indija je edinstven svet, kot ga ne najdemo nikjer drugje. Dojemanje sveta in način življenja najbrž nista nikjer tako zelo drugačna od našega. Vsak korak, vsak kraj, vsaka minuta nam bo pričarala nova izjemna doživetja. Obkrožale nas bodo živahne barve in sariji, čudili se bomo razlikam med revnim podeželjem in neskončnim bogastvom palač nekdanjih maharadž, spoznavali kontraste med posameznimi regijami, ki so spet kakor svet zase. Obiskali bomo kraje, ki nam bodo pričarali vso pestrost te tako posebne dežele: živahno prestolnico Delhi, slikovito radžastansko puščavo, veličastni Tadž Mahal. Nato poletimo na jug Indije, kjer spet naletimo na nov svet dravidskih templjev, bujne narave, riževih polj in čajnih plantaž, prav posebno doživetje pa je vožnja in spanje na ladjici po kanalih keralske lagune…
od 20.nov.2020
do 03.dec.2020
Cena
2.450 (najmanj 20 potnikov),
2.550 (najmanj 15 potnikov),
2.650 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-New Delhi
Zbrali se bomo na ljubljanskem letališču ali pa se bomo odpeljali do enega od bližnjih letališč (prevoz iz Ljubljane in Maribora) in z enim postankom poleteli proti Indiji.
2. dan: New Delhi-Agra
Po pristanku bomo pričeli z ogledi kipeče indijske prestolnice. New Delhi je milijonsko mesto nasprotij, čudovitih spomenikov in palač, pa tudi osupljive revščine. Spoznali bomo novo in staro mesto, ki je bilo prestolnica muslimanske Indije od dvanajstega do devetnajstega stoletja. Peljali se bomo mimo Rdeče trdnjave z mogočnim obzidjem, z rikšo se bomo zapeljali med ozkimi uličicami, kjer nas bo Srebrna ulica s svojimi izdelki in vonjavami že potegnila v nakupovanje in barantanje. Obiskali bomo največjo indijsko mošejo Jama Masjid, obiščemo Raj Ghat, kjer sta bila upepeljena Gandhi in Nehru in se sprehodimo do slavoloka zmage »Indijska vrata«. Še ogled izjemnega spomenika pod zaščito Unesca - kompleksa Qutab Minar s prekrasno afgansko arhitekturo. Odhod v Agro, mesto večne ljubezni. Večerja in nočitev.
3. dan: Agra
Čaka nas eno od najlepših doživetij na poti, obisk čudežnega spomenika ljubezni, Tadž Mahala. Nekdanji mogulski prestolnici Indije je dal večno slavo šah Jahan, ki je v čast svoji preljubi ženi Mumtaz zgradil veličasten spomenik. Tadž Mahal, pravi beli čudež v marmorju, je še danes simbol čiste in neminljive ljubezni in je resnično eno od čudes sveta. Sledi Odhod v Džajpur, barvito prestolnico Radžastana. Večerja in nočitev.
4. dan: Džajpur
Zgodaj zjutraj se odpeljemo do vznožja pod trdnjavo Amber, kamor se nato povzpnemo s sloni. Veličastno stopnišče, palače in vrtovi nam bodo pričarali podobo nekdanjega bleščečega domovanja radžputske gospode. Džajpur je edinstvena mešanica modernega in tradicionalnega in pravo doživetje je sprehod po ozkih ulicah, bazarjih, tradicionalnih obrtniških četrtih... Značilne rožnate barve je tudi mestni simbol, Palača vetrov. V mestu eksotičnih barv in vonjav nas bo prevzel observatorij Jantar mantar, čigar instrumenti so še danes do sekunde točni. Večerja in nočitev.
5. dan: Džajpur-Čenaj
Dopoldne imamo še nekaj prostega časa, ki ga lahko izkoristimo za ugodne nakupe ali kakšen dodaten ogled. Sledi polet v Čenaj na jug Indije. Prevoz do hotela, večerja in nočitev.
6. dan: Čenaj-Mahabalipuram
Ogled glavnih znamenitosti mesta, ki je bilo pomembno pristanišče različnih kolonialnih sil. Nato prijetna vožnja do obmorskega mesteca Mahabalipuram, kjer začnemo spoznavati arhitekturno zgodovino južnoindijskih templjev. Tu najdemo nekaj prvih primerov dravidske kulture, ki so zaščiteni z mednarodno listino o svetovni kulturni dediščini. Presenetila nas bo mogočnost reliefa, vklesanega v živo skalo, ki ponazarja Arjunino poroko. Večerja in nočitev.
7. dan: Mahabalipuram-Pondičeri-Tandžore
Pot nas vodi naprej proti jugu. Pondičeri je bil nekoč francoska kolonija, njena največja zanimivost pa je danes tudi ašram Aurobinda, kjer se srečamo s skupnostjo, ki živi in dela po načelih prostovoljstva. Tu se
srečujeta joga in zahodna znanost, tu je ajurvedska klinika... Zanimiv je sprehod ob obali in postanek ob Gandhijevem kipu. Zanimiv dan zaključimo v Tandžoreju, nekdanji prestolnici dinastije Chola. Večerja in nočitev.
8. dan: Tandžore-Triči-Maduraj
V Tandžoreju bomo raziskali mogočen tempelj Brihadišvar, del Unescove dediščine, ki je obdan z zaščitnim zidom in jarkom in je resnični arhitekturni biser dinastije Chola. Gigantski osemdeset tonski kos granita, iz katerega je tempelj izklesan, so premikali podobno kot Egipčani skale za piramide. Sledi obisk Tričija. Povzpeli se bomo na trdnjavo Rock Fort, od koder se nam bo odprl lep pogled na mesto pod nami, zaslutili bomo tudi že obrise največjega tempeljskega kompleksa v Indiji, Srirangam. Sprehod med posameznimi deli tega kompleksa je kot potovanje v zgodovino hinduizma. Odhod v Maduraj. Večerja in nočitev.
9. dan: Maduraj
Maduraj, prestolnica južne Indije, je eno najstarejših južnoindijskih mest, kamor se zlivajo milijoni turistov, beračev, poslovnežev in romarjev, tu so trgovine, svetišča... Šri Menakši je izreden primer dravidske arhitekture in tudi kraj, kjer nas bodo prevzele množice vernikov. Dovolj časa bomo imeli, da se naužijemo barvitosti mesta, začutimo njegov utrip, se pomešamo med domačine na tržnici. Po večerji prisostvujemo slikoviti večerni ceremoniji v templju. Nočitev.
10. dan: Maduraj-Perijar
Sledi pot v deželo Keralo do narodnega parka Perijar v pogorju Zahodnih Ghatov. Vegetacija je bujna, veliko je različnih živali... Napotimo se v pragozd, zelo zanimivi in poučni pa so tudi vrtovi začimb, kjer se bomo naučili veliko novega in koristnega o številnih začimbah, ki so tako pomembne v indijski in tudi naši kuhinji. Zvečer si lahko v mestu privoščimo tudi ajurvedsko masažo. Večerja in nočitev.
11. dan: Perijar-Kumarakom (Backwaters)
Sledi potovanje v obalni del Kerale. Ta rodovitni pas zemlje, ki ga na eni strani obdaja morje, na drugi pa višavje in pragozd, je tudi zaradi teh geografskih razlogov ostal zelo prvinski in odmaknjen od raznih osvajalcev. Kerala se tako ponaša s samosvojo kulturo, slikovitimi obalnimi vasicami in kraji, prelepimi plažami, jezeri in lagunami. Življenje tu poteka drugače, umirjeno, glavno prevozno sredstvo so ladjice, čolni, kanuji, ljudje delajo na riževih poljih, lovijo ribe… Tudi mi se vkrcamo na eno od značilnih ladjic in tako začnemo s spoznavanjem tega slikovitega okolja. Na ladjici imamo kosilo, večerjo in nočitev.
12. dan: Alepi-Kočin-Mumbaj
Zjutraj pristanemo v Alepiju in se odpeljemo do Kočina, ki je bil pomembna kolonialna naselbina Evropejcev v časih trgovine z začimbami. Videli bomo cerkev sv. Frančiška, najstarejšo na indijskih tleh, kjer je grobnica Vasca da Game, naleteli bomo na mošeje in židovsko sinagogo. Videli bomo značilne kitajske ribiške mreže, znamenitost mesta je tudi palača Matančeri, ki so jo zgradili Portugalci. Zvečer odhod na letališče in polet Mumbaju. Večerja in nočitev.
13. dan: Mumbaj
Ogled Mumbaja, enega od simbolov moderne Indije. Mesto je znano tudi kot Bollywood, saj je to eden največjih centov filmske produkcije na svetu, večji od ameriškega Hollywooda. Spoznali bomo znamenito železniško postajo, slavolok »Vrata Indije«, morda bomo pokukali v kako od četrti, kjer je bil deloma posnet kultni Revni milijonar… Zvečer polet proti Evropi.
14. dan: Ljubljana-Maribor
Z enim vmesnim postankom se vrnemo v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder je organiziran še prevoz do Ljubljane in Maribora.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji