domov
- FAQ
VIRTUALNI
KATALOGI


POTOVANJA
POČITNICE
ROMANJA
KRIŽARJENJA
LETALSKE KARTE
Z vlakom na Tibet
Tibet, pande, Hongkong, Macao
Neverjeten kontrast med osupljivo naravo in fascinantnimi velemesti
od 24.jul.2020
do 07.avg.2020
Cena
3.190 (najmanj 25 potnikov),
3.590 (najmanj 15 potnikov),
3.890 (najmanj 10 potnikov),
> Program potovanja
1. dan: Ljubljana-Peking
Prevoz do enega od okoliških letališč in polet z enim postankom proti Kitajski.
2. dan: Peking
Po pristanku se bomo odpravili na ogled kitajske prestolnice. Vrhunec več tisočletnega razvoja kitajske arhitekture je zagotovo cesarska palača, Prepovedano mesto. Ta ogromna množica lesenih struktur je zaradi svoje pomembnosti kot kulturna dediščina celega človeštva zaščitena tudi s strani Unesca. Prevzele nas bodo ogromne lesene dvorane z nenavadnimi imeni, elegantne privihane strehe, čudoviti marmorni reliefi, prelepi vrtovi ter množica pisanih barv razkošja, s katerim so obdajali cesarja. Prestopili bomo vrata Prepovedanega mesta in nekdanja cesarska palača nas bo gotovo prevzela s svojimi vrtovi in dvoranami. Spoznali bomo trg Tiananmen, ki je pravo srce mesta. Okrog njega so mnogi pomembni spomeniki, znan pa je tudi po krvavi zadušitvi študentskih demonstracij. Med čudovitimi kipi izstopa kolosalni kip Bude iz enega kosa dragocenega lesa. Sledi odhod do hotela ter večerja in nočitev.
3. dan: Peking-Veliki kitajski zid-Peking
Odpravili se bomo proti severu, do velikega zidu, ki je stoletja ščitil poljedelske Kitajce od nomadskih roparjev iz step in puščav na severu. Zid se razteza na več kot 6.000 kilometrih in je ena najmogočnejših stvaritev, kar jih je človek ustvaril. Pri gradnji je umrlo na tisoče ljudi in žalostno legendo o usodi enega takih delavcev bomo slišali na licu mesta. Kosilo. Na povratku bomo obiskali grobnico največjega izmed cesarjev dinastije Ming, mogočnega Yong-Leja. V sklopu grobnice je tudi muzej cesarskih oblačil in nagrobnih predmetov najdenih v grobnicah, od zlatih posod za umivanje obraza do pasu iz dragocenega žada. Nočitev.
4. dan: Peking-vlak proti Tibetu
Dopoldne še nekaj prostega časa, nato pa odhod vlaka proti Tibetu. Pred nami je fantastična pustolovščina z vlakom, ki nas bo popeljala skozi fascinante pokrajine in nas končno pripeljala vse do središča tibetanske planote. Uživamo v lepih pogledih, udobju vlaka, pogovorih... Nočitev v štiriposteljnih kabinah.
5. dan: Xining-vlaku proti Tibetu
Dopoldne prispemo v Xining, ki je približno na pol poti proti Tibetu. Krajši ogled mesta, popoldne pa že nadaljujemo vožnjo proti tibetanski planoti. Še ena nočitev na vlaku.
6. dan: Tibet
Prispeli smo na tibetansko planoto, vozimo se preko ene najbolj spektakularnih pokrajin na svetu. Popoldanski prihod v Lhaso, odhod v hotel ter počitek in aklimatizacija. Večerja in nočitev.
7. dan: Lhasa
Simbol Lhase je gotovo palača Potala, ki dominira nad mestom in je njena najopaznejša točka. Zgradil jo je peti Dalaj lama v 17. stoletju in je postala njegovo domovanje, dom živečega tibetanskega boga. Je pravi muzej tibetanske kulture, za Tibetance simbol upanja in modrosti. Pravo duhovno središče mesta pa je vendarle tempelj Jokhang, kjer začutimo pravo mistiko med klečečimi menihi zbranimi med svojimi molitvami, ki se razlivajo preko ozkih ulic bazarja Barkhor, po katerih se pretakajo množice obrazov in dialektov. Med stojnicami z lokalnimi obrtniškimi izdelki, molilnimi pripomočki se resnično potopimo v dušo Tibeta in se ji težko upremo. Popoldan obiščemo še Nurbulingko, poletno palačo tibetanskih vladarjev. Večerja in nočitev.
8. dan: Sera, Drepung
Dan bomo namenili ogledom pomembnih tibetanskih samostanov na obrobju Lhase. Samostan Sera iz 15. stoletja je nekoč gostil več kot 5.000 menihov, danes jih je tu nekaj sto. Predstavlja tipično tibetansko arhitekturo. Tu je nekoč delovala tudi neke vrste univerza za budistične študije. Kosilo. Podobno je deloval tudi samostan Drepung, ki je na višku gostil okoli 10.000 menihov in velja za največji samostan v Tibetu. Po napadu kitajske vojske je Dalaj lama od tu pobegnil v Indijo. Samostan je zelo dobro obnovljen, tako da je obisk resnično kot obisk srednjeveškega mesta
z ozkimi in zavitimi ulicami okoli molitvenih dvoran in šol. Vrnitev v Lhaso in nočitev.
9. dan: Lhasa-Samye-Tsedang
Danes se odpravimo proti samostanu Samye, do katerega del poti vodi tudi s trajektom po reki. Več kot dva tisoč let star samostan je eden najpomembnejših budističnih središč na Tibetu, njegov gradnja pa predstavlja budistični kozmos. Po ogledih se odpeljemo do Tsedanga, večerja in nočitev.
10. dan: Tsedang-Yamdrok tso-Gyantse-Shigatse
Našo tibetansko pustolovščino nadaljujemo proti enemu od svetih tibetanskih jezer, Yamdrok-tso, ki bo tudi nas prevzelo s svojo barvo. Nato nas pot vodi proti Gyantseju, ki je skoraj nedotaknjen s strani Kitajcev, zato ga je že zaradi tega vredno obiskati. Mesto leži na strateški poziciji, kjer so potekale karavanske poti. Pomembno je kot trg z volno in ročnimi izdelki in zato obiščemo eno od lokalnih delavnic. Ogledamo si tudi čudovito pagodo Kumbum. Potovanje nadaljujemo v Shigatse, ki leži na višini 3900 metrov in je drugo največje mesto v Tibetu. Shigatse je tradicionalna prestolnica Pančen lam in tudi prestolnica pokrajine Tsang, katere kralji so nekoč prebivali v mogočnem dzongu. Vozimo se preko prelazov, povzpnemo se do 5.000 metrov višine. Po prihodu večerja in nočitev.
11. dan: Shigatse-Lhasa
Največja znamenitost mesta in tudi eden najpomembnejših spomenikov v Tibetu je samostan Tashilhumpo. Zgrajen je bil v 15. stoletju v času prvega Dalaj lame in je bil dolgo središče lamaizma. Včasih je štel 4.000 menihov, še danes pa je to aktiven samostan, eden redkih, ki je dobro prestal tudi nasilje kulturne revolucije. Je pravo mesto z obzidjem, ki ga je resnično lepo raziskovati. Kosilo. Popoldne nas čaka vožnja nazaj v Lhaso. Nočitev.
12. dan: Lhasa-Čengdu
Odhod na letališče in polet v Čengdu, kjer nas čaka novo čudovito doživetje – ogled inštituta, ki je namenjen vzreji pand in kjer prebiva največ teh prijaznih kosmatincev na svetu. Stik z dobrodušnimi pandami je res nekaj posebnega, zato ni čudno, da so tudi domačini tako navdušeni nad njimi. Nočitev.
13. dan: Čengdu-Hongkong
Dopoldne poletimo v Hongkong, eno najbolj fascinantnih velemest na svetu. Težko si predstavljamo večje nasprotje pokrajin. Iz osupljive, samotne tibetanske planote, posejane s templji in molilnimi zastavicami v prav tako izjemno, seveda na povsem drugi način - mesto luči, nebotičnikov, poslovnežev. Panoramska vožnja, nato pa se povzpnemo na Victoria Peak, od koder imamo izjemen pogled na pristanišče Victoria, polotok Kowloon... Večer lahko preživite po svoje. Nočitev.
14. dan: Hongkong, Macao
Danes bo po želji organiziran izlet z ladjo v bližnji Macao (doplačilo). Do konca 20. stoletja je bil Macao portugalska kolonija, ki so jo v 16. stoletju ustanovili portugalski pomorščaki kot enega od najpomembnejših azijskih trgovskih središč. Mesto je zares nekaj posebnega, v zadnjih desetletjih doživlja še hitrejši razcvet, znan je po svojem nočnem življenju… Kdor želi, pa lahko ta dan ostane v Hongkongu in še malo raziskuje to živahno mesto, lahko se z džunko zapelje po zalivu, si ogleda ribiško naselje... Zvečer odhod na letališče in polet z enim postankom v Evropo.
15. dan: Ljubljana-Maribor
Popoldne pristanek v Ljubljani ali na enem od bližnjih letališč ter še prevoz do Ljubljane in Maribora.
Vaše mnenje
Vaše ime:
Kontakt (email ali telefon):
Naslov potovanja:
DODAJ SLIKO
Turisticna agencija TRUD I Krekov trg 1 SI - 1000 Ljubljana, Slovenija    M: trud@trud.si    T: 00386 (0)1 360 28 20    F: 00386 (0)1 360 28 07  |  Avtorji