domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Novoletna južna Indija
Idilična keralska laguna – izjemni dravidski templji pod zaščito Unesca – čajne plantaže – oddih ob Indijskem oceanu

Idilična keralska laguna – izjemni dravidski templji pod zaščito Unesca – čajne plantaže – oddih ob Indijskem oceanu

od 23.dec.2018
do 04.jan.2019
Cena
2.690 (najmanj 20 potnikov),
2.790 (najmanj 15 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Bangalore
Odpeljemo se do enega od okoliških letališč in z vmesnim postankom poletimo proti Indiji.
2. dan: Bangalore-Hassan-Belur
Po pristanku odhod proti mestu Hassan. Popoldne si bomo v Belurju ogledali tempeljski kompleks Chennakeshava, ki ga krasi na tisoče umetelno izklesanih kipov. Večerja in nočitev.
3. dan: Helebidu-Sravanabelagola-Mysore
Odhod do mesta Helebidu, ki je bilo središče države Hoysala. Ogled svetišč Hoysaleshawara in Kedareshwara, ki sodita v vrh indijske stavbne dediščine. Spet smo na poti, namenjeni smo proti slikovitemu džainističnemu templju Šravanabelagola. Sledi vzpon do gigantskega kipa Bahubalija na osamelcu, do koder se vzpnemo po nekaj sto stopnicah, lahko pa si naročimo tudi posebna nosila… Naletimo na največji monolitni kip na svetu. Vožnja do Mysoreja. Večerja in nočitev.
4. dan: Mysore in okolica
Eno od bolj zanimivih južnoindijskih mest je Mysore. Slovita je tržnica z dišavami in svilo, prav tako pa nas prevzame znamenita palača, ki je na seznamu Unesca. Prevzame nas predvsem njena zunanjost, ki daje obeležje celemu mestu, v sobanah pa bomo začutili bogastvo nekdanjih maharadž. Obiskali bomo tudi bližnjih hrib Chamudri, kjer nas pričakuje ogromen Nandi, mitološki bik, s katerim naj bi se prevažala Šiva. Večerja in nočitev. Popoldne sledi še obisk templja v bližnjem kraju Somnathpura, ki je s svojimi izdelanimi v kamen izrezljanimi reliefi eden najimenitnejših primerkov arhitekture iz časov dinastije Hoysala. Večerja in nočitev.
5. dan: Mysore-Srirangapatnam-Kočin
Po zgodnjem zajtrku v hotelu vožnja do mesta Srirangapatnam, ki leži na otoku med dvema rokavoma reke Kaveri. Znotraj obsežnega mestnega obzidja stoji množica templjev, ki jim načeljuje tempelj Ranganathe, enega od številnih avatarjev vrhovnega boga Višne. Ob sprehodu po mestu bomo spoznali tudi njegov zgodovinski pomen v času britanskega osvajanja Indije. Vožnja do letališča v Bangaloreju in let do mesta Kočin v zvezni državi Kerala. Večerja in nočitev.
6. dan: Kočin-Marari
Kočin je bil pomembna kolonialna naselbina Evropejcev v časih trgovine z začimbami. Videli bomo cerkev sv. Frančiška, najstarejšo na indijskih tleh, kjer je grobnica Vasca da Game, naleteli bomo na mošeje in židovsko sinagogo. Spoznali bomo značilne kitajske ribiške mreže, znamenitost mesta je palača Matančeri, ki so jo zgradili Portugalci. Odhod do letoviškega mesteca Marari ob Indijskem oceanu in prosto popoldne za oddih in sprostitev. Večerja in nočitev.
7. dan: Marari-keralska laguna
Odhod do keralske lagune, ki jo na eni strani obdaja morje, na drugi pa višavje in pragozd. Tudi zaradi teh geografskih razlogov ostal zelo prvinski in odmaknjen od raznih osvajalcev. Kerala se zato ponaša s samosvojo kulturo, slikovitimi obalnimi vasicami in kraji,
prelepimi plažami, jezeri in lagunami. Življenje tu poteka drugače, umirjeno, glavno prevozno sredstvo so ladjice, čolni, kanuji, ljudje delajo na riževih poljih, lovijo ribe… Vkrcamo se na eno od značilnih ladjic in začnemo s spoznavanjem tega slikovitega okolja. Večerja in nočitev.
8. dan: Laguna-Perijar
Dopoldne zapustimo ladjico in se napotimo do narodnega parka Perijar v pogorju Zahodnih Ghatov. Vegetacija je bujna, veliko je različnih živali... Obiščemo tamkajšnji pragozd, zelo zanimivi in poučni pa so tudi vrtovi začimb, kjer se bomo naučili veliko novega in koristnega o številnih začimbah, ki so tako pomembne v indijski kuhinji. Večerja in nočitev v hotelu.
9. dan: Perijar-Maduraj
Potovanje nadaljujemo v prestolnico južne Indije, Maduraj, eno najstarejših južnoindijskih mest, kamor se zlivajo milijoni turistov, beračev, poslovnežev in romarjev, tu so trgovine, svetišča... Šri Menakši je izreden primer dravidske arhitekture in tudi kraj, kjer nas bodo prevzele množice vernikov. Po večerji prisostvujemo slikoviti večerni ceremoniji v templju. Nočitev.
10. dan: Tandžore-Triči
Čaka nas spoznavanje krajev, ki so izrednega pomena za južno Indijo. V Tandžoru bomo raziskali mogočen tempelj Brihadišvar, del Unescove dediščine, ki je obdan z zaščitnim zidom in jarkom in je resnični arhitekturni biser dinastije Chola. Gigantski osemdeset tonski kos granita, iz katerega je tempelj izklesan, so premikali podobno kot Egipčani skale za piramide. Nato še ogled Tričija z največjim tempeljskim kompleksom v Indiji, Srirangam. Sprehod med posameznimi deli tega kompleksa je kot potovanje v zgodovino hinduizma. Še sprehod na trdnjavo Rock Fort, od koder se nam bo odprl lep pogled na mesto pod nami. Večerja in nočitev.
11. dan: Triči-Mahabalipuram
Vožnja proti Čenaju. Na poti si bomo ogledali še tempelj v srednjeveški prestolnici kraljestva Čola Gangai Kondacholapuram, kjer bomo občudovali izklesane podobe hindujskih božanstev. Mahabalipuram je mesto sedmerih pagod in se ponaša z nekaj res lepimi primeri dravidske arhitekture. Spoznali bomo nekaj najlepših templjev, ki so zaščiteni z Unescovo listino o svetovni kulturni dediščini. Presenetila nas bo mogočnost reliefa, vklesanega v živo skalo, ki ponazarja Arjunino poroko. Večerja in nočitev.
12. dan: Čenaj
Odpravili se bomo na ogled Madrasa, ki slovi kot zibelka hinduizma, bilo pa je tudi ena prvih angleških naselbin v času kolonizacije. Zaradi tega je ob čudovitih obalah bengalskega zaliva moč opaziti velik vpliv stare angleške arhitekture. Videli bomo Marijino cerkev, najstarejšo angleško cerkev v Indiji, stolnico San Tome in trdnjavo sv. Jurija. Popoldne nekaj prostega časa, večerja in nočitev.
13. dan: Čenaj-Evropa-Ljubljana
Zgodnji odhod na letališče in polet z enim postankom v Evropo. Še prevoz do Ljubljane in konec potovanja.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji